Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Puolustusvoimat

Kuvassa Merivoimien uusien monitoimikorvettialusten havainnekuva.

Laivue 2020 -hankkeen ohjelmajohtaja Lauri Puranen painottaa blogissaan, että alukset olisivat valmiita alkuperäisen suunnitelman mukaisesti vuonna 2028.

Laivue 2020 -hanke myöhästyy – alusten suunnittelussa ongelmia

Alexander Roininen

Uusien monitoimikorvetti-alusten rakentaminen viivästyy 6–12 kuukaudella. Ne tulevat muodostamaan tulevaisuudessa Suomen merellisen suorituskyvyn rungon 2050-luvulle asti.

Laivue 2020 -hankkeen suunnittelutyössä tulee menemään odotettua kauemmin. Kyseessä on Merivoimien hanke, jossa seitsemän vanhaa 2020-luvulla vanhenevaa Merivoimien taistelualuskalustoa korvataan neljällä uudella Pohjanmaa-luokan monitoimikorvetilla.

Alkuperäisen aikataulun mukaan laivojen rakentamisen piti käynnistyä vuoden 2022 kuluessa. Rauma Marine Constructions -konsernin Rauman telakka on kuitenkin ilmoittanut, että laivan suunnittelutyössä tulee menemään kauemmin. Telakan arvio suunnitteluviiveestä on 6–12 kuukautta. Pyrkimyksenä on kuitenkin yhä pysyä tiukasti kiinni alkuperäisessä aikataulussa siten, että uusi laivue on valmis vuonna 2028. 

Hankkeen ohjelmajohtaja Lauri Puranen nostaa blogitekstissään yhdeksi myöhästymisen syyksi koronan ja sen aiheuttamat haasteet. Kaikkea ei voida kuitenkaan hänen mukaansa laittaa koronan piikkiin.

– Tilaajana olemme useasti ilmaisseet huolemme esille nousseesta viiveestä. Nykyaikaisen ja teknisesti edistyksellisen sotalaivan suunnittelu isoista linjoista yksityiskohtiin on kiistatta vaativa kokonaisuus, mutta tilaajan näkökulmasta suunnittelun viivettä olisi pitänyt ehkäistä leveämmällä suunnitteluhartioilla, Puranen avaa blogissaan.

Puolustusvoimien kannalta tilanne on haastava, jos viive alkaa vaikuttamaan Merivoimien poistuvan aluskaluston loppuelinkaaren käyttö- ja luopumissuunnitelmiin. Jo poistuneen miinalaiva Pohjanmaan lisäksi neljän Rauman Rauma-luokan ohjusveneen ja kahden Hämenmaa-luokan miinalaivan elinkaari päättyy ensi vuosikymmenen puolivälissä. Nyt suunnitellut uudet monitoimikorvetit tulevat näiden tilalle.

Laivue 2020 on tärkeä hanke Merivoimille. Ilman uusia aluksia Merivoimat ei pystyisi vuoden 2025 jälkeen sen lakisääteisiin puolustustehtäviin. Korvetit pystyvät muun muassa merimiinoitukseen, niillä voidaan torjua sukellusveneitä ja ilma-aluksia sekä niitä voidaan käyttää ympäri vuoden vaikeissakin sääolosuhteissa ja jäätilanteissa. Koko hankkeen kustannusarvio on 1,3 miljardia euroa.