Lääkintämiesten tehokkuus säästi varusmiehen leikkaukselta
Monet elävät harhaluulossa, että lääkintämiesten tehtävä olisi vain sisätiloissa kököttämistä. Viime viikonloppuna lääkintämiesten noheva toiminta pelasti varusmiehen mahdolliselta leikkaukselta.
Kahden lääkintämiehen ensiaputaidot mitattiin viikonloppuna, kun metsässä loukkaantunut varusmies saapui Santahaminan terveysasemalle hoitoon. Hän oli kompastunut harjoituksessa ja satuttanut jalkansa vakavasti.
Päivystyksessä olleet kaartinjääkärit Selina Railakari ja Frans Danakas kertovat, että varusmiehen nilkka oli turvonnut ja vääntynyt. He suorittivat ensiavun ja soittivat Kainuun keskussairaalaan, joka on sopinut puolustusvoimien kanssa puhelinpäivystysavusta loma-aikana sekä iltaisin ja öisin. Tällöin hoitaja tai tarvittaessa lääkäri voi antaa yleisiä kotihoito- ja toimintaohjeita.
Kainuun keskussairaalasta varusmiehet saivat ohjeistuksen kiidättää varusmies Meilahden sairaalaan.
– Meilahdessa todettiin, että tämä ei ole oikea paikka hoidolle. Veimme sitten varusmiehen Töölön sairaalaan, missä hänelle tehtiin jatkotutkimuksia, Railakari kertaa.
Myöhemmin varusmies soitti lääkintämiehille ja hänet haettiin Töölöstä. Paikan päällä hoitajat kiittelivät lääkintämiehiä erinomaisesta ensiavusta ja totesivat, että sillä saatettiin välttää nilkan leikkaus.
Santahaminan terveysasemalla työskentelevä kenttäsairaanhoitaja Anna Korhola suoritti oman palveluksensa joukkuelääkintämiehenä. Nykyisessä tehtävässään kenttäsairaanhoitajana hän on kouluttanut muun muassa ensihoitoryhmän lääkintämiehiä.
– Rauhan aikana lääkintämiehet ovat aika paljon mukana harjoituksissa oman joukkueensa kanssa. Ensihoitoryhmissä pidetään esimerkiksi aamuvastaanottoja. Kenttäsairaanhoitajaan tukeudutaan sitten, jos terveydentila vaatii tarkempaa tutkimusta.
Lääkintämiehet toimivat usein varotehtävissä, esimerkiksi ammunnoissa ja juoksutesteissä. Tapaturman sattuessa lääkintämiehet aloittavat välittömän ensiavun. Kenttäsairaanhoitajan tullessa paikalle johtamaan tilannetta lääkintämiehet tottelevat hänen käskyjään.
Korhola korostaa lääkintämiesten merkitystä erilaisissa harjoituksissa. Vakavammilta vammoilta vältytään usein, kun apu saapuu paikalle alle viidessä minuutissa.
– Suurin osa henkilökunnasta on myös käynyt ensiapukoulutuksen, mutta varusmiehistä lääkintämiehet taitavat ensiavun parhaiten.
Viikonlopun tapahtumat olivat oiva osoitus lääkintämiesten taidoista, joista on takuulla hyötyä myös siviilielämässä.
Juttua muokattu 24.11.2016 klo 10:11. Lisätty tieto Kainuun keskussairaalan puhelinpäivystysavusta.