Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Puolustusvoimat

Kutsuntatilaisuus

Kutsuntoihin osallistuvien kannattaa tutustua palvelustehtäviin ja -paikkoihin jo ennakkoon.

Kutsunnat kehityksen äärellä

Arni Pursiainen

Vuoden 2023 kutsunnat alkoivat tänään. Kutsuntojen kehittämiseksi ensi vuonna toteutetaan pilotti, jossa naisten valintatilaisuus järjestetään kutsuntojen ohella.

Kutsuntatilaisuuksien alkaminen on tärkeä askel kohti varusmiespalvelusta. Huolellinen valmistautuminen kutsuntoihin on hyödyllistä ja sillä voi olla merkittävä vaikutus tulevaan palvelukseen.

Kaikkien kutsunnanalaisten kannattaa tutustua palvelustehtäviin ja joukko-osastoihin jo ennakkoon. Eri joukko-osastot tarjoavat erilaista koulutusta, joten itselleen mieluisan palveluspaikan ja -tehtävän toivominen jo kutsunnoissa on tärkeää.

Merivoimilla ja Ilmavoimilla on omat joukko-osastonsa ja Maavoimienkin tehtävätarjonta voi vaihdella paljon paikasta riippuen. Kutsuntatilaisuudessa on mahdollista hakeutua suorittamaan varusmiespalvelusta myös Rajavartiolaitoksen rajajääkärikomppaniaan. 

Alokaskauden lopussa varusmiehille järjestettävä tilaisuus, jossa esitetään toiveita palvelustehtävistä, voi tulla yllättäen ja myös siksi tehtäviin tutustuminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Tehtäviin on erilaisia vaatimuksia, jotka on hyvä tietää jo palveluksen alussa, jotta motivaatio pysyy oikealla tasolla.

Suurten muutosten edessä

Ensi vuonna Maavoimat pilotoi naisten valintatilaisuuden yhdistämisen kutsuntatilaisuuksien yhteyteen Lapissa, Uudellamaalla ja Hämeessä. Valintatilaisuuteen osallistuvat ne naiset, jotka ovat hakeutuneet vapaaehtoiseen palvelukseen vuoden 2024 tammikuun puoleenväliin mennessä.

Vapaaehtoisen maanpuolustuksen tarkastaja, eversti Eero Svanberg painottaa, että pilotointia seuraavat toimet voidaan kertoa vasta tulosten arvioinnin jälkeen.

– Valintatilaisuuskokeilusta on tarkoitus saada kokemusta ja tietoa. Vasta kun tulokset ollaan analysoitu, voidaan miettiä jatkoa, Svanberg toteaa.

– Hallitus on ohjelmassaan asettanut tavoitteeksi kehittää asevelvollisuutta sekä laajentaa kutsunnat koskemaan koko ikäluokkaa parlamentaarisen työryhmän raportin mukaisesti, Svanberg siteeraa hallitusohjelmaa.

– Tämän hetkisen suunnitelman mukaan vuosi 2027 voisi olla se vuosi, jolloin meillä olisi yhteiset kutsunnat, jos pilotit niin osoittavat, Svanberg jatkaa.

– Kutsuntojen laajentaminen on poliittinen päätös, Svanberg alleviivaa.

Svanbergin mukaan kehityksen taustalla on hallituksen pyrkimys yhdenvertaisempaan toimintaan.

– Laajempana yhteiskunnallisena tavoitteena on parantaa nuorten hyvinvointia ja vähentää syrjäytymisriskiä, Svanberg listaa muutosten tavoitteita.