Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Oskar Äyräpää

Reservin ylikersantti Pietari Sarjakivi sanoo harjoituksen aiheen olevan erityisen mielenkiintoinen.

Reservin ylikersantti Pietari Sarjakivi sanoo harjoituksen aiheen olevan erityisen mielenkiintoinen.

Kyberosaajat kilpailivat Puolustusvoimien vapaaehtoisessa harjoituksessa – "On mielestäni tärkeää, että osaamistani voidaan hyödyntää maanpuolustuksessa"

Matias Jämsén

Hackathonissa harjoiteltiin joukkojen tukemista kybersuorituskyvyillä.

Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskuksen Hackathon-harjoituksen tarkoituksena oli simuloida joukkojen tukemista tilanteessa, jossa on tarve kyberin keinoin tukea omia joukkoja. Kilpailumuotoisessa harjoituksessa arvioitiin, miten joukkueet pärjäisivät joukkojen tukemisessa taistelutilanteessa.

Vapaaehtoinen harjoitus kokosi yhteen eri alojen kyberturvallisuusosaajia. Vaikka tapahtuma alkoi kertausharjoituksille tyypillisesti Kaartin jääkärirykmentin varusvarastolta, pääasiassa osallistujat viettivät aikaansa toimistotiloissa Espoossa.

Kyberosaajilla oli lupa tuoda kilpailuun omat tietokoneensa. Hackathon vietettiinkin pääasiassa tietokoneiden seurassa, koska osallistujien majoitus oli järjestetty samaan toimistotilaan kybertoiminnan kanssa. Yöunet tosin jäivät osallistujilta vähiin kilpailun vaatiessa lähes jatkuvaa keskittymistä.

Hackathoniin osallistunut reservin ylikersantti Pietari Sarjakivi odotti tyytyväisenä harjoituksen alkua. Hän toteaa kiperien haasteiden ratkomisen yhdessä ryhmän kanssa olevan antoisaa.

Kilpailun voittaminen ei ehkä ole kaikista tärkein asia. Hackathon kokemuksena ja erilaisten uhkaskenaarioiden harjoitteleminen ovat lopulta kaikista kiinnostavimpia asioita, Sarjakivi pohtii.

Kilpailuun osallistunut Marjana Leppäaho pitää Hackathonia mielenkiintoisena kokemuksena. Leppäaho odotti innolla harjoitustehtävän paljastamista.

– On mielestäni tärkeää, että osaamistani voidaan hyödyntää maanpuolustuksessa, Leppäaho sanoo.

Harjoitus sujui hyvin

Harjoituksen johtaja, everstiluutnantti Tuomas Arajuuri on tyytyväinen Hackathonin antiin.

– Harjoitus onnistui yli odotusten ja yhteistyö sujui loistavasti tapahtumaa tukeneiden yritysten kanssa. Hackathonin tehtävät ja kohdeympäristö tarjosivat sopivasti haastetta joukkueille, Arajuuri sanoo tiedotteessa.

Vapaaehtoiseen harjoitukseen olivat tervetulleita myös kyberosaajat, jotka eivät ole suorittaneet asepalvelusta.

Harjoituksessa Puolustusvoimien tavoitteena oli kehittää kybersuorituskykyjä, perehdyttää vapaaehtoisia kyberpuolustuksen tehtäväkenttään sekä tunnistaa asevelvollisia kyberreserviin ja vapaaehtoisia puolustusvoimien kyberjoukkoihin.

Kyberpuolustusaiheinen PIA SecD-Day Hackathon 2024 järjestettiin 2.–4. helmikuuta Puolustus- ja Ilmailuteollisuus PIA ry:n, sen kumppaniyritysten, Loihteen, LähiTapiola-ryhmän ja Puolustusvoimien välisenä yhteistyönä. Kilpailuun kutsutut joukkueet koostuivat yritysten, oppilaitosten ja erilaisten kollektiivien kyberosaajista.