Kokonaisturvallisuus ja kyberturvallisuus herättivät keskustelua Vaasassa
Kokonaisturvallisuus sekä kybertiedustelu ja -sodankäynti värittivät Maanpuolustuskiltojen liitto ry:n turvallisuuspoliittisen seminaarikiertueen ensimmäistä osaa.
Vaasassa järjestetyssä Maanpuolustuskiltojen liitto ry:n seminaarissa kuultiin useita erilaisia puheenvuoroja kiinnostavimpiin turvallisuuspolitiikan kysymyksiin liittyen. Lopuksi puhujia haastettiin paneelikeskustelun merkeissä.
Puolustusvoimia edusti seminaarissa Pohjanmaan aluetoimiston päällikkö, everstiluutnantti Pasi Heinua. Hän kertoi puheenvuorossaan Puolustusvoimien ajankohtaisista asioista sekä teki katsauksen tulevaisuuteen.
Heinuan mukaan Pohjanmaalla maanpuolustustahto on varsin hyvissä kantimissa.
– Vuosi sitten, kun sota Ukrainassa oli alkanut, reserviläiset olivat heti yhteydessä aluetoimistoon ja ilmoittivat halukkuudestaan osallistua harjoituksiin, Heinua kertoo.
Jyväskylän yliopiston työelämäprofessori, eversti evp. Martti Lehto kertoi seminaarissa kybersodankäynnin ja -tiedustelun roolista osana maanpuolustusta sekä toisaalta kokonaisturvallisuutta. Aihe korostui läpi seminaarin myös muissa puheenvuoroissa.
Lehto keskittyi puheenvuorossaan erityisesti siihen, miten suuri osa merkittävistä palveluista sekä järjestelmistä on digitaalisia, ja miten niiden kautta arkaluonteisiakin tietoja voi päätyä vääriin käsiin, ja mitä siitä voi seurata. Hän oli kuitenkin sitä mieltä, että ihmiskunta ei tule ottamaan askelta taaksepäin kehityksessä, vaan kehitys jatkuu.
Lehto viittasi puheenvuorossaan muun muassa Vastaamon tietomurtoon 2010-luvun lopussa. Terveystietojen vääriin käsiin joutumisen vakavuus nousi myös eduskunnan ensimmäisen varapuhemiehen, Paula Risikon, puheenvuorossa.
– Jos terveystietoihimme päästäisiin ollessamme teho-osastolla, jo neljän verikokeen arvoa muuttamalla tilanne olisi kohtalokas, Risikko toteaa.
Tämän kaltaisella tunkeutumisella tietojärjestelmään voisi olla mittavat vaikutukset kokonaisturvallisuuteen, jonka tärkeyttä hän alleviivasi läpi puheenvuoronsa.
– Resilientti kansakunta syntyy siitä, että perusasiat ovat kunnossa ja vain resilientti, kriisinkestokykyinen kansakunta pystyy huolehtimaan kokonaisturvallisuudesta, Risikko toteaa.
Tapahtuma oli ensimmäinen osa viidelle paikkakunnalle ulottuvaa Maanpuolustuskiltojen liitto ry:n 60-juhlavuoden Turvallisuuspolitiikka-seminaarikiertuetta.