Korkeita katsojalukuja ja kritiikkiä – Aku Louhimiehen uusi Konflikti-sarja jakaa mielipiteitä
Louhimies kertoo, ettei Konflikti-sarjaa ole tehty mainosmielessä.
Aku Louhimiehen uusi Konflikti-sarja on kerännyt huikeita katsojalukuja. Se tavoitti ensimmäisellä viikollaan yli 1,2 miljoonaa katsojaa.
Helsingin Sanomat antoi tv-sarjalle kaksi tähteä viidestä. IMDB-verkkosivulla katsojat ovat olleet suopeampia, sillä sarja on saanut 8,1 tähteä kymmenestä. Sarja on saanut kahtiajakautunutta palautetta myös sosiaalisen median keskustelupalstoilla.
Konfliktissa Suomen etelärannikolle kohdistuu yllätyshyökkäys varusmiesten harjoitusleirin aikana. Osa varusmiehistä ja kouluttajista joutuu saarroksiin Hangon alueelle. Iskun takana on joukko salaperäisiä vieraan vallan taistelijoita.
Sarjan ensimmäisessä jaksossa varusmiesten ja koulutetun henkilökunnan toiminta näyttää sekavalta. Louhimiehen mukaan fiktiossakin on tärkeää pitää asiat todentuntuisina, kun tavoitteena on luoda realistinen sarja.
– Meillä on tarinassa varusmiehiä, eli pääsääntöisesti nuoria ja koulutuksensa alussa olevia. Onneksi tuskin kukaan meistä todellisuudessa tietää, miltä tuntuu, kun ammutaan kohti, hän sanoo.
Louhimies huomauttaa myös, että tehokasta draamaa syntyy harvoin ilman, että tarinassa jotain menee pieleen.
Kahdenlaista palautetta
Sarja sisältää kuusi jaksoa. Louhimies kertoo saaneensa ensimmäisten jaksojen perusteella sekä myönteistä että kielteistä palautetta.
– Konfliktin aiheet ovat hyvin ajankohtaisia, mistä on tullut positiivista palautetta, hän sanoo.
Esimerkiksi Iltalehti kertoo, että Konflikti on herättänyt paljon keskustelua uutismedioissa ja sosiaalisessa mediassa.
Sarja on tehty yhteistyössä Puolustusvoimien kanssa. Louhimiehen mukaan näin suuri produktio ei olisi mahdollinen ilman Puolustusvoimilta käyttöön saatua kalustoa. Kuvissa vilisee aseteknologiaa, mutta mainosmielessä sarjaa ei kuitenkaan ole tehty.
– Jos tehdään mainoksia, ne tehdään kyllä ihan eri tavalla, hän huomauttaa.
Kritiikkiä ovat herättäneet myös sarjan henkilöhahmot, joita esimerkiksi Helsingin Sanomat piti karikatyyrisinä.
Louhimies avaa, että suuressa tuotannossa on paljon hahmoja, eikä jokaiseen voi syventyä yhtä paljon.
– Jos on nähnyt vasta muutaman jakson, hahmot eivät välttämättä vielä avaudu. Siinä menee vielä useampi jakso, ennen kuin selviää jotain lisää.
Sara Soulién hahmo joutuu Konfliktissa kovaan paikkaan. Kuva: MTV
Varsinkin sosiaalisessa mediassa on ihmetelty sarjan naiskuvaa. Konfliktissa esiintyvä presidenttihahmo muistuttaa mustine nahkatakkaineen huomattavasti entistä pääministeriä Sanna Marinia.
Louhimiehen mukaan roolihahmon vaatevalinnat ja pukusuunnittelu ovat saaneet yllättävän paljon huomiota osakseen.
– Hahmo on kirjoitettu ennen kuin Marin oli edes sosialidemokraattien puheenjohtaja. Sara Soulié valikoitui rooliin, koska hän on hyvä näyttelijä. Hän vain sattuu olemaan nuori tummahiuksinen nainen.
Sarja on kuvattu vuoden 2023 kesällä ja syksyllä, jolloin Marin oli ollut kolme ja puoli vuotta pääministerinä. Louhimies ei kuitenkaan pidä vaatevalintoja nahkatakkia lukuunottamatta minkäänlaisina viittauksina entiseen pääministeriin.
– Jonkinlainen Marin-salaliitto tai hysteria tuntuu hassulta, Louhimies hymyilee.
Naishahmot ovat herättäneet keskustelua sosiaalisessa mediassa. Presidentti esitellään seksikohtauksella, ja myös toinen keskeinen naishahmo eli Julia Korpisen esittämä upseerikokelas Annika Berg karkaa harjoituksen jälkeen lempimään rannalle.
– Mielestäni tämä kertoo enemmän journalismin tasosta ja medioista itsestään. Kiinnitettäisiinkö kohtauksiin yhtä lailla huomiota, jos tarinassa olisi esimerkiksi miespresidentti? Louhimies kysyy.
Konflikti-sarja on myyty muun muassa Ranskaan, Espanjaan, Portugaliin, Puolaan ja Baltian maihin.