Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Maanpuolustus kuuluu kaikille – vai kuuluuko?

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta maanpuolustaja? Vastaukseesi vaikuttaa varmasti se, minkälaisia maanpuolustajia olet nähnyt julkisuudessa.

”Maanpuolustus kuuluu kaikille” kuuluu Puolustusvoimien mainoslause. Maanpuolustajista piirtyy kuitenkin hyvin yksipuolinen kuva, vaikka yhteiskuntamme on moninainen. Maanpuolustaja näyttää yhä valkoiselta maskuliiniselta mieheltä – ainakin julkisuudessa olevan maanpuolustuskuvaston perusteella.


Yhteiskunnan moninaisuuden pitäisi näkyä myös maanpuolustuksessa. Maataan tulisi voida puolustaa omana itsenään eikä ahtaaseen muottiin ahtautuneena.


Miksi erilaisia maanpuolustajia sitten tarvitaan enemmän julkisuuteen? Maanpuolustuskuvastolla on vaikutusta siihen, minkälaiset ihmiset maanpuolustuksen pariin hakeutuvat. Jos julkisuudessa näkyisi monenlaisia maanpuolustajia, ehkä yhä useampi kiinnostuisi aiheesta.


Näkyvyyden puute ei tosin ole ainoa asia, joka estää esimerkiksi naisia ja erilaisiin vähemmistöihin kuuluvia hakeutumasta maanpuolustuksen pariin. Tasa-arvo ei ole vielä valmis. 


Armeijassa yllätyin, miten paljon vähemmistöjä solvaavaa ja rasistista puhetta kasarmeilla ja muuallakin Puolustusvoimissa kuulee. Myös naisten ulkonäköä ja muita ominaisuuksia kommentoidaan ja vähätellään vieläkin paljon, vaikka naiset ovat olleet osa Puolustusvoimia jo useamman vuosikymmenen. Ei ole ihme, jos maanpuolustus ei aina vaikuta houkuttelevalta naisille ja vähemmistöjen edustajille.


Siksi on tärkeää tehdä erilaisia maanpuolustajia näkyväksi. Vähitellen maanpuolustajien moninaisuus normalisoituu ja ehkä tasa-arvokin paranee samalla. Naisten määrän lisääntyminen vaikuttaa palveluskulttuuriin ja sen myötä sillä on positiivinen vaikutus kaikkien – myös miesten – palvelusolosuhteisiin. Väitän, että myös muiden vähemmistöryhmien näkyvä lisääntyminen parantaisi tasa-arvoa ja palvelusolosuhteita Puolustusvoimissa.


Yksi tärkeä askel maanpuolustuksen moninaisuuden edistämisessä on suunnitteilla ollut B2-palveluskelpoisuusluokka, joka mahdollistaisi entistä useamman osallistumisen maanpuolustukseen. Uuden palveluskelpoisuusluokan myötä varusmiespalveluksen ovet aukeaisivat yhä useammalle.


Hyvinkään ammuskelussa vuonna 2012 loukkaantunut poliisiopiskelija Heidi Foxell pohti taannoin Instagramissa, voisiko pyörätuolista käsin osallistua maanpuolustukseen. Jäin miettimään asiaa. Miksi ei! Monella fyysisen vamman tai sairauden kanssa elävällä olisi varmasti paljon annettavaa maanpuolustukselle. Maata kun voi puolustaa myös muuten kuin rynnäkkökivääri kädessä metsässä ryömimällä, minkä vuoksi uusi palveluskelpoisuusluokka olisi tärkeä.


Puolustusvoimat ei ole yhteiskunnasta erillinen saareke, joten on tärkeää, että yhteiskunnan kaikki värit ja sävyt näkyvät myös Puolustusvoimissa. Se edistää tasa-arvoa, maanpuolustustahtoa ja hyvinvointia palveluksessa. Meillä Ruotuväessä, kuten muillakin Puolustusvoimien viestintäkanavilla on vastuu nostaa esiin monenlaisia maanpuolustajia. Maanpuolustus näyttää moninaiselta – kuten yhteiskuntammekin.