Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Samuli Haapala

Everstiluutnantti Kuokka kertoo, että moottorikelkalla pystyy liikkumaan muun muassa ylös jyrkkiä rinteitä tai jopa kapean railon yli.

Ketterät ja nopeat moottorikelkat

Ilmari Tuokko

Moottorikelkat ovat nopeita, ja ne mukautuvat oikeastaan maastoon kuin maastoon. Moottorikelkkakurssin suorittaneena pääsee haastamaan ajotaitojaan haastavissa olosuhteissa.

Kuulas pakkasaamu valkenee Lapin jääkäripataljoonassa Sodankylässä. Kauniin lumisen maiseman rauhan rikkoo kuitenkin Lynx 59 Yetin lämmin hykerrys. Lähes jokaiseen maastoon sopeutuva kulkuväline lähtee ärjyen liikkeelle keskellä upeaa kelohonkien täyttämää maisemaa. Kelkan jalakset pureutuvat syvemmälle koskemattomaan hankeen. Moottorikelkan kyydissä lumipukuun pukeutunut varusmies pääsee nauttimaan sekä vauhdin hurmasta että Lapin rauhasta.  

Ennen vauhdin hurmaa täytyy varusmiesten kuitenkin suorittaa noin kaksi viikkoa kestävä moottorikelkkakurssi, joka huipentuu taitoja testaavaan ajokokeeseen. Lapin jääkäripataljoonan komentajan, everstiluutnantti Mikko Kuokan mukaan kurssilla opetetaan moottorikelkan turvallista käyttämistä, käyttäjähuoltoa, moottorikelkan rakennetta, Puolustusvoimien määräyksiä ja liikennesääntöjä.

– Ajoharjoitteissa opetellaan esimerkiksi ojan ylittämistä, rinneajoa, ajamista kuormattuna ja matkustajan kanssa, hiihtohinausta sekä kiinni jääneen kelkan pelastamista, toteaa Kuokka kurssin sisällöstä.

Kuokan mukaan aikaisempi ajokokemus on hyväksi, muttei välttämätöntä. B-ajokortin puuttuminen tai liikennerikkomukset ovat kuitenkin esteitä kurssille osallistumiselle. 

Kuokka kertoo mielenkiintoisen tarinan omalta kurssiltaan.

– Omalta kelkkakurssiltani muistan sen, että ensimmäinen syvän ojan ylitys ja jyrkän rinteen ajaminen sivuttain hirvittivät aluksi, mutta ajokilometrien karttuessa niistäkin on tullut rutiinisuorituksia.

Puolustusvoimilla on käytössään pelkästään Jääkäriprikaatissa kolminumeroinen määrä moottorikelkkoja. Tälläkin hetkellä käytössä on monia eri malleja, kuten Lynx 59 Yeti ja SkiDoo ACE 600 Tundra. Kelkkamallit eroavat ominaisuuksiltaan, joten niitä käytetään eri tehtävissä. 

– Toisilta kelkoilta edellytetään suurempaa vetokykyä, joidenkin osalta pitkä toimintasäde ilman tankkausta on tärkeämpi, selventää Kuokka kelkkojen eroja.

Moottorikelkka on kehuttavan ketterä arktisissa olosuhteissa.
Kuva: Aarni Salomaa

Railojen ylittäjä

Kuokan johtamassa Lapin jääkäripataljoonassa moottorikelkkoja käyttävät varusmiehistä pääasiassa tiedustelijat ja taistelulähetit. Näihin kyseisiin tehtäviin kelkka soveltuu erinomaisesti, koska sillä pystyy nopeuttamaan pitkiä siirtymiä paikasta toiseen. Poikkeusoloissa kelkan avulla pystyy evakuoimaan nopeasti haavoittuneita ja toimittamaan ampumatarviketäydennyksiä muun huollon ohessa.

–  Moottorikelkalla voidaan hiihtohinata hyvissä olosuhteissa noin ryhmän kokoista joukkoa, Kuokka kertoo tavasta käyttää kelkkoja myös joukon siirtymisen tukena.

Normaalioloissa kelkkoja tarvitaan hiihtomarssien latujen tekemiseen, maastotiedusteluun sekä ammuntojen valmisteluun.

Moottorikelkka on lumisessa maastossa ja taitavan kuljettajan käsissä parhaimmillaan todella ketterä ja nopea kulkuneuvo. Ketteryyden ja liikkuvuuden ansiosta sillä pystyy etenemään maastoissa, joissa esimerkiksi mönkijällä tai moottoripyörällä liikkuminen olisi talvella haastavaa. Muun muassa kapean railon ylittäminen ja syvässä hangessa eteneminen olisivat mönkijällä mahdotonta.

Toimintakykyä parantamassa

Useimmat Puolustusvoimien käyttämistä kelkoista ovat perusmalleja ilman mitään erityisiä lisävarusteita. Monissa kelkoissa on kuitenkin kuljettajan toimintakyvyn takaamiseksi pitkiä matkoja varten kädenlämmittimet. Lisäksi osassa kelkoista on kuormalaatikoita sekä lisävaloja ja -polttoainekanistereita. Lisätilan saamiseksi kelkan perässä voidaan vetää rekeä tai ahkiota, joissa voidaan kuljettaa esimerkiksi kalustoa tai henkilöstöä. Henkilöstöä voidaan tosin kuljettaa vain, jos reki on siihen tarkoitukseen hyväksytty. 

– Jos saisin kehittää kelkan lisävarusteita haluamallani tavalla, lisäisin niihin asetelineen ja lumikenkätelineen, haaveilee Kuokka. 

Kaikki Puolustusvoimien materiaali hankitaan poikkeusolojen varalle. Uusien moottorikelkkojen hankinta on moninainen prosessi, jossa vaihtoehtoja vertaillaan toisiinsa erinäisten mittareiden avulla. Prosessin ensimmäinen osa on tarjouspyynnön tekeminen valmistajille. Tarjouspyynnön tekemisen jälkeen tarjottuja vaihtoehtoja testataan Puolustusvoimien tehtävien vaatimissa olosuhteissa. Hankinnan määrittää lopulta se, mikä moottorikelkoista on hinta-laatusuhteeltaan paras.

– Kun sopivin moottorikelkka valitaan, eri mallien ominaisuudet arvioidaan erittäin tarkasti muun muassa teknisen suorituskyvyn, ajettavuuden, käytettävyyden ja huollettavuuden osalta, kertaa Kuokka.

Kelkkaa, johon valinta osuu, ostetaan aina vuosiksi eteenpäin tarpeen täyttämiseksi.