Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Laura Linna

Kutsuntakyltti Espoon keskuksen kannusali.

Kutsunnat sujuivat Espoon keskuksessa hyvin. Kutsunnanalaisille oli tarjolla tietoa urheilumahdollisuuksista ja, jopa aamupalaa oli tarjolla.

Kutsunnat puolivälissä, kutsunnanalaiset haluavat kaiken irti varusmiespalveluksesta

Oskar Äyräpää

Tämän vuoden kutsunnat ovat kutakuinkin puolessavälissä. Moni tämän vuoden kutsunnanalaisista kertoo haluavansa saada kaiken irti varusmiespalveluksesta.

Tässä kohtaa kutsuntoja, eräs asia on jo havaittavissa – erityistehtävät ja erikoisjoukot ovat suosittuja.

– Yhä useampi kutsunnanalainen haluaa haastaa itseään, jonka takia erityistehtäviin ja erikoisjoukkoihin halutaan yhä enemmän, sanoo Uudenmaan aluetoimiston johtaja, everstiluutnantti Markku Jämsä.

Jämsän mukaan lentäjän, sukeltajan, laskuvarjo- ja erikoisrajajääkärin tehtävät kiinnostavat kutsunnanalaisia eniten.

Lokakuun lopussa Espoon keskuksessa pidetyissä kutsunnoissa tämä tuli selvästi ilmi. Kutsunnanalaiset Tapani Haarahiltunen ja Olavi Craig kertoivat pyrkivänsä laskuvarjojääkäreiksi. Molemmat kertoivat haluavansa erikoisjoukkoihin testatakseen omia rajojaan.

Kutsunnanalainen Abdallaoui Ajubiin sanoo pyrkivänsä graafikon erityistehtävään varusmiespalveluksessa. Hän arvioi, että graafikon tehtävä sopisi hänelle hyvin alalta kerätyn kokemuksen takia.

Moni kutsunnanalainen Espoon keskuksessa halusi päästä Upinniemeen tai Santahaminaan. Varuskunnissa heitä kiinnosti palvelustehtävät ja hyvät kulkuyhteydet. 

Useita kutsunnanalaisia kiinnosti normaalit palvelustehtävät mistä heille olisi eniten hyötyä myöhemmin elämässä. Esimerkiksi Armen Andriasyan ja Dimoski Aleksandar haluavat kuljettajiksi Puolustusvoimien tarjoaman koulutuksen takia. Henrik von Bruun kertoi haluavansa venekuskiksi samasta syystä.

Hiukan yllättäen, everstiluutnantti Jämsän mukaan yksikään palveluspaikka ei ole valtakunnallisella tasolla ylivoimaisesti suosittu. Palveluspaikat nauttivat kutakuinkin tasavertaista suosiota.

Siviilipalvelukseen hakeutuvien luvuissa ei ole ollut muutosta viime vuosien aikana, Jämsä vakuuttaa, mutta palvelusta vapauttavan ja palvelusta lykkäävän palvelusluokituksen saavien osa on lievästi nousussa.

Jämsä sanoo naisten vapaaehtoinen asepalveluksen suosion vakiintuneen viime vuosina. Jämsä arvioi, että aiheesta on oltu yhä enemmän kiinnostuneita viime aikoina kiitos positiivisen mediahuomion mitä esimerkiksi Naissotilaat TV-sarja on tuottanut. 

Jämsä lisää, että itse naisia kiinnostaa kutsuntoihin osallistuminen miesten kanssa. Ensi vuonna Uudellamaalla, Lapissa ja Hämeessä testataan yhteisiä kutsuntoja.