Kiteen suksitehdas valmistaa Puolustusvoimille ja Natolle suksia vaihteleviin talviolosuhteisiin – "Tämä oli alusta asti mielenkiintoinen projekti"
Uudet sukset ovat edeltäjiään kevyemmät ja helpommat kiinnittää erilaisiin jalkineisiin.
Harri Kirvesniemi sai yllättävän yhteydenoton, josta ei voinut kieltäytyä. Puolustusvoimat tiedusteli, voisiko entinen mestarihiihtäjä ja nykyinen suksitehtailija kehittää vanhojen puisten metsäsuksien tilalle uudentyyppiset sivakat.
Kirvesniemi tapasi Puolustusvoimien kanssa ensimmäisen kerran keväällä 2017. Tilaajalla oli tarkkaan mietittyjä ajatuksia siitä, millaiset uusien suksien tulisi olla.
– Tiedossa ei ollut valmista muottia, josta suksia olisi lähdetty tekemään, vaan niitä kehitettiin Puolustusvoimien lukuisten vaatimusten perusteella, Kirvesniemi muistelee.
Kirvesniemi lähti kehittämään suksia yhdessä tiiminsä kanssa, johon kuului tiiviisti tuotantopäällikkö ja tuotannon esimies.
Kiteen suksitehtaan toimitusjohtaja Kirvesniemi otti vastuulleen suksen ominaisuuksien kehittämisen. Tärkeintä oli, että suksi kantaa pehmeän hangen päällä.
Tiimi valmisti prototyyppejä ja lähetti niitä testattavaksi Puolustusvoimille Sodankylään. Salainen testausvaihe kesti kaksi vuotta, sillä aina ilmeni jotain hiottavaa.
– Kun lähdemme kehittämään uutta tuotetta, kokeilemme paljon erilaisia asioita. Tämä oli alusta asti mielenkiintoinen projekti, koska latujen ulkopuolelle tarkoitettuja suksia ei ollut tullut pitkään aikaan markkinoille, Kirvesniemi avaa.
Ensimmäisestä testiversiosta kului viisi vuotta, kunnes tuotanto pääsi kunnolla käyntiin.
Tiimalasimuoto ja kevyt materiaali
Kirvesniemen tiimi sai täytettyä onnistuneella lopputuotteellaan lukuisat Puolustusvoimien kriteerit.
– Vaatimukset liittyivät suksien painoon, pituuteen, kestävyyteen ja materiaaleihin sekä suksen toiminnallisiin ominaisuuksiin, kuten kantavuuteen ja taipumaan, Kirvesniemi luettelee.
Puolustusvoimien vanhat sukset ovat tasaleveitä eli koko matkalta 70 millimetriä. Uudet sivuleikatut sukset ovat keskikohdasta kapeammat.
Tiimalasimuoto mahdollistaa kantavuuden lumen päällä. Leveämpään kärki- ja kantaosaan syntyy muotoilun ansiosta vähemmän painetta, minkä lisäksi suksi taipuu hangessa paremmin.
Kuusamon Uistin valmistaa suksien siteet. Yrityksen toimitusjohtaja Kimmo Korpua kertoo, että Nato antoi suksien kilpailutuksen yhteydessä useita vaatimuksia.
– Teräksestä ja alumiinista valmistetut siteet ovat vanhoja nahkaremmejä käytännöllisemmät. Uudet siteet eivät vaadi rantillisia talvisaappaita, vaan niitä voidaan käyttää myös muiden Puolustusvoimien varsijalkineiden kanssa, Korpua avaa.
Sitietä voidaan säätää 18 cm pitkän jousen avulla 38-46 kokoisille jalkineille. Varaosilla saa enemmän säätövaraa. Kuva: Valtter Carnelius
Suunnitteluvaiheessa on otettu huomioon se, että suksia pitää pystyä käyttämään myös kannantausta auki taistelukentän etulinjassa ja jäällä hiihdettäessä.
– Sukset pystyy potkaisemaan nopeasti pois, jos pitää siirtyä jalkeille. Kannantaustan irrottaminen lisää turvallisuutta, jos jää pettää alta, Korpua huomauttaa.
Kuusamon Uistin on kehittänyt siteen lisäksi mäystimen, joka tulee hiihtäjän kengän kärkiosan päälle. Pakkasenkestävästä muovista valmistettu mäystin mahdollistaa sen, että kannantaustaa ei tarvitse välttämättä käyttää.
Sauvat ovat Peltosen valmistamat. Lasikuidun ja hiilikuidun yhdistelmästä valmistettu sauvan putki on jämäkkä, joten se ei taivu liikaa hiihdettäessä.
– Sauvojen kestävyyttä testattiin siten, että jääkäripakkaus eli sukset ja sauvat tiputettiin ajoneuvon katolta. Niiden piti säilyä ehjänä, Kirvesniemi kuvailee.
Rauhallinen hiihtotekniikka
Kirvesniemen mukaan hiihtotyyli uusien Nato-suksien kanssa on selkeästi rauhallisempi kuin ladulle tarkoitetuilla suksilla.
– Suksilla pystyy aika hyvin liukumaan, jos olosuhteet ovat hyvät ja edellä olevat hiihtäjät ovat tampanneet hankeen latua. Umpihangessa eteneminen on enemmänkin hiihtämisen ja kävelyn välimuotoa, Kirvesniemi kuvailee.
Vaikka liuku ei ole metsäsuksilla päätä huimaava, niihin tarvitaan myös sopivasti pitoa. Pohjan suomurakenteen ansiosta suksi ei pääse lipsumaan liikaa.
Suksen suomupohja ei töki yhtä herkästi kuin pitopohjasuksi. Kuva: Valtter Carnelius
– Kaikkein kriittisin keli on kova, jäinen lumi, sillä pohjan suomut on vaikea saada puremaan siihen. Suksi toimii kuitenkin tasaisesti aina pluskeleistä koviin pakkasiin asti, Kirvesniemi kertoo.
– Pehmeä lumi kannattelee suksia niin hyvin, että kärjet pysyvät koko ajan pinnalla.
Merkittävä tilaus Ruotsiin
Uusia suksia toimitetaan Suomen puolustusvoimien lisäksi liittolaisille. Ruotsin puolustusvoimien materiaalilaitos (FMV) ja Naton logistiikka- ja hankintavirasto (NSPA) ovat jo solmineet sopimuksen viiden tuhannen suksiparin hankkimisesta.
– Ruotsissa on ollut pitkään tarvetta suksien uusimiselle, Kirvesniemi valottaa.
Tilaus on tarkoitus saada valmiiksi vuoden 2025 helmikuuhun mennessä. Ruotsin ohella kiinnostus uusia suksia kohtaan on herännyt etenkin Yhdysvalloissa ja Kanadassa, jonne kiteeläiseltä suksitehtaalta on tilattu testipareja.
Nato-liittolaiset voivat hankkia suksia tarpeidensa mukaan, sillä ne on hyväksytty ja kilpailutettu sotilasliiton sääntöjen mukaan.
– Kilpailutetut sukset ovat tällä hetkellä Naton nettikaupassa, josta jäsenvaltiot ja kumppanimaat voivat tehdä tilauksia, Kirvesniemi kertoo.
Kirvesniemen mukaan kilpailutuksessa oli muidenkin valmistajien suksia. Suomalaissukset pääsivät vuoden kestäneen kilpailutuksen läpi joulukuussa 2022.
Kiteen tehtaalla valmistetaan 1 000 paria suksia kuukaudessa ja 50 paria päivässä.