Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Olli Nurminen

Tykin laukaisu metsämaastossa.

Monikansallisen tykistön koordinointi vaatii saumatonta yhteistyötä. Kuva viime vuoden Lightning Strike -harjoituksesta.

Lapissa järjestetään Naton kaikkien aikojen suurin tykistöharjoituskokonaisuus Euroopassa

Urho Heinonen

Lähes koko marraskuun kestävä Lightning Strike 24 -harjoitus tuo Rovajärvelle enimmillään 3 600 sotilasta, joista suuri osa on kansainvälisiä joukkoja.

Rovajärven ja Rovaniemen alueella järjestetään 4.–28. marraskuuta historiallisen suuri Lightning Strike 24 -tykistöharjoitus. Harjoitus on osa Naton kaikkien aikojen suurinta tykistöharjoituskokonaisuutta Euroopassa.

Harjoituksen tavoitteena on Maavoimien tiedotteen mukaan "osoittaa puolustuskykyä pohjoisella operaatiosuunnalla yhteistoiminnassa liittolaisten ja kumppanien sekä muiden viranomaisten kanssa".

Lisäksi pyrkimyksenä on harjoitella operatiivista johtamista ja yhteistoimintaa Naton nopean toiminnan yhtymän (ARRC) kanssa.

Pohjois-Euroopan suurimpana harjoitusalueena Rovajärvi tarjoaa erinomaiset puitteet kauaskantoisen tulenkäytön harjoitteluun tällä mittakaavalla.

– Harjoituksen koko osoittaa, että pystymme tarvittaessa vastaanottamaan liittolaisilta tukea hyvinkin nopeasti ja myös johtamaan liittolaisten joukkoja. Tämä on hyvä esimerkki siitä, että oma kenttätykistömme yhdistettynä liittolaisten suorituskykyihin muodostaa vahvan puolustuksen Suomen ja Naton pohjoiseen osaan. Tavoitteena on, että harjoituksen jälkeen liittokunnan yhteinen tuli on entistäkin tarkempaa, eversti Janne Mäkitalo kertoo Maavoimien tiedotteessa.

Harjoitukseen osallistuu runsaasti ulkomaisia joukkoja

Suomesta harjoitukseen osallistuu joukkoja Maavoimien joukko-osastoista, Ilmavoimista, Rajavartiolaitoksesta, Johtamisjärjestelmäkeskuksesta, Sotilaslääketieteen keskuksesta sekä Logistiikkalaitoksesta.

Liittolaissotilaita harjoituksessa nähdään noin 1 250. Harjoitukseen osallistuu sotilaita esimerkiksi Yhdysvalloista, Yhdistyneestä kuningaskunnasta, Ruotsista, Virosta, Ranskasta ja Tšekistä.

– Harjoituksessa toteutettavat operaatiot edellyttävät osallistuvilta joukoilta muiden muassa johtamisen, logistiikan ja tilannekuvan välittämisen yhteensopivuutta, Mäkitalo kertoo.

– Suomella on jo nyt hyvä kyky yhteiseen tulenkäyttöön osana liittokuntaa ja sitä kehitetään entistäkin paremmaksi tällä harjoituksella.

Lightning Strike -harjoitus on osa Yhdysvaltain johtamaa Dynamic Front 25 -harjoitusta, joka järjestetään Suomen lisäksi Virossa, Saksassa, Romaniassa sekä Puolassa ja siihen osallistuu yhteensä noin 5 000 sotilasta 28 eri maasta.

Harjoituksen logistiikkajärjestelyt näkyvät Rovaniemi–Kemi-alueella liikkuville ympärivuorokautisen liikenteen ja paikallisten palvelujen käytön lisääntymisenä. Kalustoa on alettu siirtää harjoitusalueelle viikolla 42 koko Suomen pituudella.