Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Olli Nurminen

Kuvassa koripalloilija Lauri Markkanen

Markkanen seisoi muiden alokkaiden tapaan rivissä tarkastaen varusteitaan.

Lauri Markkasen varusmiespalvelus alkoi yhdessä 74 muun urheilijan kanssa

Valtteri Vesarinne

Yhteensä 75 ammattilaisurheilijaa aloitti Kaartin jääkärirykmentissä varusmiespalveluksen. Alokas Markkasen mukaan tunnelma on odottavainen, mutta samalla hieman haikea.

Kaartin jääkärirykmentissä sijaitsevan Puolustusvoimien Urheilukoulun edusta täyttyi maanantaiiltapäivänä uusista alokkaista. Urheilukoulu kouluttaa ammattitason urheilijoita haastaviin tiedustelutehtäviin, jotka vaativat poikkeuksellisen hyvää psyykkistä sekä fyysistä kuntoa. Palveluksen nyt toukokuussa aloittavat varusmiehet ovat pääasiassa talvilajien urheilijoita. Kesälajien edustajien palvelus alkaa pääosin lokakuussa, kun nyt palveluksen aloittava miehistö kotiutuu.

Urheilukoulun tämän vuoden ensimmäinen saapumiserä on ollut viimeisten viikkojen aikana vahvasti esillä yhden palveluksen aloittavan miehen takia. Tämä mies on koripalloilija Lauri Markkanen, joka ilmoitti muutama viikko sitten sosiaalisessa mediassa aloittavansa varusmiespalveluksen Kaartissa. Uutinen tuli monelle suurena yllätyksenä, sillä usein kansainvälisellä tasolla menestyneitä urheilijoita ei olla totuttu näkemään armeijan vihreissä. 
Päätös oli kuitenkin Markkaselle mahdollisuuden tultua selkeä, sillä hän koki varusmiespalveluksen olevan hyvin tärkeä asia itselleen.

– Edustan täällä maatani ja ihan mielelläni tulen tänne. Vaimoa ja pieniä lapsiani jää tosin ikävä, toteaa Markkanen.

Markkanen edustaa yhdysvaltalaista Utah Jazzia, joka pelaa koripallomaailman johtavassa sarjassa NBA:ssa. Etenkin Suomessa läpi koko uransa suuressa suosiossa ollut Markkanen nousi tällä kaudella koko maailman tietoisuuteen, kun hänet valittiin helmikuussa NBA:n tähdistöotteluun. Koko kautta voidaan pitää miehelle suurena läpimurtona, vaikka Utah Jazz ei selvinnyt sarjan pudotuspeleihin asti. Joukkueen ulosjääminen tarkoitti Markkaselle mahdollisuutta palata Suomeen ja suorittaa varusmiespalvelus nyt seuraavan kauden alkaessa vasta lokakuussa.

Alokkaiden ensimmäinen päivä sujui tavanomaiseen tyyliin

Markkasen lisäksi Urheilukoulussa aloitti yhteensä 74 urheilijaa. Alokkaiden ensimmäinen päivä Santahaminassa sujui suotuisassa keväisessä säässä, ja ohjelma oli sama kuin kaikilla muillakin "normaalien" saapumiserien varusmiehillä. Kasarmialueelle saavuttua alokkaat hakivat suurikokoiset varustesäkit, jonka jälkeen oli aika tehdä täysvarustarkistus. Säkit siis tyhjennettiin Urheilukoulun edessä, ja  tarkistettiin, että kaikki varusteet varmasti löytyvät jokaiselta. 

Loppupäivän ohjelmaan alokkailla kuuluu varusteiden purkaminen kaappeihin, ruokailu sekä loppuillasta valmistautuminen ensimmäiseen koulutukseen. Koulutuksen sisällöstä eivät kouluttajat kertoneet vielä tarkemmin, mutta odotettavissa on perusteiden läpikäymistä siitä, miten kasarmilla käyttäydytään.

– Iltavapaiden ohjelmaa en ole vielä ehtinyt pahemmin miettiä, toteaa Markkanen epäillen ettei niille vielä tänään päästä.

Viimeiset neljä viikkoa tyhjillään ollut urheilukoulu vastaanotti uudet alokkaat. Kuva: Olli Nurminen

Mitä tuleman pitää

Varusmiespalveluksen Urheilukoulussa suorittavien varusmiesten normaali viikko-ohjelma on varsin erilainen kuin muilla varusmiehillä. Ammattiurheilijoiden täytyy pitää kiinni taidoistaan myös palveluksen aikana, minkä vuoksi heille järjestetään mahdollisuus osallistua treenivapaille.

Palveluksen ollessa kuitenkin vasta alkutekijöissään, ei Markkanen pidä aihetta vielä ajankohtaisena.

– Tässä ollaan vielä jonkin aikaa treenivapailla koripallosta, eiköhän kaikki selviä aikanaan, hän pohtii.

Tulevaisuudessa koripallokenttien lisäksi erityisen tutuksi tulee käymään metsä, jossa tiedustelijat viettävät hyvin paljon aikaa.

– Palvelus tulee olemaan minulle täysin uudenlainen haaste. Metsässä vietettyjä öitä ei ihan hirveästi ole enkä asetta ole ikinä käyttänyt mutta eiköhän näihin kaikkiin asioihin ehdi oppia, toteaa Markkanen odotuksistaan.