Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: Puolustusvoimat

Liikunnan vaikutukset hyvinvointiin tiedetään, mutta moniko liikkuu arjessa riittävästi?

Keskustelu tulevaisuuden liikunnasta on nyt avattu – jokaisella mahdollisuus vaikuttaa

Ville Riihonen

Puolustusvoimat on vahvasti mukana uuden liikuntapoliittisen selonteon valmistelussa, sillä kansalaisten fyysisellä kunnolla ja toimintakyvyllä on suora yhteys maanpuolustuskykyyn.

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja valtion liikuntaneuvosto ovat käynnistäneet laajan verkkokuulemisen liikunnasta ja huippu-urheilusta osana liikuntapoliittisen selonteon valmistelua. Kaikille avoin verkkokuuleminen on avoinna maaliskuun 28. päivään asti. Selonteossa linjataan valtion liikuntapoliittisia tavoitteita ja toimenpiteitä tuleville vuosille. Eduskunta käy selonteon yhteydessä perusteellisen keskustelun liikunnan ja urheilun merkityksestä sekä kehittämisestä osana yhteiskuntaa.

Puolustusvoimien johtava liikuntapäällikkö, everstiluutnantti Harri Koski sanoo puolustusvoimien olevan isona yhteiskunnallisena toimijana osaltaan mukana poikkihallinnollisessa yhteistyössä ja pitää tärkeänä, että puolustusvoimien näkemykset tulevat kuulluksi asiassa.

– Meidän intressimme selonteon osalta koskevat lakisääteisiä tehtäviämme ja niiden hoitamista parhaalla tavalla. Tässä tietysti isossa roolissa on asevelvollistemme toimintakyky nyt ja jatkossa. Erityisesti reserviläisten fyysisen toimintakyvyn ylläpitäminen on tärkeää, Koski kiteyttää.

Selonteon tulosten suhteen puolustusvoimilla on selvä kanta.

– Toiveena on, että liikuntapoliittisilla ratkaisuilla tuetaan järjestelmäämme sekä myös reservin suorituskykyä. Mitä parempaa ainesta käytettävissä on, sitä parempaan lopputulokseen päästään. Luonnollisesti puolustusvoimat kantaa huolta myös kansanterveydellisistä kysymyksistä, mutta ne ovat lakisääteisten velvoitteidemme ulkopuolisia kysymyksiä, Koski selventää.

Koskella on myös näkemys verkkokyselyn kohdasta, jossa pyydetään ideoimaan vuotta 2030 ja siihen johtanutta kehityskulkua.

– Puolustusvoimien toiveena on, että yhteiskunta ottaa entistä selvemmin ja entistä isompaa vastuuta liikuntapoliittisista tukitoimista osana ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa. Tutkimukset osoittavat kiistatta, että liikunnalla on erittäin suuri merkitys kansanterveyteen. Samoin valtionhallinnon resursseja tulisi suunnata selkeämmin liikuntaan; tällä hetkellä toimintaa rahoitetaan pääosin veikkausvoittovaroin, Koski päättää.

Opetus- ja kulttuuriministeriön liikunnan vastuualueen johtaja Tiina Kivisaari pitää selontekoa hienona mahdollisuutena.

– Selonteko on lähtenyt liikkeelle työryhmien yhteistyöstä ja toimenpide-esityksestä: tämä on ainutlaatuinen tilaisuus saada kansanedustajat keskustelemaan liikuntapoliittisista kysymyksistä. Meidän tavoitteemme liittyy siihen, että liikunnan edistämisen ja liikkuvamman väestön takana täytyy olla muitakin kuin opetus- ja kulttuuriministeriön liikunnan vastuualue. Liikunta kuuluu kaikille hallinnon aloille, ja siitä vastuun kantaminen sekä kokonaisvaltainen ymmärrys liikkumisen tärkeydestä hyvinvoinnin osana ovat kantavia teemoja projektissa, Kivisaari valottaa.

OKM toivoo kansalaisilta tuoreita näkökulmia, kehittämisajatuksia ja tarpeita koskien fyysistä aktiivisuutta ja arki- ja hyötyliikuntaa. Kuulemisessa huomioidaan kaikentasoiset liikkujat eri ikäryhmissä, sillä tarkoituksena on teettää selvitys, joka koskisi mahdollisimman montaa suomalaista. Verkkokuulemiseen toivotaan vastauksia mahdollisimman laajalti. Kyselyyn vastaaminen vie aikaa muutamia minuutteja ja halutessasi pääset siihen tästä linkistä.