Hei reserviläinen, kiinnostaako ylennys?
Tuoreet ylennykset Puolustusvoimissa julkistetaan perinteiseen tapaan itseinäisyyspäivänä. Ylennykset eivät rajoitu ainoastaan kenraalikuntaan, vaan myös reserviläisen on mahdollista ansaita kyseinen kunnianosoitus.
Reserviläisen ylennys perustuu osoitettuihin kykyihin ja sopivuuteen omassa poikkeusolojen tehtävässä. Päätöksen ylentämisestä voi tehdä reserviläisen sodan ajan joukon ylempi esimies tai kertausharjoituksen johtaja. Edellisestä ylennyksestä on silti pitänyt kulua 4-7 vuotta, riippuen siitä, mihin arvoon ylennetään.
Kertausharjoitukset ovatkin avain ylennykseen, sillä ennen ylenemistä reserviläisen tulee olla suorittanut tietty määrä kertausharjoituspäiviä. Niistä saatu arvio vaikuttaa myös vahvasti ylennyspäätökseen. Yleneminen ei kuitenkaan tule automaattisesti tietyn kertausharjoituspäivän jälkeen, vaan se on aina harkinnanvarainen.
Ylennyksiä harkittessa osallistuminen vapaaehtoiseen maanpuolustuskoulutukseen, kursseille ja tapahtumiin voidaan rinnastaa kertausharjoituspäiviin ja katsoa siten reserviläisen hyväksi. Myös palvelus Puolustusvoimissa, rauhanturvaajatehtävissä tai muissa vastaavissa tehtävissä voidaan ottaa huomioon.
Ylentämiset tapahtuvat pääasiassa itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta sekä Puolustusvoimain lippujuhlan päivänä 4. kesäkuuta. Miehistön sotilasarvoihin voidaan ylentää myös kertausharjoitusten yhteydessä.
Ylentäminen Maavoimien nimikkeillä
Reservin korpraaliksi voidaan ylentää jo yhden kertausharjoituspäivän jälkeen. Reservin alikersantiksi mieliessä kertausharjoituspäiviä vaaditaan vähintään seitsemän, ja edellisestä ylennyksestä on täytynyt kulua vähintään neljä vuotta.
Reservin kersantiksi ylentyessä reservin aliupseerilta vaaditaan vähintään kymmenen kertauspäivää, ja vähintään neljä vuotta edellisestä ylentämisestä. Reservin kersantti on korkein sotilasarvo, johon miehistöön kuuluva voidaan ylentää ilman aliupseerikoulun suorittamista.
Reservin ylikersantiksi voidaan ylentää 20 kertauspäivää suorittanut reservin aliupseeri. Varusmieskersantilta yleneminen vaatii jokaisen aliupseeriarvon kohdalla kymmenen kertauspäivää vähemmän. Reservin ylikersantiksi ylentämiseen vaaditaan vähintään neljä vuotta edeltävästä ylennyksestä.
Reservin vääpeliksi ja ylivääpeliksi vaaditaan 40 ja 50 kertauspäivää reservin aliupseerilta. Molempien kohdalla tulee olla tullut täyteen viisi vuotta edellisestä ylennyksestä. Reservin sotilasmestariksi ylentyessä tulee olla vähintään viisi vuotta täynnä reservin ylivääpelinä.
Reservin vänrikki on arvo, jonka reserviupseerikoulun suorittanut ansaitsee. Siitä luutnantiksi ylentämiseen vaaditaan 10 kertauspäivää ja neljä vuotta edeltävästä ylennyksestä. Reservin yliluutnantiksi ylentyessä kertauspäiviä tulee olla takana 30, ja edellisestä ylennyksestä kulunut viisi vuotta. Yhteensä 60 kertauspäivää suorittanut ja kuusi vuotta reservin yliluutnanttina toiminut voidaan ylentää reservin kapteeniksi.
Reservin majuriksi ylennetään vain poikkeustapauksissa, ja silloin takana pitää olla vähitään seitsemän vuotta edellisestä ylennyksestä. Teoreettisesti kaikkein korkein arvo, johon reserviläinen voi yletä on reservin everstiluutnantti. Reservin everstiluutnanteiksi on nimitetty esimerkiksi Puolustusvoimien korkeissa siviiliviroissa toimineita henkilöitä.