Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

kuva: Kristian Wallin

Joona Teittinen kertoo, että aluksella tehdään yksinkertaista kotiruokaa.

Laivakokki voi itse suunnitella ruokalistan

Juuso Kokkonen

Matruusi Joona Teittinen aloitti varusmiespalveluksensa Upinniemessä tammikuussa. Nyt hän toimii laivakokkina huoltoalus AG Louhella.

Matruusi Joona Teittinen / Laivakokki / Rannikkolaivasto, Upinniemen tukikohta / TJ 103

"Minulla oli alalta kokemusta jo ennen inttiä. Se ei ollut oikeastaan alussa selvää, että hakisin kokiksi intissä. Mietin, että olisin johonkin muihin hommiin hakenut.

Jossain vaiheessa mietin, että jos menen laivalle, pääsisin kokiksi. Kun minulla oli alan koulutusta, niin se oli aika helppo ja tavallaan optimaalisin vaihtoehto minulle. Pääsin vielä sille laivalle, mille halusinkin.

Meillä oli E-koulutusjakso Pansiossa. Me kävimme paljon läpi teoriaa ruuanlaitosta. Tutustuimme toisiimme. Olemme paljon tekemisissä muiden laivojen kanssa, joten täytyy tuntea muut kokit, jotta voimme toimia yhdessä. He, joilla ei ollut aiempaa alan kokemusta kuten minun parillani, oppivat ruuanlaiton sitten käytännössä.

Palveluspäivät ovat usein erilaisia. Meillä on aikataulu, jonka mukaan mennään. Merillä herätään vähän myöhemmin, mutta saattaa olla koko päivä töitä. Välissä saattaa kuitenkin olla taukoja ruokien jälkeen. Öisin täytyy laittaa yöpaloja, sillä täällä on koko ajan vahdit. Välillä on vähän rankempaa ja välillä vähän kevyempää.

Käytännössä saamme samat raaka-aineet kuin muonituskeskus, mutta voimme itse päättää, mitä niistä teemme. Suunnittelemme itse ruokalistat. Kyllä minä olen tykännyt tästä. Ei ole ollut mitään moittimista."