Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Daniel Averine

Tärkeitä keinoja Puolustusvoimien sisällä koronaviruksen leviämisen ehkäisyssä ovat kohortointi, hyvä käsi- ja yskimishygienia, turvaetäisyyksien noudattaminen ja kasvomaskien käyttö. Tärkeää roolia on pelannut myös varusmiesten oma vastuunto suositusten noudattamisessa.

Koronatartuntojen määrä Puolustusvoimissa on nousussa

Jiri Avila

Pitkä koronavapaa jakso Puolustusvoimissa on tullut päätökseen, kun 21.9. todettiin Rannikkoprikaatissa Puolustusvoimien ensimmäinen COVID-19 tartunta sitten kesäkuun.

Pääesikunnalla oli 29.9 mennessä tiedossa 15 uutta sairastapausta reilussa viikossa, joista kahdeksan on henkilökunnalla. Varusmiesten osalta tartuntoja on Kaartin jääkärirykmentissä (3), Porin prikaatissa (1), Kainuun prikaatissa (1) ja Maasotakoulussa (1). Operaatioturvallisuuden ja yksityisyydensuojan vuoksi sairastuneen henkilökunnan joukko-osastoja ei anneta julkisuuteen. 

Tartuntamäärien äkillinen kasvu ei ainakaan nyt ensitilassa ole aiheuttamassa lisätoimenpiteitä Puolustusvoimien osalta vaan tilannetta seurataan maltillisesti. Tilanteen niin vaatiessa tullaan aiempaa tiukempia linjauksia kuitenkin harkitsemaan, kertoo Puolustusvoimien tiedotuspäällikkö Max Arhippainen. 

Arhippaisen mukaan tartuntamäärän äkillinen kasvu on seurausta ympäröivän yhteiskunnan tilanteesta. 

– Tilanne seuraa käsi kädessä sitä mitä muualla yhteiskunnassa tapahtuu. Puolustusvoimat ja varusmiehet ovat osaryhmä koko yhteiskunnasta. Kun tartuntamäärät nyt syksyllä ovat lähteneet kaikkialla nousuun ja varusmiehet viettävät suhteellisen pitkiä lomajaksoja ihmisiä tavaten, on luonnollista, että ilmiö valuu myös Puolustusvoimiin. 

Valtaosa tartunnoista, joita varusmiehet ovat saaneet tulevat varuskuntien ulkopuolelta. 

– Tartuntatapaukset varuskuntien sisällä, varusmieheltä varusmiehelle, ovat hyvin harvinaisia, kertoo Arhippainen. 

Arhippaisen mielestä epidemian hallinta on kokonaisuudessaan sujunut Puolustusvoimissa erittäin mallikkaasti, jopa paremmin kuin osattiin odottaa. 

– Varuskunnat kuitenkin ovat paikka, jossa ihmiset oleskelevat hyvin lähellä tosiaan. Se, että olimme ilman varusmiestartuntoja kesäkuun alusta nyt viimeviikkoon on oikein hyvä suoritus, kehuu Arhippainen.

Hänen mukaansa tämä osoittaa, että järjestelyt ja varusmiesten vastuuntunto ovat olleet mitä suurimmissa määrin hyvällä pohjalla joka on edesauttanut pandemian torjumista. 

Todetuista tartunnoista seuraa Puolustusvoimien osalta aina toimenpiteitä. Tärkeintä on Arhippaisen mukaan kartoittaa onko tartunnan saanut tavannut Puolustusvoimien sisällä muita henkilöitä.

– Monessa tapauksessa oireet ovat alkaneet lomien aikana ja silloin henkilö on hakeutunut julkiseen terveydenhuoltoon eikä palannut varuskuntaan. Tällöinhän joukko-osasto on suojattu.

Jos sairastunut henkilö on liikkunut varuskunnassa, aloitetaan altistuneiden kartoittaminen ensitilassa. Tästä seuraa altistuneiden eristäminen ja lopulta testaaminen jos oireita esiintyy. Yksi kurssillinen varusmiehiä on Arhippaisen mukaan tällä hetkellä eristettynä koronatartunnasta johtuen. Eristettyinä ovat myös heidän kouluttajansa.

– Seuraamme heidän tilannettaan, lupaa Arhippainen.