Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Eeli Gröhn

Varusmies ottaa ruokaa linjastolta.

Varuskuntaravintoloissa riittää ruokaa lakkojenkin alla.

Lakoilla ei välitöntä vaikutusta sotilaskotien ja varuskuntaravintoloiden toimintaan

Onni Aarnos

Varuskuntien ruokapalvelut ovat täydentäneet varastojaan toimitusten hankaloitumisen vuoksi.

Sotilaskodit ja varuskuntaravintolat ovat varautuneet maaliskuun lakkojen aiheuttamiin hankaluuksiin, eikä niistä näillä näkymin aiheudu haittaa toiminnalle. Pidentyessään lakot saattavat näkyä esimerkiksi yksittäisten tuotteiden puutteina, mutta pääasiassa toiminta on turvattu.

– Olemme pyrkineet varautumaan tilanteeseen säätelemällä tilauksia tavarantoimittajilta ja elintarviketeollisuudelta saatujen tietojen avulla. Tuotevalikoimaan saattaa tulla hetkellisiä puutteita, mutta lakoilla tuskin on merkittäviä vaikutuksia toimintaan, kertoo Sotilaskotiliiton toiminnanjohtaja Satu Mustalahti.

Hän ei ole huolissaan sotilaskotien toimintakyvystä lakkojen alla.

– En usko, että tulee sellaista tilannetta, jossa sotilaskodit menisivät kiinni, Mustalahti vakuuttaa.

Vekaranjärven Sotilaskodista kerrotaan, etteivät lakot toistaiseksi ole vaikuttaneet toimintaan mitenkään. Joitain tuotteita on pyritty tilaamaan etukäteen tavallista enemmän, mutta varastotilojen rajallisuuden vuoksi kovin suuria määriä tavaraa ei ole voitu tilata pahan päivän varalle.

Myös varuskuntaravintoloiden toiminta on turvattu varautumisella ja ennakoinnilla. 

– Lakoilla ei ainakaan toistaiseksi ole minkäänlaista vaikutusta ravintolatoimintaan. Tiettyjen tuontitavaroiden, kuten mausteiden ja hedelmien, toimitukset voivat viivästyä, mutta näitä tuotteita meillä on varsin hyvin varastossa. Yksittäiset tuotepuutteet pystymme ravintoloissa korvaamaan hyvin, sanoo varuskuntien ravintoloista vastaavan Leijona Cateringin toimitusjohtaja Nina Mähönen.

Mähönen muistuttaa, että varautuminen poikkeustilanteisiin on Leijona Cateringille perustekemistä.

– Olemme tiiviissä yhteydessä tukkuriin ja korostamme omaa asemaamme kriittisenä toimijana huoltovarmuuden ja toimintavarmuuden kannalta, hän jatkaa.

Maaliskuun 11. päivä alkaneet lakot pysäyttävät Suomen satamat ja vaikuttavat muun muassa polttoaineen ja elintarvikkeiden jakeluun. Kaksi viikkoa kestävien lakkojen piirissä on noin 7 000 työntekijää.