Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Onni Pörhölä

Kuvassa ylimatruusi Ville Vanhanen

Laivastossa saa kokemuksia, joita ei muualla voi kokea

Georg Närjä

Ylimatruusi Ville Vanhanen on nauttinut varusmiespalveluksestaan laivastossa. Hyvä seura sekä monipuoliset tehtävät ja harjoitukset ovat tehneet palveluksesta ikimuistoisen.

Ylimatruusi Ville Vanhanen / Rannikkolaivasto / miinalaiva Uusimaa / TJ 61

"Toimin laivalla kansimiehenä ja merillä tehtäviini kuuluu tähystäminen. Tähystän muita laivoja ja aluksia, joita siellä kulkee ja ilmoitan ne ohjaamoon. Tarvittaessa toimin myös maalin osoittajana tykistötulelle eli osoitan pintamaalin tai ilmamaalin, jotta tietävät minne ampua. Välillä olen ruorimiehenä kiinnityksissä ja hälytyksissä.

Ennen inttiä olin aika lailla vain duunissa. Olen ammatiltani maarakentaja ja tein töitä maanrakennuskoneen eli kaivinkoneen kuljettajana. 

Vähän koitin kuntoilla ennen inttiä, jotta saisin kuntoa paremmaksi. Siviilissä kävin salilla, kun ehdin ja kesäisin on tietysti tullut pelattua kavereiden kanssa padelia, korista, futista, vähän kaikkea oikeastaan.

Olen nyt pari vuotta purjehtinut perheen kanssa ja siinä tuli mieleen, että pitäisikö hakea laivastoon, koska viihdyn merellä. Ennen inttiä sitten mainitsin alokaskyselyssä haluavani Pansioon alokaskaudelle ja sitä kautta pääsin laivastoon. 

Ennen kuin tulin inttiin, en oikein odottanut mitään. Ajattelin elää päivän kerrallaan ja katsoa miltä näyttää. Kovasti kuitenkin olen tykännyt ja olen ylpeä siitä, että tänne olen päässyt. Parasta intissä on varmaan lomillelähtöpäivä. Se on hieno päivä, kun pääsee lomille.

Haastavinta on ollut alokaskausi ja se kun pääsimme ensimmäistä kertaa laivalle. Tuli paljon uutta asiaa lyhyessä ajassa, josta en ollut aikaisemmin kuullut, niin siinä sai sitten opetella niitä. 

Hieno kokemus oli tämän vuoden koulutuspurjehdus. Lähdimme Aurajoelta suoraan Tanskaan kymmeneksi päiväksi. Siellä pyörimme milloin missäkin ja teimme erilaisia harjoituksia. Tanskassa oli myös kolme päivää huoltoa, jolloin saimme käydä maissa. Sieltä lähdimme takaisin Pansioon päin Ruotsin kautta ja loppuajaksi hyppäsimme mukaan BALTOPS 22 -harjoitukseen. 

Oli mahtavaa päästä näkemään muiden maiden hienoja laivoja, joita ei muuten tule nähtyä. Nättejä olivat etenkin auringonnousut ja -laskut, kun olin vahdissa. Oli kyllä kokonaisuudessaan hieno reissu.

Meillä ei kauheasti enää mitään ihmeellistä tule loppupalveluksen aikana, että nämä ovat näitä viimeisiä hienoja juttuja kuten Merivoimien vuosipäivä. Yhdet ammunnat taitaa olla vielä tulossa.

Intin jälkeen suunnitelmissa on palata takaisin duuniin ja katsoa siitä eteenpäin, mitä tulee vastaan. 

Sen sanon, että laivastossa on hyvää porukkaa ja hommat luonaa hyvin!"