Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Valtioneuvosto

Kuvassa panelistit lavalla

Lavalla Maaret Kallio, Maria Viljanen sekä Riikka Marjamäki. Aki-Mauri Huhtinen osallistui tapahtumaan etäyhteydellä.

Kolmoiskriisissä korostuu yhteisöllisyyden merkitys

Lauri Höyssä

Koronan, Ukrainan sodan ja energiakriisin kolmiossa korostuu yhteisöllisyyden merkitys, arvioitiin Turussa Suomi puhuu -kiertueen paneelikeskustelussa.

Suomi puhuu -kiertue vieraili Turussa keskiviikkona 28. syyskuuta. Suomi puhuu on osa valtioneuvoston kanslian Suomi toimii -nimistä viestintä- ja yhteistyökokonaisuutta.

Tapahtuman ensimmäinen osa oli paneelikeskustelu. Paneelia veti koulutuspsykologi Maaret Kallio ja panelisteina olivat sotilasprofessori, everstiluutnantti Aki-Mauri Huhtinen, Suomen Punaisen Ristin koordinaattori Maria Viljanen sekä Martti Ahtisaari Peace Foundationin kehittämispäällikkö Riikka Marjamäki.

Paneelikeskustelussa asiantuntijat esittivät omia näkemyksiään siitä, miten ihmiset voivat paremmin käsitellä kriisejä henkisesti. Keskustelussa keskityttiin erityisesti koronan, Ukrainan sodan ja energiakriisin herättämiin tunteisiin.

– Nyt on kolmoiskriisi päällä, Maaret Kallio alusti ennen paneelikeskustelua.

Paneelikeskustelussa toistuivat useasti yhteisöllisyyden merkitys sekä itsestään huolehtiminen, jotta voi auttaa muita. Myös suomalaisen yhteiskunnan hyvä kriisivalmius nousi useasti esiin. 

Sotilasprofessori Huhtinen nosti esiin Puolustusvoimissa yleisessä käytössä olevan toimintakyvyn käsitteen. Toimintakyvyn kannalta on tärkeää huolehtia itsestään niin fyysisesti, psyykkisesti, eettisesti kuin sosiaalisesti.

Huhtinen tarkasteli kansalaisen henkistä kriisinsietoa varusmiesten koulutuksen kautta. Monipuolisen itsestään huolehtimisen lisäksi myös perusasioista huolehtiminen on tärkeää niin varusmiehille kuin siviilielämässä. Ilman lepoa ja ruokaa henkinenkin toimintakyky laskee nopeasti.

Yleisen asevelvollisuuden myötä Puolustusvoimien mallit leviävätkin myös siviiliväestön pariin.

– Tietysti nämä toimintatavat ja mallit leviävät ympäri yhteiskuntaa ja niistä paljon keskustellaan, Huhtinen sanoo.

Tunteiden käsittelyä taiteen kautta

Toinen osa oli Nykytunteen museon ja tarinateatteri Voxin esitys, joka käsitteli yleisön kriisiajan tuntemuksia. Tarinateatteri on teatterin muoto, jossa näyttelijät esittävät yleisön tarinoita lavalla.

Näytelmä nähtiin ensimmäistä kertaa Helsingin taiteiden yössä. Suomi puhuu -kiertue kiertää Turun jälkeen vielä Joensuussa ja Rovaniemellä.

Tarinateatteri Voxin ammattinäyttelijät käsittelivät näyttämöllä katsojien kriisiaikana kokemia tunteita.

Nykytunteen museo on verkossa toimiva museo, joka käsittelee ihmisten tunteita kriisiaikana. Tarinateatteri Voxin kanssa toteutettu näytös teki virtuaalisesta sisällöstä fyysisen taide-esityksen.

Esityksen aikana vapaaehtoiset yleisöstä pääsivät kertomaan tarinoita kriisiajoilta ja näyttelijät improvisoivat tarinan tunteita kuvaavan esityksen.

Esityksen aikana yleisön annettiin myös keskustella toistensa kanssa omista kokemuksistaan ja tunteistaan. Näytöksessä tunteita herättämään käytettiin myös Nykytunteen museon verkkosivulla kirjoitettuja kirjeitä.