Kotiutuvat siirtyvät reserviin varusmiessoittokunnan tahdissa
Reservin aurinko paistaa tänään erityisen kirkkaana 165 ja 347 aamun varusmiehille. Nollan aamun biisit valtaavat varuskunnat viimeisen päivän kunniaksi.
Vajaa kahdeksan tuhatta varusmiestä astuu reserviin tänään. Kotiutuvat ovat puolustusvoimien ja rajavartiolaitoksen 165 päivää palvelleita, heinäkuussa palvelukseen astuneita sekä 347 päivää palvelleita, tammikuussa palvelukseen astuneita varusmiehiä.
Mitä olisikaan viimeinen aamu palveluksessa ilman legendaarisia "TJ nolla" -kappaleita? Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan kotiutuvat johtajat tekevät vuosittain oman kotiutumiskappaleensa reserviin siirtyvien iloksi. Tänä vuonna kotiutuvien alikersanttien tekemä kappale kantaa nimeä "Kerta vielä!".
– Heinäkuun lopulla tuli ensimmäinen ajatus kertosäkeistöstä ja sanoista. Lauloin kaverille sitä ja heti tuli fiilis, että tästä saisi tosi ison, haikean ja helposti lähestyttävän TJ-biisin, muistelee kappaleen säveltäjä ja sanoittaja, alikersantti Joni Hartikainen.
Varusmiessoittokunnan kappaleista on muodostunut varsinaisia hittejä ja tänä vuonna soittokunta halusi erottautua erityisesti sanoituksellisesti.
– Halusimme välttää suoria intti-referenssejä ja kirjoittamaan sen sijaan enemmän koko kansan korvaa miellyttävää sanoitusta. Pyrimme myös räpistä eroon, joten biisissä kuullaan vain laulua, Hartikainen kuvailee.
Kappaleesta haluttiin tehdä lähestyttävä myös muillekin kuin varusmiehille. Hartikainen suositteleekin kappaletta vaikka koulunsa päättäville, ulkomaille muuttaville tai kenelle tahansa, jolla tapahtuu suuria muutoksia elämässä.
Varusmiessoittokunta halusi tehdä musiikkivideosta laadukkaan ja ammattimaisen. Mukana tekemässä olivat (vasemmasta alkaen) alikersantti Toni Pakarinen (ohjaus), alikersantti Santeri Susi (jälkikäsittely), alikersantti Olli Aho (kuvaus ja leikkaus), tykkimies Konsta Lattu (kuvaus ja leikkaus), alikersantti Joni Hartikainen (sävellys), alikersantti Arttu Huopainen (sovitukset), alikersantti Elias Hjelm (miksaus ja masterointi) ja alikersantti Ville Haliseva (solisti). Kuva: Puolustusvoimat / Essi Koski
Kerta vielä! -kappaleesta julkaistiin samalla myös näyttävä musiikkivideo . Edellisen, tammikuussa julkaistun kotiutumisbiisin "Kotimatkalla" musiikkivideo on kerännyt YouTubessa jo yli 400 000 näyttökertaa.
– Video nosti riman aika korkealle. Se oli elokuvatyyliin tehty, varsin korkeatasoinen musiikkivideo ja halusimme pistää paremmaksi. Lähdimme hakemaan ammattitason laadukasta, jopa elokuvamaista videota. Halusimme tehdä uskottavan näköisen musiikkivideon, eikä vain varusmiesten omaa sekoilupätkää, painottaa musiikkivideon ohjaaja, alikersantti Toni Pakarinen.
Käsikirjoitusta videolle päästiin tekemään vasta muutama viikko sitten kesken soittokunnan joulukonserttien ja muiden kiireiden. Kuvaaminen veikin kaiken vapaa-ajan varusmiesten viimeisiltä viikoilta. Lopputuloksena saatiin video, joka puhuttaa kaikkia kotiutuvia varusmiehiä.
– Emme halunneet siihen vain varusmiessoittokunnan inside-läppää, vaan kuvata sitä tunnelmaa ja fiilistä, kun kotiudutaan palveluksesta. Videolla on pyritty tuomaan uutta näkökulmaa siten, ettei olla pelkästään kasarmin porttien sisäpuolella vaan lähdimme rohkeasti Hämeenlinnaan kuvaamaan, Pakarinen taustoittaa.
Musiikkivideon päättää dramaattinen kohtaus, jossa panssarivaunu ajaa pianon yli. Idea lähti liikkeelle pianosta, jonka varusmiessoittokunnan entinen musiikkikapteeni oli jättänyt varusmiehille "räjäytettäväksi".
– Panssariprikaatissa kun toimimme, niin ajattelimme, että pitää tehdä jotain luovaa, koska piano on vuonna 2013 jo räjäytetty yhdellä videolla. Lähdimme soittamaan panssarivaunukomppaniaan ja pistimme pianon palasiksi, Pakarinen naurahtaa.
Aika varusmiessoittokunnassa on ollut varusmiehille monipuolinen. Soittimien lisäksi kädessä pysyy myös rynnäkkökivääri.
– Alussa oli sotilaskoulutusta erittäin tiheästi. Erikoiskoulutuskaudelle oli taas paljon soittohommaa, mutta välissä myös sotilaskoulutusta. AUKin johtohommissa pääsimme tekemään myös soittojuttuja, kuten biisien tekotouhuja, Hartikainen kertoo.
Reservin auringosta varusmiehet ehtivät nauttimaan vain hetken, sillä omien juhlien valmistelu alkaa välittömästi.
Tammikuun seitsemäs päivä aloittaa palveluksensa noin 12 500 uutta alokasta, joista peräti 10 000 maavoimien joukko-osastoissa. 1 700 alokasta, mukaanlukien lähes kaikki ruotsinkieliset alokkaat, aloittavat puolestaan merivoimissa. Loput alokkaat jakaantuvat rajavartiolaitoksen ja ilmavoimien joukko-osastoihin. Eniten alokkaita vastaanottavat Porin prikaati Säkylässä ja Niinisalossa (2 150), Karjalan prikaati Vekaranjärvellä (2 070) sekä Kainuun prikaati Kajaanissa (1 880).