Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Petri Mulari

Helena Immonen on halunnut kirjailijaksi kuusivuotiaasta asti. Nyt esikoisromaani on kaupoissa, ja seuraava teos julkaistaan keväällä.

Lapsuuden unelmasta totta

Juho Lukkari

Esikoiskirjailija Helena Immonen on viestinnän ammattilainen, joka halusi kirjoittaa kirjan. Nyt Operaatio Punainen kettu on julkaistu, ja jatko-osakin on suunnitteilla.

Pääesikunnan viestintäosastolla työskentelevän Helena Immosen esikoisromaani Operaatio Punainen kettu (Crime Time, 2020) on kylmäävä kuvaus nykypäivän sotilaallisesta vaikuttamisesta ja voimankäytöstä. Teos kuvaa, kuinka konflikti kärjistyy vaikuttamisen varovaisista ensiaskelista täysimittaiseen sodankäyntiin. 

Tapahtumat nytkähtävät liikkeelle, kun Ruotsin NATO-hakemus laukaisee kiristyneet jännitteet Itämerellä. Pian Gotlantiin vyöryy tunnuksettomia sotilaita, ja valmiusjoukkoihin kuuluva reserviläinen, kersantti Joni Koivu, käsketään palvelukseen. Samaan aikaan Venäjä kiristää otettaan hybridivaikuttamisen keinoin, ja suomalaisille alkaa valjeta, että pian on tosi kyseessä. 

Sodankäynnin luonne muuttuu, mutta jotain jää

Romaanissa kohdataan uudenlaisia uhkia, mutta kerronnassa on edelleen tallella aseellisen konfliktin syvin olemus. Väkivallan raadollisuus ja epäinhimillisyys pysyvät. Edelleen on niin, että kovat piipussa päätetään elämästä ja kuolemasta. Ne ovat suuria asioita.

Missä on elämä pelissä, on läsnä myös pelko. Teoksen kantava teema onkin se, miten henkilöt – varsinkin reserviläiset – tasapainoilevat pelkojensa ja vastuidensa välillä. Huolta kannetaan niin itsestä, lapsista kuin isänmaasta, ja valintoja on tehtävä. Vaikka sota olisikin enenevissä määrin siirtymässä kybermaailmaan, ei tämä konflikti katoa mihinkään. 

”Peppu edellä puuhun”

Immosen kipinä kirjan kirjoittamiseen syttyi jo lapsuudessa, ja idean matka valmiiksi teokseksi oli pitkä. Tavoitteellista kirjoittamista on takana seitsemisen vuotta. Idea Operaatio Punaiseen kettuun syntyi 2018, ja ajatuksen jalostuminen teokseksi alkoi heti. 

Esikoiskirjailijalle luomistyö oli ”välillä sujuvaa ja hauskaa, välillä erittäinkin tuskaista”. Yrityksen ja erehdyksen kautta sekä kustannustoimittajan avun ansiosta prosessista muotoutui opettavainen kokemus. 

– Osittain menin Punaisen ketun kanssa peppu edellä puuhun ja jouduin tulemaan sieltä alas ja kiipeämään takaisin: suunnittelin osan taistelu- ja toimintakohtauksista huonosti, ja ne piti kirjoittaa uudestaan. Ensi kerralla piirrän sekä suunnittelen toiminnan ja tietyt juoniratkaisut etukäteen, ettei tarvitse tehdä tuplatyötä, kirjailija kertoo.

Ensi kerralla? Tosiaan: vaikka ensimmäinen teos onkin nyt saatu uunista ulos, kirjailijan tahti ei ole hidastumassa. Päinvastoin. 

– Minulta ilmestyy lastenromaani maaliskuussa, ja olen kirjoittamassa toista lapsille ja nuorille suunnattua kirjaa. Myös Punaiselle ketulle suunnittelen jatkoa. En halua lukkiutua mihinkään genreen vaan pitää itselläni vapauden kirjoittaa, millaista mieli tekee, Immonen avaa suunnitelmiaan.