Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Oskari Aumo

Lauri Markkanen donkkaa

Kaartinjääkäri Lauri Markkasen johtama Suomi valmistautuu koripallon MM-kisoihin

Lauri Markkanen johdattaa Suomen MM-kisoihin intistä käsin

Valtteri Vesarinne

Nyt jo noin kolme kuukautta varusmiespalveluksessa viettänyt Lauri Markkanen valmistautuu tuleviin koripallon MM-kisoihin. Paluu armeijan vihreisiin tapahtuu näillä näkymin syyskuussa kisojen jälkeen.

Suomen koripallomaajoukkue valmistautuu kovaa vauhtia elo- ja syyskuun vaihteessa järjestettäviä koripallon MM-kisoja kohti. Toista kertaa historiansa aikana mukaan karsiutunut Suomi kaatoi viime perjantaina Tampereella harjoitusottelussa Liettuan, ja eilen torstaina "Susijengin" käsittelyssä kaatui Viro.

Molempien otteluiden kiiltävimpänä tähtenä oli selkeästi varusmiespalvelustaan tällä hetkellä Puolustusvoimien urheilukoulussa suorittava Lauri Markkanen. Toukokuussa alkanut palvelus on jättänyt Markkasen pois pelikentiltä kesän ajaksi, mutta taidot ovat miehellä selkeästi vielä tallella hänen ollessa molempien otteluiden pistekuningas.

Markkanen kuitenkin kertoo, että valmistautuminen MM-kisoihin onnistuu varsin hyvin palveluksen aikanakin.

– Tehtiin jo silloin toukokuussa tarkat suunnitelmat, että pääsen pelaamaan kisoihin ja treenaamaan joukkueen kanssa. Alokaskaudella jouduin tästä syystä olemaan useamman viikonlopun kiinni, jotta urheilukomennukset saatiin järjestettyä, hän sanoo.

Vaikka Markkanen onkin selkeästi Suomen joukkueen paras pelaaja, ylistää hän joukkuetta suuresti myös kokonaisuutena. 

– Ollaan nyt oltu pari viikkoa joukkueen kanssa yhdessä, ja nämä kaksi harjoitusottelua ollaan saatu haasteista huolimatta voitettua ennen kaikkea hyvän yhteishengen voimalla, hän toteaa.

Varusmiespalvelusta Markkanen pitää toistaiseksi hienona kokemuksena. Kuva: Oskari Aumo

Katse kohti MM-kisoja

Elo- ja syyskuussa Japanissa, Filippiineillä sekä Indonesiassa järjestettävät MM-kisat ovat vasta Suomelle vasta toiset. Sotahistoriallisesti merkittävällä Okinawan saarella Suomi kohtaa alkulohkossa Japanin lisäksi Australian ja Saksan.

Markkasen osallistuminen turnaukseen oli monelle kysymysmerkki, mutta urheilukomennusten ansiosta hän pääsee mukaan. Nyt jo vajaat kaksi viikkoa kestäneen komennuksen on määrä jatkua vielä ainakin vajaat kolme viikkoa.

– Toivottavasti päästään mahdollisimman pitkälle MM-kisoissa. Sen jälkeen sitten koittaa paluu arkeen Santahaminaan, Markkanen sanoo.

Nyt jo vajaat kolme kuukautta palveluksessa viettänyt Markkanen on sotilasarvoltaan kaartinjääkäri, ja hänen aselajinsa on tiedustelu. Vaikka koripalloharjoitukset ovat jääneet vähemmälle, on haastavassa palvelustehtävässä kunto pysynyt hyvänä, sillä etenkin urheilukoulun tiedustelijoilta vaaditaan erityisen hyvää fyysistä sekä psyykkistä kestävyyttä. 

Koripallo ei myöskään ole aivan kokonaan jäänyt pois, sillä oman lajin harjoitteleminen ja taitojen ylläpitäminen on osa urheilukoulun varusmiesten koulutusta. Markkasen mukaan harjoituksia on ollut useita kertoja viikossa, vaikka tuntimäärät ovat kohtuullisen pieniä.

Tähän mennessä varusmiespalvelus on osoittautunut Markkaselle mieluisaksi ja ainutlaatuiseksi kokemukseksi. 

– Olen saanut tutustua moniin uusiin hienoihin ihmisiin ja urheilijoihin, ei ole juuri pahaa sanottavaa jäänyt, hän kommentoi.
 

Juttua korjattu 10.08.2023 klo 14:00, Kisat ovat Suomelle historian toiset eivätkä ensimmäiset.