Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Anne Torvinen / Ilmavoimat, Lapin lennosto

Kuvassa hävittäjiä kiitoradalla lumisessa säässä.

Lunta sateli Rovaniemen tukikohdan lentokentällä harjoituksen ensimmäisen päivän aikana, jolloin sää vaihteli melkoisesti.

LEKA 22 -harjoitus on tilaisuus soveltaa sotilaslentäjän perustaitoja

Miikka Kestikievari

LEKA 22 -harjoituksessa harjoitellaan sotilaslentäjän perustaitojen soveltamista vaihtelevissa toimintaympäristöissä Pohjois-Suomen alueella.

Maanantaina alkaneessa ja noin puoli vuotta suunnitellussa LEKA 22 -harjoituksessa nuorimman Hawk -suihkuharjoituskoneiden ikäryhmän ohjaajat ovat päässeet ensimmäistä kertaa ilmojen teille oman tukikohtansa ulkopuolelle. Ilmasotakoulun Hävittäjälentolaivue 41:n komentaja, everstiluutnantti Kari Rusanen paljastaa, että koneet suunnistavat Pohjois-Suomessa ja kiertävät sen tukikohtia. 

– Tarkoitus on näyttää Pohjois-Suomen olosuhteita ja ympäristöä. Käydään tutustumassa tukikohtiin tässä lähettyvillä, Rusanen kiteyttää.

Harjoituksen valmisteluissa on pitänyt ottaa huomioon kohdetukikohta, johon ollaan menossa, sen tukeutumisedellytykset sekä huoltojärjestelyt. 

– Ilmatilasuunnittelussa pitää huomioida, että meille riittää harjoitusalueita. Harjoitusalueiden koordinointi on iso asia. Järjestelyjen osalta katsotaan, että yhteydet ja tietojärjestelmät on kunnossa, ja että tilat palvelevat mahdollisimman hyvin harjoitusta, Rusanen analysoi. 

Lentäjien perustaitoja ovat muun muassa koneen käsittely erilaisissa olosuhteissa, suunnistamisen osaaminen maakunnassa lyhyelläkin valmistelulla sekä mittarilähestymiset. Myös matalalentotoiminta on oleellinen osa lentotoimintaa.

– Lentoharjoituksia järjestetään sen verran tiheästi, että lentoharjoituksen pyörittäminen sujuu aika pienillä valmisteluilla. Jokainen tukikohta on aina erilainen, ja tässä vaiheessa lentokoulutusta on tärkeää opettaa oppilaita soveltamaan omaa perusosaamistaan erilaisissa tukikohdissa, Rusanen toteaa.