Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Lilli Hatinen

Pääesikunnan koulutuspäällikkö prikaatikenraali Jukka Sonninen suuntasi kuulijoiden mielenkiinnon teknologiaan koulutuksen mahdollistajana ja työvälineenä paremman osaamisen saavuttamiseen.

Koulutus hyödyntää jatkossa entistä enemmän teknologiaa

Leila Kauppila

Teknologian osuutta koulutuksessa pohdittiin Maanpuolustuskorkeakoululla järjestetyssä koulutustoimialan vuosiseminaarissa.

– Koulutuksen uudistamisessa puolustusvoimat tähtää tilanteeseen, jossa teknologia avustaa ja sen mahdollisuuksia hyödynnetään koulutuksen ehdoin.

Näillä sanoilla koulutuspäällikkö prikaatikenraali Jukka Sonninen avasi puolustusvoimien tämänvuotisen koulutustoimialan vuosiseminaarin.

Maanpuolustuskorkeakoululla 30. elokuuta järjestetyssä seminaarissa keskityttiin tänä vuonna teknologian tuomiin mahdollisuuksiin, kuten simulaattoreihin, verkko-oppimisalustoihin ja monikäyttöluokkiin.

– Ihannetilanne on, että maastoon mennään täysillä. Tämä toteutuu, kun koulutettavia asioita on ensin opiskeltu mikroelokuvilla ja simulaattoreilla, Sonninen sanoi.

Verkko-oppimisympäristö PVMOODLE:n ja materiaalipankki KUMEPA:n tilannetta ja hankkeen aikataulua avasi komentajakapteeni Pasi Leskinen puolustusvoimien palvelukeskuksesta.

– Suurimpia teknisiä haasteita on ollut luoda koulutus, viestintä ja arkistointipalvelu, jossa julkinen ja suojattu sisältö ovat rinnakkain turvallisesti, Leskinen kertoi projektin edellytyksistä.

Simulaattoreita käsiteltiin useassa puheenvuorossa. Merivoimien simulaattoreita ja niiden yhteensopivuutta esitteli Merisotakoulun komentajakapteeni Mika Ahava, Live Virtual Constructive training sisältöjä Ilmasotakoulun harjoitussimulaattoreissa käsitteli everstiluutnantti Teemu Pöysti ja sisäampumasimulaattorikokeilujen ensimmäisistä kokemuksista esitelmöi teknikkokapteeni Pasi Lönnberg Porin prikaatista.

Simulaattoreilla harjoitellaan paitsi sotilaan perustaitoja kuten ampumista, myös poikkeusolojen toimintaa, jota olisi hankalaa tai mahdotonta harjoitella muuten. Seminaarissa päästiin tutustumaan ampuma- ja ajosimulaattoreihin.

Yleispätevämmin simulaattoreiden tulevaisuudesta ja niiden hyödyistä kertoivat Accenturen Hannu Uotila yhteistoiminnan kouluttamisen ja Jaakko Hyvärinen augmented reality (AR), virtual reality (VR) sekä extended reality (XR) -teknologian osalta. Simulaattoreiden vaikutusta käytiin läpi myös ympäristöpäällikkö Terhi Svanströmin puheenvuorossa, jossa pohdittiin ampuma- ja harjoitusalueiden ympäristönsuojelua ja siihen soveltuvia työkaluja.

– Muunneltavuus, joustavuus, toiminnallisuus ja sosiaalisuus ovat monikäyttöluokkatilan tunnuspiirteitä. Tässä korostuvat opettajan pedagogiset taidot, painotti Armi-Kaarina Kurjenniemi-Nurmi Maanpuolustuskorkeakoululta monikäyttöluokkia käsittelevässä esityksessään.

Seminaarissa jaettiin myös Vuoden koulutusteko -palkinnot. Yhdeksästä esityksestä palkinto myönnettiin neljälle ehdokkaalle, joista kaikki olivat vaikuttaneet merkittävästi puolustusvoimien koulutuksen kehittämiseen. Palkinnot myönnettiin 254. reserviupseerikurssille, Ilmasotakoululle, Rannikkoprikaatille sekä 2. logistiikkarykmentin logistiikkaosastolle.