Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kiitos kun kunnioitat

Mitä saadaan kun laitetaan noin kymmenen toisilleen tuntematonta, eri taustoista tulevaa henkilöä suorittamaan samaa tehtävää ja lisätään siihen vielä joku henkilö tarkkailemaan?

Joku saattaisi ajatella, että tosi-tv-ohjelma, mutta näin alkoi alokaskauteni. Se ajanjakso oli alku jatkumolle, jonka aikana on syntynyt ikimuistoisia hetkiä, kiusallisia tilanteita, uusia näkökulmia asioihin sekä ennen kaikkea erilaisia ihmissuhteita.

Olipa palvelusaika sitten vuosi, puoli vuotta tai siltä väliltä, niin asepalveluksessa joka tapauksessa tapaa hyvin erilaisia ihmisiä ja sitä myötä ihmissuhteiden laatu on vaihteleva. Ystävyyssuhteet ovat tärkeä osa palvelusta, mutta arvovaltasuhteet, jotka tulevat esille alaisen ja johtajan rooleissa, ovat asepalveluksen erityisominaisuuksia. 

Kuinka olla hyvä johtaja, pätevä kouluttaja tai kuuliainen alainen? Asia ei ole niin yksiselitteinen, mutta pohja tälle suhdeasetelmalle rakentuu molemminpuolisesta arvostuksesta sekä hyvästä kommunikaatiosta. Toisin sanoen viestiyhteydet on oltava kunnossa varusmiesten, kouluttajien ja henkilökunnan välillä.

Kommunikaation olennaisuus tulee esille erityisesti yllättävissä ja muuttuvissa tilanteissa. Esimerkiksi koronarajoitusten oikeaoppiseen toteuttamiseen tarvitaan varusmiesten ja kantahenkilökunnan saumatonta yhteistyötä. Varusmiehet ilmoittavat esimiehelleen altistuneiden määrän, jotta saadaan oikeat ohjeet tilanteen hoitamiseksi. Altistuneet varusmiehet eivät osallistu seuraavan päivän koulutukseen ja näin kantahenkilökunta osaa varautua mahdollisiin muutoksiin koulutukseen liittyen, joista sitten infotaan varusmiehiä. 

Tämä on optimaalinen skenaario hyvästä kommunikaatiosta. Jos tieto ei saavuta kantahenkilökuntaa on turha ihmetellä, miksi viikko-ohjelmassa lukenut partion hyökkäyskoulutus on yhtäkkiä muuttunut liikuntakoulutukseksi. Tai henkilökunnan moittiva sävy on turha jos varusmiehet ovat valtion virallisen verryttelyasun sijaan pukeutuneet palveluspukuun. Kuten todettu kommunikaatio on avain kaikkeen. Ei radioyhteyttäkään saada muodostettua ilman, että vasta-asemat ovat samalla taajuudella.

Yleisen ilmapiirin kannalta on tärkeää, että kouluttajien toimisto pysyy paikkana, jonne varusmiehillä ei ole kynnystä mennä ilmoittamaan asioista. Tämä on mahdollista niin kauan kuin kouluttajien ja varusmiesten välillä säilyy kunnioituksen kulttuuri. Annetaan mahdollisuus tuoda asioita ilmi riippumatta niiden luonteesta ja vastavuoroisesti kuunnellaan sekä noudatetaan annettuja määräyksiä. 

Ihmisten kanssa työskentely on yksi asepalveluksen rikkauksista sekä haasteista. 
Kukaan ei suorita palvelusta yksin, joten yhteiselon helpottamiseksi on parempi pyrkiä yhteisymmärrykseen kuin luoda hierarkiakuilu. Aina ei maailmankuvat kaikkien kanssa välttämättä kohtaa, mutta senkin kanssa voi oppia elämään palveluksessa. Niin asepalveluksessa kuin siviilissäkin tarvitaan yhteistyötaitoja, ja niissä alkuun pääsee hyvin, kun osoittaa kunnioitusta toiselle.