Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Peetu Oksanen

Elo tuottaa Puolustusvoimille kuva- ja videomateriaalia sen eri operaatioista.

Kuvaajana keskellä toimintaa

Samuli Koski

Ilari Elo nauttii palveluksestaan Combat Camera -taistelukuvaajana. Tehtävä tarjoaa ainutlaatuisia mahdollisuuksia ja luo hyvän pohjan työelämään.

Kaartinjääkäri Ilari Elo / Erikoiskomennusjoukkue, Taistelukamerajoukkue / Kaartin jääkärirykmentti / TJ 86 

"Tuemme informatiivisia operaatioita kuvalla, eli tehtävämme on ottaa kuva- ja äänimateriaalia erilaisista Puolustusvoimien operaatioista. Toimimme yhteistyössä kaikkien eri puolustushaarojen kanssa, olemme siis myös Merivoimien ja Ilmavoimien toiminnassa mukana. Olemme eri joukkojen kanssa tekemisissä ja teemme heidän toiminnastaan video- ja kuvamateriaalia, esimerkiksi Puolustusvoimien Youtube-kanavalle ja sosiaaliseen mediaan. Teemme myös tilanne- sekä tiedustelukuvan täydentämistä kuva- ja äänimateriaalilla, ja autamme poliisia sodan- ja rauhanajan toiminnoissa esimerkiksi kuvaamalla toimintaa rikospaikalla. Olemme siis ihan jääkäreitä, mutta tämä kuvaamisen ja tilanteiden taltioimisen erityistehtävä liittyy siihen mukaan – se on päätehtävämme.

Palvelus on tähän asti sujunut oikein hyvin. Olen saanut intistä enemmän irti kuin odotin. Taistelukamerajoukkueessa palveleminen on opettanut todella paljon ryhmässä työskentelyä, aikataulun kanssa pelaamista ja sitä, että välillä pitää tehdä enemmän mitä odotetaan päästäkseen tavoitteeseen. Olen saanut hyviä kavereita täältä, mahtavia tyyppejä, ja päässyt tekemään sitä, mitä tykkään tehdä siviilissäkin.

Parasta intissä on ollut se, että pääsee kiertämään eri puolilla Suomea. Lapissa olemme olleet nyt kahteen kertaan, ja käymme vähän joka paikassa tutustumassa eri aselajien ja koulutushaarojen toimintaan. Siinä saa kaikkiin Puolustusvoimien eri osa-alueisiin pienen kosketuksen, ja pääsee näkemään miten muut toimivat intissä. Huonoja kokemuksia ei niinkään ole ollut, ehkä aamuherätykset eivät ole olleet kaikista mukavimpia. Muuten mieleen tulee vain kaikkea positiivista.

Ennen inttiä opiskelin media-alaa ja valmistuin kesäkuussa 2019 media-assistentiksi, jonka jälkeen pidin välivuoden ja etsin töitä. Kuulin inttihaussa Combat Camerasta ja sen tuomasta mahdollisuudesta yhdistää oman koulutuksen ja taidon varusmiespalvelukseen, joten päätin hakea tänne. Intin jälkeen suunnitelmissa on hakea töitä ja siinä ohella pistää oma toiminimi pystyyn, ja ehkä myöhemmin perustaa oma firma liittyen juurikin media-alaan. Valo- ja videokuvaus kiinnostaa yleisesti; olisi siistiä päästä matkustamaan paljon ulkomailla ja tekemään yhteistyötä eri firmojen kanssa.

Intistä on ehdottomasti hyötyä työelämään, ainakin taistelukamerajoukkueessa palvelemisesta on ollut minulle. Tästä saa hyvän pohjan, kun oppii aikataulutusta, deadlineen työskentelyä, keskittymistä ja paineen alla toimimista. Tiimityö on ehkä kuitenkin se tärkein intissä opittu asia, jota pystyy hyödyntämään työelämässä. 

Täällä on yllättänyt ehkä eniten se, että asiat pitää tehdä todella lyhyessä ajassa ja suoriutua niistä hyvin, ja jaksaa hoitaa kaikki täysillä. Siinä oppii motivoimaan itseään ihan pienilläkin asioilla."