Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kieltämisen puutarha

Olen kuullut lukuisia kertoja miehistön jäsenten ja alikersanttien sanat: "Kun tulin inttiin, oli ihan selvä juttu, että menen RUK:hon, mutta sitten tajusin, että eihän se nyt niin siistiä ole." Sen sijaan kurssin käyneet kokelaat jättävät selittelevän loppuosan tarinoistaan pois. On vähintäänkin surullista, että omista inttisuorituksista on vaikea olla tyytyväinen.

Tiesitkö, ettei yksikään alikersantti pyrkinyt Reserviupseerikouluun? Olen tehnyt palvelukseni aikana aiheeseen liittyvän empiirisen tutkimuksen, jonka selkeänä johtopäätöksenä kysymykseni kumpuaa. Tulokseni luotettavuuden korsi on toisaalta ohut, sillä lähdeaineistonani olen käyttänyt ainoastaan kahden kulmaraudan miehiä.

Jyvät ja akanat

Vähiten alijohtajia ja kantahenkilökuntaa ärsyttäneet alokkaat siirtyvät koulutushaarajakson jälkeen ruusuiselle aliupseerikurssille. Leijonamiesten tarpeista riippuen x-määrä tulevia kokelaita pakkaa niin kutsutun AUK 1:n jälkeen sipulisäkkinsä Haminan-reissua varten. Ei-valitut myllertävät läpi AUK 2:n ja ylennyttyään toimivat auringonkukkina uudelle saapumiserälle.

Puolustusvoimissa on tapana pisteyttää AUK 1 -kurssilaiset, jotta käyttökelpoisimmat jyvät saadaan siivilöityä ja oikeutetusti lähetettyä RUK:hon. Minulle kerrottiin, että valintatilaisuus ei onneksi koskaan tuota pettymyksiä, sillä hakijoita on aina täsmällinen määrä. Helppoa, eikö?

Minua jäi kuitenkin mietityttämään, miten on mahdollista, että pistetaulukon kärkipään nimet korreloivat poikkeuksetta RUK:hon lähtevien nimien kanssa.
Totuus valkeni. Minua oli vedätetty.

Kukka

Omat alikersanttini kertoivat minulle, että salmiakkimiehet ovat morsiamia, jotka osaavat vain teoriaa, ja että kulmarautamiehet puolestaan ovat raavaita maajusseja, joita pänttääminen ei kiinnosta. 

Eittämättä erittäin valitettavaa. Epäonnistumisen pelon siemen kylvetään heti varusmiespalveluksen alkumetreillä.

Ympäristössään siemen kerää nopeasti vettä ja saa kasvaa ravinteikkaassa mullassa, kun alokasjaksolla AUK-valinta – usein vielä tietyn aselajin – on ainoa asia, joka päässä silmien lisäksi liikkuu. Osalla kasvu tyrehtyy varhain, mikäli ovet eivät avaudu johtajakoulutukseen. Lopuilla siemen juurtuu syvemmälle, ja kukka koreilee viimein kauniina, kun RUK-pääsylippua ei tullutkaan.

Onnittelen RUK:n suorittaneita. Te olette huippusuorituksillanne tappaneet siemenenne ja voitte olla ylpeitä saavutuksistanne. Mutta muistakaa: minne ylpeys tulee, sinne tulee häpeäkin, ja ylimielinen putoaa korkealta.

Kunnia

Routainen totuus on, että kaikki eivät voi tulla valituiksi. Vaikka se hetkessä myrkyltä tuntuukin, ammattitaitoiset henkilöt tekevät oikeita päätöksiä. On sangen itsekästä ajatella, että torjutuksi tuleminen tekee torjujasta tuholaisen, etenkin kyseisessä asiayhteydessä. Suomen turvallisuus ja itsenäisyys ovat etusijalla, eivätkä kenenkään omat suunnitelmat oikeuta sorkkimaan niitä.

Voit olla aidosti ylpeä sotilasarvostasi ja palvelustehtävästäsi! Toinen väittely saadaan aikaan, kun mouhotaan, mitä yksikköä tai osastoa ilman ei sodassa pärjättäisi.

Turhuuksien turhuus, sanoi saarnaaja.

Ei kukkakaan selviä juuritta, vaikka sen terälehdet vievät katsojan huomion. Maanpuolustus on itsessään jo kaunis asia. Miksi sitä tulisi hoitaa muuten kuin valtiolle parhaalla tavalla?