Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Köyhtyvä kaartinjääkäri

Ennen vanhaan päivärahalla sai tupakka-askin päivässä. Päteekö tämäkään vanha totuus enää?

Varusmiespalveluksen kohokohta on tuo kahden viikon välein tuleva palkkapäivä – jos sitä voi edes siksi kutsua. 

Itse palveluksen tammikuussa juuri aloittaneena on päivärahani 5,40 euroa päivässä. Puolen vuoden jälkeen summa nousee 9,00 euroon ja 255 päivän jälkeen 12,50 euroon.

Hyvä kuvaus varusmiesten päivärahan tasosta on se, että puhuessani vaalitorilla muuan kansanedustajaehdokkaan kanssa sain vastaani kysymyksen:

– Kuuluuko noilla summilla siis elää?

Päivärahojen lisäksi onneksi Kela maksaa varusmiehille sotilasavustusta, joka kattaa osan asumiseen liittyvistä kustannuksista. Siinä missä vuokra ja sähkö kuuluvat sotilasavustuksen piiriin, monille vuokralaisille pakollinen kotivakuutus jää varusmiehelle itselleen maksettavaksi.

Itsessään kotivakuutuksen tai esimerkiksi puhelinlaskun maksaminen ei paljoa paina, mutta pienistä puroista kertyy suuri virta. Yhtäkkiä on helppo huomata, että päivärahat menevät arjen pienten ilojen, kuten sotkun munkkien, sijaan pakollisiin menoihin.

Tiukassa taloustilanteessa kovan inflaation keskellä ruokakaan ei ole menoeristä pienin. Viikonloppuisin ruokaan rahaa uppoaa helposti useita kymmeniä euroja, mikäli haluaa pientäkin vaihtelua omaan ruokavalioonsa. 

Varusmiespalvelus on tunnettua siitä, miten koko ajan on kiire ja rankkaa. Omalta alokasjaksoltani muistan hyvin, miten ruokailuun saattoi olla aikaa kymmenen minuuttia – siis sisältäen linjastossa jonottamisen ja astioiden palautuksen. Tälläisissä tilanteissa kaapissa piilossa olevat myslipatukat auttoivat usein selviämään päivän loppuun saakka.

Summa summarum, intti ei ole pelkkää elämää kasarmilla, jossa varusmiehet voivat unohtaa taloudelliset murheensa.

Käytännössähän kaikkia kannustetaan säästämään ennen inttiin astumista rahaa ja näin moni onkin tehnyt. Eniten kärsivät he, keillä ei ole pelivaraa oman taloutensa suhteen. Vaikka aina voi jättää sotkumunkit väliin ja syödä viikonloppuisin vain pikanuudeleita, ei nuorten tulisi joutua näin tiukkaan taloudelliseen asemaan asepalveluksen takia.

On harmillista, että maanpuolustajia arvostetaan niin vähän, ettei varusmiesten päiväraha voi olla riittävällä tasolla. Eduskuntavaalien alla moni taho on liputtanut varusmiesten toimeentulon puolesta, mutta saa nähdä jäävätkö nämäkin lupaukset vain korulauseiksi.