Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Elias Harinen

Kuvassa Pekka Kallioniemi

Kallioniemen mukaan propagandistien paljastaminen ja disinformaatiokampajoiden tunnistaminen on tärkeää.

Kremlin pussiin pelaavat vaikuttajat ovat jo parin vuoden ajan olleet tohtori Pekka Kallioniemen tähtäimessä

Oskari Päätalo

Maailman ehkä menestyksekkäimmästä trollijahdista voi lukea uunituoreessa Vatnik Soup -kirjassa.

Tohtori Pekka Kallioniemen kirja Vatnik Soup: The Ultimate Guide to Russian Disinformation julkaistiin 19. syyskuuta. Kirja jatkaa Kallioniemen menestyksekästä disinformaatio- ja vaikuttamisvastaista työtä, jota hän tekee sosiaalisessa mediassa.

Alunperin projekti lähti käyntiin, kun sosiaalista mediaa ja disinformaatiota Tampereen yliopistossa tutkinut Kallioniemi halusi löytää keinon auttaa Ukrainaa. Tutkija alkoi esitellä Twitter-tilillään (nykyinen X-viestipalvelu) Ukrainaa kohtaan vihamielisiä toimijoita. Paljastetut henkilöt ovat suuren seuraajakunnan omaavia henkilöitä, joiden julkaisut yhdistyvät Kremlille myönteisiin narratiiveihin.

Kallioniemi kertoo, että Twitter-viestiketjuihin perustuvan artikkelisarjan tavoitteena on propagandistien paljastamisen lisäksi levittää tietoisuutta disinformaatiokampanjoista. Hän käy läpi propagandassa käytettyä materiaalia, tutkii niiden aitoutta ja paljastaa esimerkiksi tekoälyllä tuotetut väärennökset.

Twitter-ketjun kehittymisestä kirjaksi voi tavallaan kiittää myös itse projektin kohteita. Jotkin sarjassa paljastetut propagandistit ovat suuttuneet saamastaan huomiosta pahemman kerran.

Esimerkiksi saksalais-suomalainen salaliittoteoreetikko ja ohjelmistokehittäjä Kim Dotcom uhkasi Kallioniemeä oikeustoimilla, mikäli tämä ei poista häntä käsitelleitä julkaisujaan.

– Tajusin sitten, että tämä on oikeasti tärkeätä hommaa. Tätä pitää jatkaa niin pitkään, kun sillä on vaikutusta.

Kirjan on kustantanut tanskalainen KLE-art. Kirja julkaistiin sekä englanniksi että tanskaksi. Kallioniemi kertoo, että hänen yleisönsä on hyvin kansainvälinen, joten englanti on luonteva työkieli.

– Sanotaan, että neuvottelut ovat käynnissä muidenkin kielten suhteen, hän vihjaa.

Pekka Kallioniemen haastattelu on luettavissa seuraavasta Ruotuväki-lehdestä.