Kyberuhkia torjumassa
Puolustusvoimat osallistuu kansainväliseen Locked Shields -kyberpuolustusharjoitukseen. Harjoituksessa joukkueet pääsevät torjumaan simuloituja kyberuhkia.
Puolustusvoimat osallistuu suureen kansainväliseen Locked Shields - kyberpuolustusharjoitukseen. Harjoituksen järjestäjänä toimii Naton kyberpuolustuksen osaamiskeskus (Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence, CCDCOE). CCDCOE on kyberpuolustuksen asiantuntijuuden, osaamisen ja yhteistoiminnan kehittämiseen perustettu keskus, jolla ei ole operatiivista roolia Naton komentorakenteissa, ja jonka jäseninä on sekä Natoon kuuluvia valtioita että siihen kuulumattomia maita.
Kyberuhat eivät tunne valtioiden rajoja, joten kansainvälinen yhteistoiminta on tärkeää. Locked Shields toteutetaan vuonna 2021 etäyhteyksin.
– Harjoitus järjestetään sitä varten rakennetussa verkkoympäristössä. Harjoituksen johto- ja peliorganisaation runko toimi Tallinnassa. Varsinaiset harjoitusjoukot osallistuvat etäyhteyksin omilta toimipisteiltään, everstiluutnantti Kimmo Pispa kertoo.
Joukkueet torjuvat simuloituja kyberuhkia
Harjoitukseen osallistuu sekä halukkaita Nato-maita että Natoon kuulumattomia valtioita ja organisaatioita. Suomesta harjoitukseen osallistuu Puolustusvoimien, Puolustusministeriön ja Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen MPK:n lisäksi erikseen kutsuttuja yrityksiä ja toimijoita.
– Puolustusvoimat asettaa harjoitukseen edustajia johto- ja peliorganisaatioon sekä muodostaa varsinaisen harjoitusjoukon (FIN Blue Team). Joukkue muodostuu reserviläisistä, varusmiehistä ja palkatusta henkilöstöstä, Pispa selventää.
Joukon tehtävänä on suojata teknistä harjoitusympäristöä, jonka kohdejärjestelmiä vastaan peliorganisaatio toimii simuloimalla erilaisia kyberuhkia.
– Harjoitukseen osallistuvien joukkueiden tulee havaita uhat, suojata kohdejärjestelmät ja raportoida havainnot. Tavoitteena on suojattavien kohdejärjestelmien sekä niiden sisältämän tiedon saatavuuden, eheyden ja luotettavuuden valvonta sekä turvaaminen, Pispa kertoo.
Jatkuva harjoittelu on tie onneen
Harjoituksessa varaudutaan monenlaisiin kyberuhkiin, kuten esimerkiksi kohdejärjestelmien tiedusteluun, palvelunestohyökkäyksiin ja tietomurtoihin.
Tehokas kyberpuolustus vaatii Pispan mukaan jatkuvaa harjoittelua, koulutusta sekä kansainvälistä yhteistoimintaa. Lisäksi hän korostaa, että Puolustusvoimien pitää kyetä kouluttamaan henkilöstöään suorituskyvyn kehittämiseksi ja säilyttämiseksi.
Puolustusvoimat pääsee harjoituksessa testaamaan osaamistaan ja mittaamaan tasonsa muihin osallistujamaihin nähden. Harjoituksen tavoitteena onkin kehittää Puolustusvoimien kyberpuolustusta.
– Harjoituksen tavoitteena on kehittää kyberpuolustuksen suorituskykyjä, kansainvälistä yhteistoimintakykyä sekä yhteensopivuutta. Puolustusvoimien tavoitteena on kehittää palkatun henkilökunnan, reserviläisten ja varusmiesten osaamista kyberuhkien torjunnassa. Harjoitus on erityisesti reserviläisille hyvä paikka osoittaa osaamistaan, Pispa kiteyttää.