Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Puolustusministeriö

Kuvassa puolustusministeri Kaikkonen takanaan Hornet-hävittäjiä.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen kävi seuraamassa harjoituksia.

Hornetit jyrisevät Kauhavalla

Alexander Roininen

Kauhavan ulkolentotukikohtaan tukeutumisessa harjoitellaan tilanteita, joissa lentokoneen täytyy laskeutua omien lentotukikohtien ulkopuolelle.

Ilmavoimat järjestää Lakeus 21 -lentotoimintaharjoituksen 17.–26. elokuuta Kauhavalla. Harjoituksessa mukana olevat F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjät tukeutuvat arkipäivisin Kauhavan lentopaikalle. Tukeutumisen aikana tehdään tarvittavat polttoaine- ja asetäydennykset, huolletaan miehistöä ja koneita sekä suojataan lentotukikohta. Tukeutumista muualle kuin omiin tukikohtiin harjoitellaan säännöllisesti, jotta hävittäjäkalusto voidaan tarvittaessa hajauttaa nopeasti ja joustavasti eri puolille Suomea.

Harjoitus toteutetaan yhteistyössä Karjalan ja Lapin lennoston kanssa. Siihen osallistuu arkipäivisin noin 40 henkilöä ja 6–7 Hornet-lentokonetta. Suurin osa henkilöstöstä kuuluu Puolustusvoimien henkilökuntaan, mutta myös varusmiehet ovat mukana harjoituksessa.

Karjalan lennoston esikuntapäällikkö everstiluutnantti Tomi Böhmin mukaan Lakeus 21 -harjoituksen tavoitteena on viedä hävittäjäohjaajien koulutusta tasaisesti eteenpäin. Ulkotukikohtaan tukeutuminen eroaa tavallisista harjoituksista siinä mielessä, että toimintaolosuhteet eroavat.

– Fyysiset rakenteet, kuten varastot ja toimitilat, eivät välttämättä ole riittävän tasoisia. Esimerkiksi tässä harjoituksessa, jouduimme muun muassa tuomaan oman lentoteknisen henkilöstön Kuopiosta, jotta tukeutuminen olisi mahdollista, Böhm kertoo. 

Linnut harjoituksen haasteena

Ulkotukikohtaan tukeutumista harjoitellaan Böhmin mukaan Ilmavoimissa säännöllisesti. Parhaillaan menevässä olevasta harjoituksesta on saatu positiivista palautetta.

– Viime viikolla Lapin lennosto koki muuttolintuihin liittyviä haasteita, mutta olemme saaneet nämä haasteet ratkaistua, Böhm vakuuttaa.

Siviilitoiminta alueella on huomioitu siten, että lentokoneista lähtevän haittamelun vaikutukset on pyritty pitämään mahdollisimman pieninä. Harjoituksessa on pyritty välttämään asutuskeskusten yllä lentämistä sekä noudattamaan lentomelua vähentäviä lentomenetelmiä aina, kun se on mahdollista. Lentotoiminta suuntautuu pääosin Kauhava - Jyväskylä - Oulu väliselle maa-alueelle sekä Kokkola - Oulu väliselle merialueelle.