Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Leevi Karasti

Uusia alokkaita Porin prikaatissa, Säkylässä.

Uudet alokkaat aloittivat asepalveluksensa 4. heinäkuuta.

Kesän saapumiserälle odotetaan hyviä mahdollisuuksia yhteistoimintaan ja vapaa-ajan viettoon

Ilmari Parviala

Uudet alokkaat aloittivat tänä maanantaina palveluksen. Koronarajoitusten löyhentyminen tai tiukentuminen tulevat määrittämään alkavan palveluksen suuntaviivoja.

Eilinen oli monelle nuorelle jännittävä päivä. Varusmiespalveluksen tai naisten vapaaehtoisen asepalveluksen aloitti noin 12 000 nuorta miestä ja naista. Heistä vajaat kaksi tuhatta aloitti Porin prikaatissa ja heistä noin puolet aloitti Säkylän varuskunnassa. Säkylässä aloittaneista suurin piirtein joka kymmenes oli naisia. 

Tulevat alokkaat, Tommy Helassalo, Henry Anttila ja Miko Silmola astelivat Säkylän varuskunnan porteille luottavaisin mielin. Varusmiespalvelusta varten on valmistauduttu.

Mukaan uusilla alokkailla lähtee muun muassa uudet lenkkitossut, geelipohjalliset, matkalaturi ja puukko. 

– Ennen palvelusta on tullut urheiltua ja toki kaikenlaista pientä tarvikettakin on tullut hankittua, summaa Helassalo.

 

Tommy Helassalo, Henry Anttila ja Miko Silmola. Kuva: Leevi Karasti

 

Niin ikään Säkylässä aloittava Joonas Vuori aloittaa palveluksen avoimin mielin

– Odotan, että ainakin alkuun tulee paljon uutta, ja että osa asioista saattaa hieman hymyilyttää. Olen kuullut kavereilta aika paljon tarinoita, mutta en ole ihan varma uskonko kaikkea.

Aaro Salmelin odottaa varusmiespalveluksen kuuluisimpia koulutuksia innolla.

– Ensimmäistä metsää odotan jo, ja ampumista. Tupalaistenkin tapaaminen kiinnostaa.

Yliluutnantti Joona Lindqvist Porin prikaatista arvioi, että tulevaan saapumiserään voi luottaa.

– Meillä on Porin prikaatissa kovat odotukset taas tällekin saapumiserälle. Tuotamme laadukkaita varusmiehiä sodan ajan tehtäviin, Lindqvist kehuu.

 

Kun koronavirus hellittää

 

Koronaviruksen taantuessa on rajoituksia voitu purkaa myös varuskunnissa ympäri Suomen. Korona-ajan asettamien haasteiden ei kuitenkaan anneta unohtua, vaan vaikeiden aikojen parhaita oppeja otetaan jo ahkerasti käyttöön. 

– Koronavirus vaikutti voimakkaasti varusmiesten henkiseen jaksamiseen. Pitkien kiinniolojen aikana yritimme monipuolistaa palvelusta, ettei se olisi aina sitä karua sotilaselämää. Uskon, että nämä toimenpiteet voidaan ainakin osittain siirtää myös arkeen ilman koronaa, pohtii Lindqvist

Luutnantti Lassi Kukkonen on tyytyväinen rajoitusten vapautumiseen ja näkeekin jo viljalti mahdollisuuksia niin varusmiesten, kuin kouluttajankin näkökulmasta.  

 – Varusmiehillä on huomattavasti paremmat mahdollisuudet esimerkiksi liikuntaan, sotilaskodissa asioimiseen ja komppanioiden väliseen tutustumiseen. Yhteistoimintaa kyetään tekemään ihan erilaisella tasolla, listaa Kukkonen.

 

Varusvarastolta uudet alokkaat saavat kerralla lähes kaiken tarvittavan. Kuva: Leevi Karasti

 

Koronaviruksen epäillään olevan pääsyy viime saapumiserän erityisen korkeaan palveluksen keskeyttämisprosenttiin. Nyt Säkylän kantahenkilökunnan edustajat kuitenkin näkevät jo tulevaisuuden optimistisempana. 

– Korona-aikana keskeyttämisprosentti on ollut suurin piirtein 19, kun taas ennen koronaa, vain noin 12 prosenttia on keskeyttänyt palveluksensa. Uskon kuitenkin, että keskeyttävien määrä tulee laskemaan, kun varusmiehillä on paremmat mahdollisuudet käydä kotona ja tavata läheisiä, arvioi Kukkonen.

Toinen mahdollinen tekijä on Lindqvistin mukaan se, että osa varusmiehistä joudutaan määräämään epämieluisaan palvelustehtävään. 

– Meillä on armeijassa paljon vuoden tehtäviä, joihin ei aina tahdo löytyä halukkaita. Tällöin osa joudutaan valitettavasti määräämään näihin tehtäviin.

Halukkaiden puute ei kuitenkaan välttämättä ole ongelma. Ei ainakaan niin suuri, kuin miltä se voisi ensisilmäyksellä näyttää. 

– Tutkimme paraikaa mahdollisuuksia laajentaa esimerkiksi B-palvelusluokan tehtäviä. Tällöin varuskunnassa hoidettavat palvelustehtävät voisivat olla monipuolisempia myös niille, joilla palveluskelpoisuusluokka on B, avaa Lindqvist.

Koronapandemian siis odotetaan rauhoittuvan entisestään ja henkilökunta odottaa alokkaita siinä missä alokkaat alkavaa asepalvelusta. Vaikka uudet tuulet puhaltavat Säkylässä, ei Porin prikaatin kantahenkilökunta ole taipuvainen stressaamaan tulevaa. 

– Tämä on ilon ja onnen päivä, että saadaan luovuttua korona-arjesta ja nyt päästään palaamaan normaaliin. Odotan innolla jatkoa, Lindqvist päättää.