Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Leevi Karasti

Varusmies esittelee kalustoa

Joensuun sää oli mainio ja Puolustusvoimien kalusto kiinnosti kansalaisia.

Lämmin sää houkutteli ihmisiä Joensuuhun Puolustusvoimien kesäkiertueelle

Georg Närjä

Puolustusvoimien kalustonäyttely Joensuussa kiinnosti ihmisiä ja tulipahan vastaan myös yhdeksänvuotias poika, joka osasi Maavoimien arvomerkit.

Puolustusvoimien kesäkiertue on nyt lähes puolessavälissä. Ruotuväen toimitus kävi nuuskimassa, miltä Joensuussa näytti kesäkiertueen osalta. Sää oli mitä mainioin ja tunnelma oli päivän lopuksi katossa, kun Puolustusvoimien eri soittokunnat esiintyivät Ilosaaressa.

Joensuun torilla pidetty kalustonäyttely veti puoleensa rutkasti kansalaisia, joille Kainuun prikaatin varusmiehet ja henkilökunta esittelivät Puolustusvoimien kalustoa ja raskaampia aseita. Kainuun prikaatin valmiusyksikön kuljettajana palveleva varusmies, korpraali Tatu Lappalainen esitteli raskasta kertasinkoa, Apilasta.

Korpraali Tatu Lappalaiselle varusmiespalvelus on ollut mukava kokemus, mutta ennen kotiutumista on vielä yksi koettelemus edessä. Kuva: Leevi Karasti

Kohta kotiutuva korpraali Lappalainen odottaa kotiutumista hyvillä, mutta myös vähän haikein mielin.

– Mukavaa on ollut palvella, olen päässyt harjoittamaan vähän kaikkia aselajeja mitä Kainuusta löytyy. Viimeinen metsäleiri oli haikea, kun emme enää metsään palaa. Nyt vielä viimeisenä koettelemuksena on 24 tunnin marssi, joka parin päivän päästä koittaa. Hyvillä mielin kuitenkin kertausharjoituksiin tultava jonkin ajan päästä, tuumaa Lappalainen.

Puolustusvoimien kesäkiertuetta korpraali Lappalainen pitää hyödyllisenä, ja se samalla muistuttaa ihmisille, miksi Puolustusvoimat ovat olemassa.

– Suomi ei ole avoin maa hyökätä. Jos meillä ei olisi omia puolustusvoimia, niin kuka vain voisi vallata tämän maan. Kyllä Puolustusvoimat on tärkeä ja olennainen asia Suomessa, veistelee Lappalainen.

Kajaanin sotilaskotiyhdistyksen auto veti runsaasti väkeä paikalle. Marjo Hämäläinen ja Raija Heikkinen tarjoilivat joensuulaisille sotilaskodin herkkuja. Kuva: Leevi Karasti

Myös sotilaskotiauton antimet maistuivat kansalaisille ja monille sotilaskodin tuotteet toivat mieleen oman varusmiespalveluksen ajat. Kahvi ja munkki maistuivat, ja jonoa kertyi.

Marjo Hämäläinen Kontiolahden sotilaskotiyhdistyksestä päätyi sattumalta Joensuun kesäkiertue-etapille, kun myyntikojulle tarvittiin lisäkättä, ja hän oli kahvilla lähettyvillä. Hänenkin mielestä Puolustusvoimien kesäkiertue on tärkeä.

– Tämä tuo näkyvyyttä Puolustusvoimille ja sotilaskodille, ja ihmiset pääsevät muistelemaan millaista on asioida sotilaskodissa, Hämäläinen kertoo.

Ruotuväki järjesti myös arvomerkkikilpailun. Tarpeeksi hyvällä suorituksella itselleen pystyi lunastamaan Ruotuväki-mukin. Paikalle sattui myös kesälomansa juuri aloittanut yhdeksänvuotias poika, joka osasi arvomerkit kuin vettä vaan.

– Vähän on tuntematonta tullut katsottua, totesi poika tomerasti Ruotuväki-muki kädessään. 

Uteluihin kesälomasuunnitelmista poika kertoi, että aikoo uida ja ampua.