Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: Valtteri Nevalainen

M05-maastokuosin mallisuoja loppui viime syyskuussa.

Kertauksiin omassa maastopuvussa?

Timo Muona

Reserviläinen voi osallistua harjoituksiin myös itse ostamassaan M05-maastopuvussa, jos niitä myyvä yritys on saanut puvulleen hyväksynnän puolustusvoimilta.

Reserviläiset saavat käyttää puolustusvoimien harjoituksissa ja muissa tilaisuuksissa itse ostamiaan, M05-pukua muistuttavia maastopukuja, jos ne ovat puolustusvoimien hyväksymiä, niin sanottuja M05 RES -pukuja. M05-maastokuosin mallisuoja päättyi vuoden 2016 syyskuussa, jonka jälkeen eri yrityksillä on ollut mahdollisuus valmistaa ja myydä vaatteita M05-maastokuosilla.

Huoltopalvelujen toimialapäällikkö, majuri Juha Karjalainen kertoo, että omien pukujen käytölle luotiin yhtenäiset perusteet Pääesikunnan logistiikkaosaston joulukuussa julkaisemalla ohjeella. Sen mukaan M05 RES -pukua voi käyttää esimerkiksi kertausharjoituksissa tai puolustusvoimien vapaaehtoisissa harjoituksissa, joihin kutsutaan reserviläisiä.

Karjalaisen mukaan puvun hyväksyminen puolustusvoimien harjoituksiin kelpaavaksi M05 RES -puvuksi tapahtuu Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen järjestelmäkeskuksessa, jonne yritykset voivat lähettää myymänsä maastopuvun tarkastettavaksi.

– Ohje tuli vuodenvaihteessa, joten en usko, että sinne on vielä hirveästi toimitettu pukuja. Meillä on varmasti vielä viestinnällisiä tehtäviä sen varmistamiseksi, että tieto hyväksymismenettelystä on mennyt perille yrityksiin, Karjalainen kertoo.

Mallin hyväksymiseltä vaaditaan, että se on kuvioinniltaan ja malliltaan samanlainen kuin puolustusvoimien M05-puku. M05 RES -puvun tunnistamiseksi siihen on merkittävä tuotemerkin yhteyteen erillinen M05 RES -tunnus, eikä puvuissa saa olla puolustusvoimien Torni-logoa.

Puolustusvoimien harjoituksen tai muun tilaisuuden järjestäjän tulisi ohjeen mukaan tarkastaa, ovatko omat puvut puolustusvoimien hyväksymää mallia. Järjestäjän on varauduttava jakamaan kaikille osallistujille puolustusvoimien käytössä olevat maastopuvut.

 

Puolustusvoimien virallisia tunnuksia ja merkkejä on sallittua käyttää M05 RES -puvussa, mutta vain ohjeen määrittelemissä harjoituksissa ja tilaisuuksissa.

Ilman merkkejäkään puolustusvoimat ei suosittele puvun käyttöä vapaa-ajan toiminnoissa, koska tällöin henkilö saatetaan sekoittaa puolustusvoimien henkilöstöön.

– Ainakaan merkkien kanssa pukua ei missään nimessä saisi käyttää muualla kuin määräysten sallimissa tapahtumissa, Karjalainen toteaa.

Omien pukujen käyttömahdollisuus puolustusvoimien tilaisuuksissa lähti Karjalaisen mukaan reserviläisjärjestöjen aloitteesta. Karjalaisen mielestä käyttömahdollisuudesta on ilman muuta puolustusvoimille hyötyä.

– Sen ansiosta puolustusvoimien puvut kuluvat vähemmän, huolto- ja ylläpitokustannukset pienenevät ja reserviläisten varustaminen on helpompaa, Karjalainen sanoo.