Kotimaisen puolustusteollisuuden nousukausi näkyy forssalaisen C.P.E. Production Oy:n arjessa ja liikevaihdossa. Suojavarusteita tuottava C.P.E. Production on nähnyt huimaa kasvua jo useamman vuoden.
Yrityksen toimitusjohtaja Harri Kolu kertoo, että C.P.E. Productionin liikevaihto on kaksi ja puolikertaistunut kolmen viime vuoden aikana, ja yhtiö on nyt suurin suojavarusteiden valmistaja Suomessa.
Yhtiö tuottaa laajaa kirjoa puolustus- ja suojavarustetuotteita pääosin koti- ja ulkomaalaisista viranomaisista koostuvalle asiakaskunnalle. Kolun mukaan yhtiön suurin tämänhetkinen asiakas on Puolustusvoimat, mutta aina näin ei ollut.
Kansainvälistyminen väärin päin
Akronyymi aukikirjoitettuna yhtiön nimi on Combat Protective Equipment Production, joka suomeksi käännettynä tarkoittaa taistelusuojavarustetuotantoa. Vieraskielinen nimi on vahva vihje firman ulkomaankauppaan panostavasta ajattelutavasta.
– Yrityksen sisällä painotamme lyhenteestä p-kirjainta. Liikeideana on tarjota kehonsuojatuotteita poliisi-, rajavartio- ja vankeinhoitolaitoksille sekä kansallisille puolustusvoimille, Kolu kertoo.
Vaikka Puolustusvoimat on ollut C.P.E. Productionin asiakas lähes alusta alkaen, yhtiön liiketoiminta nojasi ennen vuotta 2017 vankasti vientimarkkinoihin.
– Meillä oli vuosia, jolloin 80 prosenttia liikevaihdosta tuli Suomen ulkopuolelta, Kolu avaa.
Suojavarusteitaan C.P.E. Production on menestyksekkäästi myynyt Viroon, Ruotsiin, Alankomaihin ja muualle Eurooppaan. Kaikkiaan asiakasmaita on parikymmentä.
Yksityinen sektori puolustuksen varustajana
Kun Puolustusvoimat vuonna 2017 tilasi C.P.E. Productionilta suojaliivejä, nosti kotimaan kauppa päätään yrityksen sisällä. Uusia kauppoja Puolustusvoimien kanssa on seurannut sen jälkeen.
Tänä keväänä yhtiö sopi ballististen suojalevyjen toimittamisesta Puolustusvoimille. M17-taisteluliiviin lisättävät kiväärikalibeerisen luodin kestävät suojalevyt ovat yritykselle uusi tuote. Niitä ei ole ennen edes valmistettu Suomessa.
Suojalevyt syntyvät C.P.E. Productionin uudessa tehtaassa puristamalla yhteen keraamisia-, polyeteenikuitu- ja kevlarkerroksia. Materiaalikoostumus määrittyy levyn halutun vahvuuden ja painon mukaan.
Kolu sanoo, että kevyin Puolustusvoimien tilaama levy painaa 800 grammaa ja painavin taas kolme kiloa. Vaatimukset yritys sai suoraan Puolustusvoimilta.
Seitsemän vuotta kattava sopimus on enimmillään arvoltaan 56 miljoonaa. Kolu on tilauksesta hyvillään.
– Yhteistyö on hyvää ja se on meille merkityksellistä.
Puolustusvoimat Kolu kokee ennakoitavaksi kumppaniksi, jonka tarpeisiin yhtiö pystyy reagoimaan tehokkaasti.
– On tärkeää, että pystymme miettimään, mitä mahdollisia tarpeita sillä on tulevaisuudessa, Kolu pohtii.
– Kun kotimaiset hankinnat ovat kasvaneet, niin nyt liikevaihdostamme noin puolet on Suomessa, hän lisää.
Toisaalta ulkomaankauppa pysyy yhä liikestrategian sydämessä, koska vientimarkkinat ylläpitävät kasvua Puolustusvoimien hankintojen joskus mahdollisesti pienetessä.
Sota-apupakettien mukana yhtiön tuotteita on päätynyt Ukrainaan. C.P.E. Production on palkannut tehtaaseen myös ukrainalaisia työntekijöitä, kuten Denyksen (oik.).
Itseopitut käytänteet
C.P.E. Production perustettiin Forssassa vuonna 2000. Nykyään sillä on kaksi tehdasta, joista molemmat sijaitsevat Forssassa. Yksi tehdas tuottaa kovia suojalevyjä, toinen taas suojaliivejä.
Kolu paljastaa, että yhtiön alkuperäinen visio oli tuottaa joukkojenhallinta- eli mellakkavarusteita. Forssalla on muutenkin historiaa suojavarusteiden valmistuksesta.
– Forssassa on tehty jääkiekkovarusteita 1970-luvulta lähtien ja meidän yrityksen lähtökohtana 2000-luvun alussa oli kehittää niistä voimankäytön harjoituspuku.
Tätä seurasivat muut poliiseille suunnatut suojavarusteet ja lopulta suojaliivit, jotka vetosivat maanpuolustukseen.
Suojaliiveissä käytettävät tekstiilit ja muovit yritys ompelee ja muovaa itse.
– Tuotteet ja tuotantomenetelmät ovat meidän kehittämiä, Kolu valaisee.
Huoltovarmuus ja turvallisuus mielessä
Ukrainan sodan alettua helmikuussa 2022 yrityksen suojaliivit vietiin käytännössä käsistä. C.P.E. Production oli kuitenkin osannut varautua.
– Kun sota alkoi, meillä oli tarpeellinen materiaali valmistaa 5 000 suojaliiviä omasta takaa, Kolu kertoo.
Kolu toteaa, että jos materiaalin toimitus häiriintyy, yhtiöllä on raaka-ainetta useamman kuukauden tuotantoon. Lisäsuojalevyjen valmistukseen tarvittavat raaka-aineet C.P.E. Production tilaa Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta.
Yhdysvaltalainen polyeteenikuituvalmistaja Dyneema nimitti yhtiön ensisijaiseksi kumppanikseen ja tässä C.P.E. oli ensimmäisten joukossa. Se tarkoittaa Kolun mukaan ennen kaikkea sitä, että suomalaisyritys saa uudet materiaalit ensimmäisten joukossa käyttöönsä.
– Pidämme hyvät suhteet materiaalin toimittajiin. Materiaalitoimitusten vaikeutuessa me jos joku saamme materiaalia.
Kolu tiedostaa myös puolustusteollisuuteen kohdistuvan sabotaasin uhan. Tämän vuoksi esimerkiksi yrityksen avainhenkilöistä tehdään turvallisuusselvitykset ja henkilökunta saa jatkuvasti turvallisuuskoulutusta.
C.P.E. Production työllistää noin sata henkeä Suomessa ja 30 ompelijaa Tšekissä.
Kolu on kiitollinen yrityksen erittäin pysyvästä henkilökunnasta ja hän näkeekin, ettei hyvin kohdeltu ja tyytyväinen työntekijä ryhtyisi sabotaasiin.
– Meiltä jäädään eläkkeelle, Kolu summaa.