Kylmää ja pimeää
Yhdysvaltain merijalkaväen joukot viettävät sään puolesta vuoden synkimmät kuukaudet Suomessa harjoitellen.
Majuri Samuel Modica on ensimmäistä kertaa Suomessa ja sään jälkeen puhe siirtyy nopeasti ruokaan. Modica kertoo että he syövät Dragsvikissa ollessaan samaa ruokaa kuin suomalaiset varusmiehetkin.
– Kalavalikoima on täällä todella hyvä ja laaja. Sen lisäksi perunaa on paljon eri muodoissa, hän mainitsee.
Vajaa 200 yhdysvaltalaisen sotilaan joukko myös asuu Suomessa ollessaan samoissa Dragsvikin punatiilisissä kasarmeissa kuin varusmiehet.
Modica johtaa Yhdysvaltain merijalkaväen (United States Marine Corps) kahdeksannen taistelulogistiikkapataljoonan (Combat Logistics Battaillon) osastoa, joka harjoittelee loppusyksyn Suomessa. Yhdysvaltain merijalkaväen ammattisotilaita majoittuu Dragsvikissa jo kolmatta syksyä peräkkäin.
Tällä kertaa joukko harjoittelee Uudenmaan prikaatin ja Merivoimien kanssa noin kahden kuukauden ajan lokakuun puolelta aina joulukuulle asti.
Modican mukaan joukoilla on ollut erityisen tervetullut olo ja hän on innoissaan tulevista viikoista ja harjoituksista Suomessa.
– On todella kivaa olla täällä ja päästä treenaamaan Nato-kumppanin ja suomalaisten kollegojen kanssa, Modica kertoo.
– Kaikki harjoitukset ja saamamme tuki on ollut erityisen hyödyllistä, hän lisää.
Vieraat olosuhteet
Yhdysvaltain merijalkaväelle ja Uudenmaan prikaatin varusmiehille on suunniteltu useita yhteisiä koulutustilaisuuksia syksyn ajalle. Päätapahtuma on Freezing Winds 24 -harjoitus marraskuun lopulla.
Modica odottaa suurharjoitusta mielenkiinnolla ja on varma että suomalaisilta on mahdollista oppia paljon.
– Odotamme erityisesti oppeja siitä, kuinka suomalaiset taistelevat kylmässä ilmastossa, Modica painottaa.
Harjoituksessa keskitytään parantamaan yhteistoimintakykyä ja edistämään Suomen merivoimien ja Yhdysvaltain joukkojen strategista ja taktista yhteistyötä. Harjoitukseen osallistuu kokonaisuudessaan noin 4 000 henkilöä ja 20 alusta.
Harjoitus testaa Yhdysvaltain merijalkaväen kykyä antaa logistiikka-, huolto-, pioneeri- sekä ilmatorjuntatukea pohjoisen vaativissa saaristo-olosuhteissa erilaisissa harjoitustilanteissa. Näin joukot pääsevät tutustumaan Suomen rannikon toimintaympäristöihin ja suomalaisjoukkojen toimintatapoihin toiminnan kautta.
Modica pitää yhteistyötä kummallekin osapuolelle hyödyllisenä ja toivoo sen jatkuvan myös jatkossa.
– Odotan näkeväni, kuinka Suomi integroituu muiden Nato kumppaneiden kanssa ja kuinka voimme tarjota heille tukea ja työskennellä heidän kanssaan myös tulevaisuudessa, Modica sanoo.
– Me olemme oppimassa täällä niin paljon kuin mahdollista, hän tiivistää hymyssä suin.