Maavoimat

Matkaan lähdettiin vasta yhdeksältä illalla, joten suuri osa matkasta taitettiin pimeällä.

Kovakuntoiset hiihtäjät Savonlinnassa

Merja Juva

Kainuun prikaatin joukkue voitti selvällä erolla 74. Oltermanni-hiihdon Savonlinnassa. Puolustusvoimien vanhin urheilukilpailu keräsi odotetusti osallistujia ympäri Suomen.

Tämän vuoden oltermanni, kenraalimajuri Markku Myllykangas, on saanut viestin hiihdon voittajajoukkueelta, Kainuun prikaatilta, joka hiihti maaliin ajassa 7.12.11 lähes kahden tunnin erolla A-sarjan eli varusmiessarjan toiseksi tulleeseen Kaartin jääkärirykmenttiin. Pohjois-Karjalan reserviläiset voitti B-sarjan ajalla 6.49.12. Osa Kainuun prikaatin viestistä oltermannille kuului: "Voitimme jälleen". Kainuun prikaatin voitto ei tullut yllätyksenä, sillä he kouluttavat talviurheilulajeissa kilpailevia varusmiehiä.

– Se on Urheilukoulun osuus. Ihmettelisin, jos Kainuun prikaati ei voita. Siellähän on meidän tulevat suomenmestarit, maailmanmestarit ja kaikki muutkin, Myllykangas korostaa.

Reitin kokonaispituus vaihtelee 70 ja 90 kilometrin välillä, riippuen hiihtäjien reittivalinnoista. Savonlinnan ympäristöön sijoitettujen kymmenen rastin muodostama reitti on linnuntietä pitkin mitattuna 72 kilometriä. Sää suosi kilpailijoita erittäin hyvillä talvisilla olosuhteilla, vaikka tänään torstai-aamuna oli kevyttä lumisadetta. Myös hankikanto vauhditti hiihtäjien matkaa. Järvellä jää kantoi eikä sille ollut kertynyt pehmeää lunta, joten myös sitä pystyi hyödyntämään.

Joukkueisiin kuuluu kymmenen hiihtäjää, joiden johtajille keskiviikkoaamuna annettiin mahdollisuus tutustua karttaan ja luoda sen perusteella hiihtotaktiikoita. Etapille valitut hiihtäjät kulkivat maastossa pareina. Tänä vuonna joukkueita oli 20, mikä on sama määrä kuin edellisinä vuosina. A-sarjassa kilpaili yhdeksän ja B-sarjassa 11 joukkuetta.

– Maininnan arvoinen on erityisesti B-sarjasta Maavoimien esikunnan joukkue, joka oli mukana ensimmäistä kertaa, kilpailun johtaja, everstiluutnantti Jyrki Niukkanen nostaa.

Ensi vuonna Oltermanni-hiihto on Lapin jääkäriprikaatin vastuulla.