Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Daniel Averinen

Kuvassa varusmies.

Maskien käytöstä on luovuttu lähes kaikissa varuskunnissa.

Koronatilanne säilynyt rauhallisena Puolustusvoimissa

Karl Koli

Koronatilanne on uuden saapumiserän saapumisesta huolimatta pysynyt rauhallisena. Syksyn mahdolliseen uuteen aaltoon ollaan Puolustusvoimissa varauduttu.

Puolustusvoimien koronatilanne on pysynyt rauhallisena koko kesän ajan. Koronatartunnat eivät ole lähteneet jyrkkään nousuun uusien alokkaiden palveluksen aloittamisesta huolimatta. 

Sotilaslääketieteenkeskuksen Kenttälääkinnän palveluyksikön johtaja, lääkintäeverstiluutnantti Jari Autti kertoo koronatartuntojen määrän nousseen hieman, mutta tilanteen olevan hallinnassa kaikissa Suomen varuskunnissa. 

– Varusmiesten koronatartuntojen määrä nelinkertaistui viikossa kun verrataan heinäkuun kahta ensimäistä viikkoa toisiinsa. Tämän jälkeen nousu hidastui ja sairastavien määrä on nyt tasaantunut hieman reiluun kahteen sataan varusmieheen, Autti valaisee. 

Eniten tartuntoja on Autin mukaan luonnollisesti suurimmissa varuskunnissa, mutta niissä kaikissa on ryhdytty toimiin, jotta tilanne pysyy hallinnassa. 

– Kaikissa varuskunnissa koronatilanne on hallinnassa ja varuskunnissa on ryhdytty aktiivisesti jo aikaisemmin käytettyihin tartuntojen rajoitustoimiin, Autti kertoo. 

Viime talveen ja kevääseen verrattuna tilanne on kuitenkin oikein hyvä, jolloin yhtäaikaa lähes 2000 sairasti koronaa. 

– Vaikka sairastuneiden määrät nousivat nyt heinäkuussa, ovat ne vain noin kymmenesosa tammikuun sairastuneiden määriin verrattuna, Autti huomauttaa. 

Varuskunnissa luovuttu koronarajoituksista 

Monet varuskunnat ovat luopuneet kevään ja kesän aikana korona rajoitusten käytöstä. Varusmiehille on esimerkiksi avattu suljettuna olleita liikuntapaikkoja sekä sotilaskotien tiloja. Myös varuskunnan ulkopuoliset iltavapaat ovat palanneet jo joillekin paikkakunnille. 

– Kesän aikana on päästy siihen, että uuden saapumiserän kanssa lomajärjestelmä palaa tavalliseen rytmiin Puolustusvoimien epidemiologi Jaana Kuoppala, kertoo. 

Puolustusvoimat kuitenkin tarkkailee tilannetta koko ajan ja valmius palauttaa korona järjestelyt on edelleen mahdollista. 

Epidemiatilanteen huonontumiseen varauduttu

Pahin vaihe uuden saapumiserän osalta on jäämässä taakse ja tilanne näyttäisi nyt kääntyvän rauhallisempaan suuntaan. Autti ei näe koronan leviävän laajalti varusmiesten parissa vähään aikaan. 

– Merkittävä osa varusmiehistä on jo sairastanut koronan palveluksessa ollessaan tai sitä ennen taikka saanut rokotussarjan. Nämä seikat vähentävät koronatartuntojen määrää ja saattavat suojata myös mahdolliselta uudelta korona-aallolta, Autti perustelee. 

Tulevan syksyn kannalta Puolustusvoimat on valmistautunut mahdolliseen epidemian uudelleen käynnistymiseen.
 
– Puolustusvoimilla on selkeä ohjeistus koronaepidemian hallintakeinoista ja näitä keinoja tullaan uudelleen tarvittaessa käyttämään, mikäli tilanne uudelleen pahenee. Koronan mahdolliseen uuteen aaltoon on kyllä varauduttu, Autti toteaa.