Lakiuudistus tuo MPK:n toimintaan merkittäviä muutoksia
Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen ase- ja ampumakoulutusta koskeva lainsäädäntö uudistui 8. heinäkuuta. Uudistuksen myötä MPK:n ase- ja ampumakoulutuksissa voidaan käyttää Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen aseita ja ampumatarvikkeita.
8. heinäkuuta voimaan tullut lakiuudistus mahdollistaa jatkossa Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen aseiden sekä ampumatarvikkeiden käytön Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) ase- ja ampumakoulutuksissa.
Tämän lisäksi MPK:n ampumaohjelmisto uudistetaan vastaamaan Puolustusvoimien ampumaohjelmistoa.
– Kyllä siitä todella suuri hyöty on, MPK:n toiminnanjohtaja Antti Lehtisalo kuvailee.
Aiempi laki määritti, että MPK saa käsitellä Puolustusvoimien aseita ja käyttää niitä koulutuksissa, mutta aseita tai ampumatarvikkeita ei saanut käyttää ammunnoissa. Tämän vuoksi rynnäkkökiväärissä ei voitu käyttää paukkupatruunoita, ja se poisti koulutuksellisesti tärkeän välineen.
– Tämä uudistus tuo mukanaan sen, että voimme käyttää Puolustusvoimien aseita ja ampumatarvikkeita sotilaallisia valmiuksia palvelevissa ammunnoissa, joissa koulutetaan yksilön sotilaallisia taitoja ja rakennetaan suorituskykyä myös Puolustusvoimille. Ammunnat tullaan suorittamaan Puolustusvoimien ohjauksessa ja valvonnassa, Lehtisalo avaa.
Koulutuksessa huomioidaan myös oikeaoppinen asekäsittely sekä erilaiset ampuma-asennot, sillä ne ovat tärkeä osa ase- ja ampumakoulutusta.
Lehtisalon mukaan uudistus astuu voimaan täysimääräisesti elokuussa, jolloin ammunnat alkavat.
Taustalla aktivoituneet kansalaiset
Lakiuudistuksen taustalla vaikuttavat Ukrainan sodan myötä muuttunut turvallisuuspoliittinen ympäristö sekä kansalaisten noussut maanpuolustustahto.
Lähes heti sodan alettua koulutukseen tulijoiden määrä kymmenkertaistui ja se johti siihen, että kaikki kurssit olivat osallistujamääriltään täynnä.
– Ministeriö on asettanut meille normaali vuodelle tavoitteeksi 48 000 koulutusvuorokautta niin siinä tilanteessa tehtiin suunnitelma, että määrä nostetaan 100 000 ja katsottiin mitkä "pullonkaulat" tähän tilanteeseen sisältyvät, Lehtisalo avaa.
Kysymykset liittyivät rahoitukseen ja lainsäädäntöön. Nämä ongelmat kuitenkin ratkesivat, mutta jäljelle jäi yksi ongelma: kouluttajien määrä.
– Meillä on 3 000 vapaaehtoista kouluttajaa, joita käytetään sekä Puolustusvoimien että meidän omissa harjoituksissa ja tässä saattaa olla se iso kysymys, että miten kouluttajat tänä vuonna ja tulevana syksynä riittävät, Lehtisalo arvuuttelee.
Tilanteen selvittämiseksi MPK ja Puolustusvoimat ovat alkaneet yhdessä selvittää tapoja, joiden avulla kouluttajia saataisiin rekrytoitua lisää, sillä kouluttajat ovat yksi keskeisimmistä tekijöistä.
Lehtisalo toivookin, että vapaaehtoiset kouluttajat osallistuisivat laajasti tulevana syksynä sekä Puolustusvoimien, että MPK:n harjoituksiin, sillä ilman kouluttajia harjoituksia ei pystytä toteuttamaan suunnitellussa mittakaavassa.
Uudistuksesta laaja-alaiset hyödyt
Tuoreella uudistuksella saavutetaan laaja-alaiset hyödyt niin koulutusten kuin osallistujamäärienkin osalta. Jatkossa kursseja voidaan järjestää aiempaa enemmän ja näin ollen se palvelee myös reserviläisten ampumataidon kehittymistä ja ylläpitoa.
Uusia ampumakursseja kaiken tasoisille ampujille aiotaan lisätä koulutuskalenteriin jo tulevana syksynä.
– Kurssille johon on normaalisti tullut 50 ihmistä, tulee tässä uudessa tilanteessa 100, Lehtisalo selventää.
Lehtisalo uskoo, että uudistuksen myötä osallistujat saavat kursseilta sen mitä tulevat hakemaan.
– Iso asia on se, että nyt me pystymme yhden keskeinen koulutusasian eli ammunnan toteuttamaan ja sitä kautta vapaaehtoiseen maanpuolustuskoulutukseen tuleva ihminen saa varmasti sen, mitä hän tulee siltä kurssilta hakemaan.
– Ihmiset tulevat kehittämään omaa osaamista tai kertaamaan aiemmin hankittuja tietoja ja taitoja eli kyllä sillä on iso merkitys tähän kokonaisuuteen liittyen, Lehtisalo päättää.