Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuningas on ansassa

Kuukauden kiinniolot ovat nyt varusmiesten arkea. Jotta toimintakyky pysyy päivän koulutuksissa yllä kuukauden putkeen, tarvitsee taistelija mielekästä tekemistä vapaa-ajallaan. Jaan seuraavaksi oman suositukseni.

Shakki on strateginen lautapeli, jossa kaksi pelaajaa ottaa armeijoistaan mittaa. Shakkilaudalla käytävään kahakkaan on molemmilla pelaajilla käytettävissään 16 nappulaa, joihin kuuluvat muun muassa ketterä hevonen, lancelotmainen torni ja liitävä lähetti. Eittämättä taktisen 8x8-ruudukolla pelattavan shakin tavoitteena on niittää maahan vastustajan tärkein nappula, kuningas, ja saavuttaa “matti”.

Shakki on viihdyttävää ja taktista pelailua. Pelaajan täytyy tehdä paineen alla ratkaisuja esimerkiksi siitä, milloin kannattaa hyökätä ja puolustaa ja milloin olisi taasen aihetta jopa bluffaukseen. Shakkiin kohdistuneiden tutkimusten pohjalta pelaamisen on lisäksi arvioitu kehittävän loogista ajattelua ja parantavan muistia, eli viihtymisen lisäksi palkintona pelaamisesta saa pari uutta aivosolua. 

Shakki voi olla myös keino käsitellä intissä syntyvää turhautumista nappuloilla. Näin esimerkiksi siivouspalvelussa härnäävän alikersantin voi haastaa kaksintaisteluun. Kosto on täydellinen, kun varusmiesjohtajalle voi antaa aivosolmun ranskalaisella aloituksella tai narrinmatilla.

Välienselvittely shakin avulla ei muuten ole uusi ilmiö tai rajaudu kasarmeihin. Esimerkiksi yksi kylmän sodan kuumentuminen tapahtui Islannissa 1972 shakin maailmanmestauuskisoissa. Siellä kylmän sodan painolasti oli yhdellä laudalla Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton kohdatessa. Tämä oli ensimmäinen kerta toisen maailmansodan jälkeen, kun länsimainen pelaaja onnistui murtamaan neuvostopelaajien hegemonian. Voisi siis sanoa, että shakilla on paikkansa myös politiikassa ja kulttuurissa.

Shakkia voi pelata kirjeitse ja nykyään myös luurin välityksellä ystävien tai tuntemattomien kesken. Tämä on hieno yhteisen tekemisen muoto ja tapa olla yhteydessä hemmoihin, joita ei kuukauden kiinniolon aikana näe. Jos kädestä löytyy kesken palvelusajan mobiililaite, on myös viileämpää kertoa pelaavansa shakkia kuin selaavansa vaikkapa Ylilauta-kuvafoorumia.

Harrastus voi laajentua myös internetin puolelle. Netti on täynnä videoita ja striimejä peleistä, jotka saavat hiukset irtoamaan ihmetyksestä. Vaikka shakin perussäännöt ovatkin verrattain nopeasti opeteltavissa, on oppimäärä pohjaton ja netistä voi löytää aina uusia oppeja taktiikka-arsenaaliinsa. 

Shakin aikana kokee henkistä viulunsoittoa. Oikein hyvän siirron tehdessään mieli sukeltaa endorfiini-altaaseen – ja vastapuolen tehdessä oman huippuliikkeensä, voi rakastua ihmisen nokkelaan mieleen. Ja kun lopulta saa matin, avaa se portit tunteeseen, joka on verratavissa kotiutumispäivään.

Suosittelen shakkia kaikille. Hyviä matseja!