Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Joakim Serkelä / Puolustusvoimat

Neljä sotilasta uusissa NCU-taisteluasuissa.

Kuvassa asujen malli. Taisteluasu tulee kuitenkin näyttämään erilaiselta, kun jokainen valtio painattaa siihen oman maastokuvion.

Kukistanut Lapin pakkaset ja Australian aavikot – tällainen on uusi Pohjoismaiden yhteinen taisteluasu

Alexander Roininen

Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska saavat samanlaiset taisteluasut. Hanke on osa pohjoismaista puolustusyhteistyötä.

Pohjoismaiden puolustusvoimat saavat ensi vuoden aikana käyttöönsä yhtenäisen taisteluasun.

Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan yhteiseksi taisteluasujärjestelmäksi on valittu norjalaisen Oskar Pedersen AS:n valmistama taisteluasukokonaisuus. Ensi vuodesta lähtien ensimmäistä kertaa asukokonaisuus on kaikissa neljässä maassa yhtenäinen.

Vuonna 2017 käynnistynyt Nordic Combat Uniform (NCU) -hanke on osa Pohjoismaiden välistä NORDEFCO-puolustusyhteistyötä. Neljän maan puolustusvoimien edustajat allekirjoittivat taisteluasujärjestelmähankinnan aiesopimuksen Oslossa tiistaina 8. helmikuuta.

Pääesikunnan logistiikkaosaston everstiluutnantti Pasi Hurskainen kertoo hankkeen olleen uusi tapa syventää Pohjoismaiden puolustusyhteistyötä.

– Yhteishankinnalla toivoimme saavamme suuret volyymit, jotka kiinnostavat suuria, erityisesti taisteluasujen suunnittelun ja valmistuksen osaavia yrityksiä. Tavoitteena oli myös saada hintaetua, sekä säästää henkilöstöresursseja, Hurskainen avaa.

Viidakon ja lumivuorien selviytyjä

Hurskaisen mukaan asujärjestelmän hankinnassa huomioitiin erityisesti asujärjestelmän teknisiä ominaisuuksia.

Asukokonaisuuden tuli soveltua sekä arktisiin olosuhteisiin, että viidakko- ja aavikkoalueiden ilmastoon. Hankkeessa testattiin neljää eri tarjoajan asukokonaisuutta, joiden toimivuutta arvioitiin laboratoriotesteissä ja kenttäkokeissa. 

– Meidän on testattava asuja kaikissa toiminnassa ja ilmastoissa, joissa niitä käytetään, kun asut on annettu sotilaille, NCU-käyttäjätyöryhmää johtava majuri Magnus Hallberg Ruotsin puolustusvoimista kertoo Nordefcon sivuilla. 

Valinta tehtiin muun muassa kenttäkokeista saatujen palautteiden perusteella.

– Nämä [kenttäkokeisiin valitut] nais- ja miessotilaat edustavat [taisteluasujen] käyttäjiä, jotka toimivat niissä, kun projekti on valmis. Heidän mielipiteensä ja palautteensa on tärkeää meille, jotta pystymme arvioimaan järjestelmää ja lopulta antamaan arvosanan niiden suorituskyvystä, Hallberg painottaa.

Euroopan ilmaston kenttäkokeet toteutettiin Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Niihin osallistui yhteensä 420 henkilökuntaan kuuluvaa sotilasta ja varusmiestä.

Suomessa kenttäkokeisiin osallistuivat Jääkäriprikaatin ja Kainuun prikaatin valmiusyksikköjen varusmiehistä muodostetut osastot, jotka käyttivät asuja taistelukoulutuksessa ja päivittäisessä palveluksessa.

Suomen Puolustusvoimat toteutti myös erillisiä testejä, joissa tutkittiin univormujen toimivuutta arktisissa olosuhteissa, joissa lämpötila voi laskea alle -40 asteen.

Taisteluasun soveltuvuutta tutkittiin myös viidakko- ja aavikkoalueiden kenttäkokeissa maaliskuussa 2020 Australiassa. Tanskan puolustusvoimien toteuttamalla kokeilujaksolla testattiin, miten univormut soveltuvat kosteissa ja kuumissa olosuhteissa toimimiseen. Nämä taisteluasukonfiguraatiot on suunniteltu esimerkiksi kriisinhallintatehtävissä toimimista varten.

Oma maastokuvio säilyy

Suomessa NCU-taistelujärjestelmä tulee käyttöön nykyisten M05-maastopuvun ja lämpimän ilmastovyöhykkeen M04-taisteluasujen rinnalla. 

– Ne joukot, joille NCU jaetaan, käyttävät asukokonaisuutta taistelu- ja maastokoulutuksessa. M05-asukokonaisuuksia käytetään kasarmipalveluksessa ja loma-asuina. Jako on tarkoitus toteuttaa joukko-osastokokonaisuuksina, Pasi Hurskainen kertoo.

Puolustusvoimat hankkii NCU-asukokonaisuudesta kaikki muut vaatekerrokset paitsi lumipuvun, jonka sijaan Puolustusvoimissa tullaan tästä eteenpäinkin käyttämään M05-lumipukua. 

Vaikka kaikki NCU-hankkeeseen osallistuneet maat käyttävät samoja taisteluasusteita, jokainen maa käyttää asuissa omaa kansallista maastokuviotaan. Suomen uudet NCU-taisteluasut saavat yhteispohjoismaalaisuudesta huolimatta nykyisen maastokuvion ja eroavat lähinaapureiden vaatetuksesta.

Myös päähineet, käsineet, jalkineet ja taistelijan suojavarusteet tulevat vaihtelemaan maiden välillä, koska ne eivät kuulu NCU-kokonaisuuteen.

Yhteensä asuhankinta tulee olemaan enintään 425 miljoonaa euroa, josta Puolustusvoimille puitesopimus mahdollistaa hankinnat 65 miljoonan euroon arvoon asti.