Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Petteri Keskikuru

Kenraali Timo Kivinen.

Puolustusvoimain komentajan mukaan sotilaskomitea kokoontui hyvässä hengessä rakentavien keskustelujen parissa. Arkistokuva.

Komentajat pitkästä aikaa saman pöydän ääressä

Olli Luukkola

Kenraali Timo Kivinen tapasi Euroopan unionin ylimmän sotilasjohdon puolentoista vuoden tauon jälkeen. Kokouksessa tapetilla olivat lukuisat aiheet EU:n suuntalinjoista puolustusyhteistyöhön.

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen matkusti Brysseliin keskiviikkona 19. toukokuuta, missä hän osallistui Euroopan unionin sotilaskomitean kokoukseen. Puolustusvoimista kokoukseen osallistuivat myös komentajan adjutantti, majuri Annukka Ylivaara ja Suomen sotilasedustajana Euroopan unionissa ja Natossa toimiva kenraalimajuri Mikko Heiskanen. Matkansa aikana he tapasivat myös Suomen EU- ja Nato-suurlähettiläitä.

Tavanomaisesti Euroopan unionin puolustusvoimien komentajat kokoontuvat sotilaskomitean kokoukseen kaksi kertaa vuodessa käsittelemään ajankohtaisia Euroopan puolustukseen liittyviä aiheita. Edellisen kerran fyysinen kokous järjestettiin ennen koronapandemian alkua marraskuussa 2019. Kenraali Kivisen mielestä tapaaminen kasvotusten tulikin tarpeeseen noin puolentoista vuoden tauon jälkeen.

– Kokous mahdollisti kommunikoinnin useamman kollegan kanssa asioista, joista keskustelu laajan joukon verkkokokouksessa ei ole mahdollista. Henkilökohtaiset kontaktit ja toisten tunteminen on tärkeää eikä henkilösuhteita voi loputtomiin ylläpitää verkossa, Kivinen korostaa.

Kivisen mukaan EU valmistelee parhaillaan strategista kompassia, joka määrittää suuntalinjat EU:n turvallisuus- ja puolustusasioille seuraavaksi 5–10 vuodeksi. Strategisen kompassin käsittely olikin yksi järjestetyn kokouksen painopisteistä.

– Keskustelimme muun muassa siitä, millainen sotilaallinen neuvo EU:n sotilaskomitean tulee tähän työhön antaa, Kivinen lisää.

Kokouksessa valittiin seuraavaksi EU:n sotilaskomitean puheenjohtajaksi nykyinen Itävallan puolustusvoimien komentaja kenraali Robert Brieger. Hänen kolmivuotiskautensa alkaa, kun nykyisen puheenjohtajan kenraali Claudio Grazianon toimikausi päättyy ensi vuoden kesäkuun alussa.

Puolustus puhuttaa sotilasliittojen ulkopuolellakin

Myös EU:n taisteluosastokonseptin (EUBG) kehittäminen oli kokouksessa tapetilla, ja kokouksessa mukana ollut Euroopan unionin ylin sotilasjohto sai päivityksen EU:n operaatioiden tilanteista. 

Tärkeänä aiheena oli myös EU:n ja Naton yhteistyö. Kivinen haluaa kuitenkin painottaa, että EU:n puolustusyhteistyöstä puhuttaessa kyse ei ole kollektiivisista puolustusasioista, koska EU ei ole sotilasliitto.

– Kun puhutaan yhteisistä operaatioista, kyse on EU:n kriisinhallinta-asioista, ja siitä, miten kriisinhallintakykyjä tulisi kehittää. Toinen tärkeä yhteistyöalue on kansallisten suorituskykyjen kehittäminen yhdessä silloin, kun useammalla jäsenvaltiolla on samanlaisia tarpeita, Kivinen täsmentää. 

Kolmantena keskeisenä asiana näissä keskusteluissa on Kivisen mukaan Euroopan puolustusteollisuuden kyvykkyyden edistäminen. Tulevan strategisen kompassin myötä EU-maat tulevat asettamaan yhteisen tahtotilan muun muassa siitä, millä tavalla puolustusyhteistyöasioita halutaan viedä eteenpäin.

– Lisäksi käsitellään sitä, mikä on EU:n rooli Euroopan ja sen kansalaisten suojelemisessa, Kivinen alleviivaa.