Ville Kariola

Miinantorjunta-aluksella tehtävät ovat hyvin monipuolisia. Reservin vänrikki Joona Koski ei pelkää vastuuta – sitä laivastossa palvellessa nimittäin saa.

Laivastopalvelus on ainutlaatuinen kokemus

Ville Riihonen

Joona Koski aloittaa syksyllä tuotantotalouden opinnot. Sitä ennen hän ehti kerätä unohtumattomia palvelusmuistoja vuoden ajalta ja kotiutua reservin aliluutnanttina.

Joona Koski / Res. aliluutnantti/ Merenkulkualiupseeri / Rannikkolaivaston IV miinantorjuntalaivue / Miinantorjunta-alus MHC Vahterpää / TJ0 (kotiutunut)

"Päädyin palvelemaan laivastoon, sillä halusin lähtökohtaisesti hakea laivastopalvelukseen. Peruskoulutuskauden kävin Rannikkoprikaatissa Upinniemessä, josta siirryin laivastoaliupseerikurssille Turun Pansioon. Sieltä haettiin reserviupseerikouluun, merivoimien tapauksessa Merisotakoululle Suomenlinnaan. Pääsin yhdessä kahdeksantoista muun kanssa RUKiin laivastolinjalle.

RUKin lopussa tehtiin valinnat, mihin laivalle kukin päätyy palvelemaan. Itselleni loogisin valinta oli Pansio ja MCH Vahterpää, sillä asun Turun lähellä Paraisissa.

Miinantorjunta-aluksella tehtävät ovat hyvin monipuolisia. Itse toimin varusmiesten vanhimpana ja heidän esimiehenään muiden aliupseerien kanssa. Vastaan aika paljon merenkulusta ja palveluksen aikana on päässyt tekemään hyvin paljon kaikkea, sekä merireissulla että satamissa.

Yksi mieleenpainuvimpia jaksoja palvelusaikana oli RUKin väyläajojakso. Se oli huikea kokemus – oltiin neljä viikkoa merillä! Viikonloput tosin oli vapaita. Pääsimme ohjailemaan koulutusaluksia ja siinä kerkesi saada paljon kokemusta merenkulusta. Monella kaverilla ei ollut etukäteen minkäänlaista merenkulkutaustaa, mukaanlukien itseni. Tekemällä oppii.

Harrastan silloin tällöin wakeboardausta, jossa veneen perässä vedetään surffilaudan tapaista välinettä. Lisäksi harrastetasolla pelaan salibandya, jääkiekkoa ja jalkapalloa.

Lukion jälkeen hain Tampereen teknilliseen yliopistoon tuotantotaloutta opiskelemaan, joten syksyllä kotiutumisen jälkeen alkavatkin sitten opinnot.

Todellakin olen tykännyt laivastopalveluksesta, se on antanut todella paljon. On oppinut ja saanut tehdä paljon kaikkea ja hienointa on, että täällä saa vastuuta, jos sitä haluaa ja osoittaa kykenevänsä sen kantamaan. Kavereita saa myös runsaasti, mikä ehkä korostuu erityisesti laivalla, kun majoitutaan ja työskennellään ahtaissa tiloissa pienellä porukalla. Samoin RUK-kurssilaisten kanssa tulee melko läheiseksi – kokemukset yhdistävät."

Haastattelu tehtiin toukokuussa Ruotuväen vierailulla miinantorjunta-alus MHC Vahterpäällä.