Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Patrik Vuori

Kilpailun laji numero 2 alkamassa juoksulla.

Kisan ensimmäinen päivä järjestettiin Santahaminassa Maanpuolustuskorkeakoulun uimahallissa ja kentällä.

Kova taso yllätti kilpailijat Military Cross Training -tiimikilpailussa

Atte Matilainen

Suosiotaan vuosi vuodelta kasvattaneeseen kilpailuun osallistui tänä vuonna ennätykselliset 25 joukkuetta.

Hiki valuu pitkin Giovanna La Mela kasvoja, kun hän ja hänen tiiminsä ylittävät maalilinjan ensimmäisen kilpailupäivän viimeisessä lajissa. Takana on lähes tunti kahvakuulien kantamista, reppujuoksua ja maastojuoksua, mutta tiimihenki on pitänyt heidät liikkeessä.

– Välillä tuollakin työnnettiin toisiamme, että saatiin koko ajan juostua, La Mela toteaa hengästyneenä. 

Oman haasteensa iltapäivään toi se, että lajit kaksi ja kolme suoritettiin putkeen vain 15 minuutin palautuksella.

 – Yksinään nämä juoksuosiot olisivat olleet ihan mukavia, mutta twisti oli että kun ne yhdistää, niin se kuormittaa aika paljon, La Mela analysoi heti maaliin päästyään. 


Giovanna La Mela oli kasannut joukkueensa vanhoista kavereistaan. Kuva: Patrik Vuori

Suosio kasvussa 

Sotilasurheiluliiton järjestämät Military Cross Training -tiimikilpailut olivat tänä vuonna järjestyksessään neljännet. Ensimmäiset tiimikisat pidettiin vuonna 2018 Turussa, jolloin kilpailun järjestäjänä toimi Puolustusvoimain nykyinen komentaja kenraali Janne Jaakkola

Military Cross Training -kisojen suosio on kasvanut vuosi vuodelta ja tänä vuonna Helsingissä pidettyyn kilpailuun osallistui ennätykselliset 25 joukkuetta. 

Kahden päivän aikana nelihenkiset joukkueet kilpailivat seitsemässä eri lajissa niin uima-altaassa, juoksuradalla kuin kuntosalilla. Lajit testaavat monipuolisesti kilpailijoiden toimintakykyä, mutta crossfitille tyypilliset teknisesti haastavat liikkeet, kuten tuplanaruhyppy ja käsilläkävely, oli jätetty patteristosta pois. 

Viikonlopun kisassa kaikki joukkueet kilpailivat samassa yleisessä sarjassa sukupuolesta ja iästä riippumatta. Ainoana rajoituksena joukkueen jäsenten täytyi olla Puolustusvoimien tai Rajavartiolaitoksen henkilökuntaa, varusmiehiä tai sotilasopetuslaitoksessa opiskelevia. 


Vuoden 2024 tiimikisa keräsi ennätykselliset 25 joukkuetta eli 100 kilpailijaa. Kuva: Patrik Vuori

Taso korkealla

Tänä vuonna kilpailuun osallistui henkilökunnan ja opiskelijoiden lisäksi myös yksi varusmiehistä koottu joukkue. Kainuun prikaatin varusmiesten joukkueen kapteeni Axel Latvala nosti ensimmäisen kisapäivän jälkeen esiin kilpailun yleisen tason. 

– Yllättävän kova taso ollut täällä kilpailussa, Axel Latvala toteaa ensimmäisen päivän perusteella. 

Myös Kainuussa palveleva jääkäri Luukas Latvala yhtyy joukkuekaverinsa mielipiteeseen. 

– Yllätti kyllä, miten hyvä taso täällä on ja miten kovia tiimejä täällä on vastassa. Myös lajit on kyllä kovia, mutta mukavia, Luukas Latvala kertoo. 

Viikonlopun rankinta lajia kysyttäessä ei vastausta tarvitse kauan odottaa. 

– Itselle lemppari oli tämä juoksuosuus kokonaisuudessaan. Rankin taas oli ehdottomasti uinti, se oli tiukka, Luukas Latvala sanoo.

– Rankinta on tähän mennessä ollut uinti. Vaikka se oli lyhyt suoritus, niin se oli rankkaa, koska tekniikka ei ole hallussa, Axel Latvala lisää. 


Axel Latvala vasemmalla ja Luukas Latvala edustivat Kainuun prikaatia ainoassa varusmiehistä kootussa joukkueessa. Kuva: Patrik Vuori

Mukana maailmanmestari

Monet kilpailun joukkueet oli kasattu omista työkavereista, mutta mukaan mahtui myös erilaisia kokoonpanoja. 

– Joukkue rakennettiin ihan eri puolilta Suomea. Olemme vanhoja ystäviä pitkältä ajalta ja nykyään kaikki eri paikoissa töissä, La Mela kertoo. 

Hyvän treenin lisäksi La Mela lähti viikonlopun kisaan nauttimaan.

– Olemme tulleet tänne ennen kaikkea pitämään hauskaa meidän omalla supertiimillä, La Mela hehkuttaa. 

Yksi supertiimin jäsenistä oli samalla kenties koko kilpailun tunnetuin urheilija Joonas Kuivalainen. Sisäsoudun nelinkertainen maailmanmestari kuuluu myös meriviisiottelun ja hengenpelastuksen maajoukkueisiin, ja hän harjoittelee tavoitteellisesti niin ikään toistoleuanvetoa.

Military Cross Training 2024 tiimikilpailun mestaruus meni lopulta kymmenen pisteen erolla CF Jyystölle. Hopealle sijoittui Raaketo ja pronssille Pohjolan Pidot.

Seuraavat Military Cross Training -kisat odottavat ensi keväänä, kun Santahaminassa kilpaillaan naisten ja miesten sarjoissa yksilölajeissa. Seuraavat tiimikilpailut järjestetään loppuvuodesta 2025 Porin prikaatissa.