Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Koronaa ei torjuta tornareilla

Puolustusvoimien varuskunnat ovat erinomainen ympäristö rokottaa tuhansia ja taas tuhansia suomalaisnuoria. Riskinä on kuitenkin, ettei tarpeeksi moni varusmies suostu ojentamaan olkapäätään.

Rokotustahdista covid-19-tautia vastaan on ollut paljon polemiikkia. Perusterveiden 16–69-vuotiaiden vuoro tulee viimeisenä, arviolta yli miljoonan muun suomalaisen jälkeen. Kun tähän vaiheeseen päästään, on Puolustusvoimat ensiarvoisen tärkeässä asemassa rokotteiden jakelussa; pelkästään asevelvollisuuttaan suorittavia löytyy nyt noin kaksikymmentä tuhatta. Ilman varusmiesten ja maanpuolustuksen parissa työskentelevien rokottamista koronakriisin taltuttaminen Suomessa saattaa olla toivoa vain. 

Valtioneuvoston asetuksen mukaan valtio järjestää vapaaehtoiset koronarokotteet tartuntalain 10 §:ssä määrätyissä laitoksissa, joihin myös Puolustusvoimat lukeutuu. Koska rokotteiden ottaminen ei ole Suomessa pakollista, ei myöskään varusmiehiä voida siihen velvoittaa. Päätös on yksityinen, sen seuraukset eivät niinkään.

Koronarokotteesta on liikkunut jo pitkään paljon huhuja ja salaliittoteorioita Bill Gatesin asentamista mikrosiruista todellisuutta pahempiin sivuvaikutuksiin ja jälkitauteihin. Helsingin Sanomien 4.12.2020 julkaiseman gallupin mukaan vain hieman yli puolet suomalaisista suostuisi kyseiseen rokotukseen, vaikka EU:n laajuinen tavoite on suojata kesään mennessä jo 70 prosenttia aikuisväestöstä. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek totesi tuolloin HS:n haastattelussa, että ihmisten tosiasiallinen käytös voi kuitenkin olla erilaista kuin miltä kyselyissä näyttää. Väestö oppii rokotteesta yhä enemmän, kunhan laajamittaiset rokotusohjelmat on saatu kunnolla käyntiin. ”Kansalaisille täytyy antaa näyttöpohjaista tietoa ymmärrettävässä muodossa", Nohynek alleviivasi. 

Juuri tästä on kyse myös varusmiehillä, jotka tulevat hyvin erilaisista ympäristöistä Suomesta ja maailmalta. Toisissa piireissä rokotteen ottamista saatetaan pitää itsestäänselvyytenä, kun taas toisissa se ei tule kuuloonkaan. Koko väestöön ulottuvaa suojaa ei kuitenkaan saavuteta, elleivät kaikenlaiset ihmisryhmät päätä toimia yhteisen hyvän eteen.

Ennen rokotusten aloittamista Puolustusvoimilla on vastuu tarjota kaikille alaisuudessaan toimiville ajankohtaista ja tutkimuksiin perustuvaa tietoa rokotteen antamasta suojasta, virustilanteesta sekä mahdollisista haittavaikutuksista ja niiden yleisyydestä. Kun huhut ja disinformaatio eivät saa valtaa varusmiesten keskuudessa, kukin voi tehdä aiheesta itsenäisesti perustellun päätöksen. Koronatornareista on leikki kaukana.