Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: Pyry Partti

Sebastian Dahlström taitaa useamman pallolajin: hänellä on kokemusta poikien salibandymaajoukkueista. Palkintokaapista löytyvät salibandyn B- ja C-juniorien SM-kultamitalit ja Dahlström kertoo saaneensa pelivuosista paljon eväitä tullakseen kokonaisvaltaisemmaksi urheilijaksi.

Keskikentän kaartinjääkäri

Roni Raunola

Kaartin jääkärirykmentin Urheilukoulussa palvelee kymmeniä eri lajien huippulupauksia. Helsingin Jalkapalloklubin Sebastian Dahlström on ikäluokkansa suurimpia suomalaistoivoja nurmikentillä.

Voisi kuvitella, että Sebastian Dahlström oli palvelukseenastumispäivänään 17. lokakuuta keskimääräistä onnellisempi alokas. Tampereella yli 5 000 katsojan edessä pelattu Veikkausliigan kärkikamppailu päättyi helsinkiläisjuhliin, kun HJK ryösti Ilvekseltä täyden pistepotin.

Tappioasemasta voittoon noussut Klubi ratkaisi ottelun edukseen päätösminuuteilla ja Dahlström pääsi itse tuikkaamaan taululle lopulliset 1–3-lukemat. Taidokkaasti oikealla jalalla viimeistelty maali oli hänelle kauden kolmas.

Nykyään maastopukua yllään kantava jalkapalloilija muistaa kyseisen lokakuisen maanantai-illan elävästi.

– Lähdimme pelistä hyvällä fiiliksellä Stadiin. Kotona ehdin ottaa vähän tavaroita mukaan ja tulin sitten suoraan Santahaminaan. Tuvassa lakanat sänkyyn ja nukkumaan, siinä sitten oltiin, Dahlström kertaa naurahtaen.

Dahlström kertoo ensimmäisten kuukausien kuluneen varsin sähäkissä merkeissä. Urheilukoulu tunnetaan varusmiesten vapauksista käydä harjoituksissa ja leireillä, mutta helsinkiläinen vakuuttaa, ettei palvelus ole urheilijoillekaan mikään lepokoti.

– Koska pääsemme välillä treenaamaan, päivät ovat yleensä pitkiä ja meillä voi olla monia koulutuksia saman päivän aikana. On tullut marssittua ja juostua paljon.

HJK:n harjoitusten lisäksi Dahlström on saanut pidettyä pallotuntumaa yllä aamuisin, kun hän on päässyt harjoittelemaan yhdessä Urheilukoulun muiden yhdeksän jalkapalloilijan kanssa.

 

Marraskuussa Dahlström vaihtoi jälleen kurkkusalaatit pelipaitaan, kun hän matkasi alle 20-vuotiaiden maajoukkueleirille Espanjaan. Urheilukoulua Marbellassa edustivat myös Saku Savolainen, Lassi Järvenpää sekä Rasmus Karjalainen.

Leirillä Pikkuhuuhkajat aloitti valmistautumisen keväällä alkavia EM-karsintoja varten kahdella voitolla. Málaga CF:n juniorijoukkuetta vastaan täydet 90 minuuttia ja Puolan alle 19-vuotiaiden maajoukkuetta vastaan toisen puoliajan uurastanut Dahlström tullee olemaan suuressa roolissa Tommi Kautosen käskyttämässä ryhmässä.

A-maajoukkue luonnollisesti kiinnostaa 20-vuotiasta keskikenttämiestä, mutta hän ei ole asettanut tiettyä aikarajaa, jolloin paikka Huuhkajissa tulisi saavuttaa.

– Tavoite on siellä joku päivä pelata, nyt pyrin kehittymään Pikkuhuuhkajissa. Jos matsit menevät hyvin, eiköhän se paikka A-maajoukkueessa vielä aukea.

Todellisen läpimurtonsa kaudella 2016 tehnyt Dahlström jatkaa pitkäaikaisen seuransa riveissä myös tulevan sesongin ajan. HJK jäi menneellä kaudella toista kertaa putkeen ilman Suomen mestaruutta ja hävisi Suomen Cupin finaalin rangaistuspotkuilla SJK:lle, joten menestysnälkää riittää.

– Kausi oli joukkueelle pettymys, mutta minulle henkilökohtaisesti onnistunut. Hyvä treenikausi talvella mahdollisti sen, että pystyin kesällä pelaamaan hyvin. Sitä kautta sain vastuuta kentällä, Dahlström toteaa.

Monet HJK-juniorit ovat viime vuosina vaihtaneet maisemaa peliajan perässä, mutta Dahlström luotti vankasti omiin mahdollisuuksiinsa nousta edustusmiehistöön. Helsinkiläisseuraa 12-vuotiaasta asti edustanut Dahlström korostaa, kuinka tärkeää liigadebyytin tekeminen oli juuri Klubissa.

– Juniorista asti olen saanut hyvää valmennusta ja loistavan ympäristön kehittyä. Nuoren pelaajan on toki vaikea lyödä läpi HJK:ssa. Se on Suomen suurin ja paras seura, pitää kilpailla kovien ulkomaalaisten pelaajien kanssa, Dahlström toteaa.

– Tämä on huikea seura pelata ja kehittyä. Olen halunnut edustaa Suomessa juuri Klubia.

 

Tulevaisuudessa Dahlströmin silmissä kiiltävät ulkomaan kentät. Moni nuorukainen on päässyt kokeilemaan siipiään jo yhden onnistuneen Veikkausliiga-kauden jälkeen, mutta Dahlström ei hätäile mahdollisen siirron kanssa. Vuoden mittainen sopimus ja optio kaudesta 2018 pitävät miehen toistaiseksi Suomessa.

– Jos tulisi sopiva mahdollisuus, ei minulla olisi syytä olla lähtemättä ulkomaille. Nyt toinen hyvä kausi tähän perään, niin ei sitä tiedä. Klubissa olen hyvässä näyteikkunassa.

Ensi kesän Eurooppaliiga- ja EM-karsinnat ovat erinomainen sauma näyttää kykyjään eurooppalaisille seuroille. Mitä vuosi 2017 tuo Sebastian Dahlströmille, Pikkuhuuhkajille sekä HJK:lle?

– Lähden tavoittelemaan avauskokoonpanon paikkaa Klubista ja kehittymään pelaajana. Toivon pelaavani alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa, ja yritämme päästä jatkoon lohkostamme, Dahlström pohtii.

– Klubin kanssa hoidamme mestaruuden, siitä ei ole epäilystäkään. Eurokentillä pyrimme menemään pidemmälle kuin tänä vuonna, lohkovaihe olisi kova juttu.