Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Anttoni Kangastie

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen, Kaartin jääkärirykmentin komentaja, eversti Petteri Tervonen, sekä urheilukoulun johtaja, everstiluutnantti Mikko Mönkkönen saapuivat harjoituspaikalle.

Kenraali Kivinen tarkasti Rannikkoprikaatin ja Kaartin jääkärirykmentin

Joakim Kullas

Varusmiehet laittoivat parastaan, kun puolustusvoimain komentaja teki tarkastuskäynnit Rannikkoprikaatiin sekä Kaartin jääkärirykmenttiin. Kivinen kehui taistelijoiden asennetta, joka on säilynyt kunnossa koronarajoituksista huolimatta.

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen suoritti torstaina 30. heinäkuuta tarkastuskäynnit Rannikkoprikaatiin Kirkkonummelle sekä Kaartin jääkärirykmenttiin Helsinkiin. Kenraali Kivisen ohjelmaan molemmissa joukko-osastoissa kuului henkilökunnan tapaaminen, varusmieskoulutuksen seuraaminen sekä varusmiesten kanssa keskusteleminen. Rannikkoprikaatissa Kivinen seurasi taisteluammuntoja sekä simulaattorilla ampumista, jota kenraali pääsi myös itse kokeilemaan. 

Kaartin jääkärirykmentissä tiedustelukomppanian urheilukoululaisten lähiammunnat keskeytyivät vain minuuteiksi kenraalin saapuessa seurueineen paikalle. Ammuntoja johtavan kersantin tehtyä ilmoituksen laukaukset jatkuivat raikumistaan pillinvihellysten ja ammunnanjohtajan käskyjen säestämänä. Seisaaltaan, makuultaan sekä polvelta suoritettujen ammuntojen jälkeen Kivinen kyseli varusmiesten kuulumisia ja antoi mahdollisuuden kertoa vapaasti palveluksen sujumisesta tai muista mieltä painavista asioista. Kivinen mainitsi tiedustelukomppanian taistelijoiden urheilutaustan näkyvän ammunnan aikana suoritetuissa liikkeissä.

– Tekninen suoritus näytti hyvältä ja laukauksetkin olivat toivottavasti kohdillaan, Kivinen kommentoi.

Kenraali Kivinen seurasi tiedustelukomppanian lähiammuntoja.

Tiedustelukomppanian jälkeen kenraalin ohjelmassa oli vuorossa 2. jääkärikomppanian valmiusyksikön taisteluensiapukoulutuksen seuraaminen. Suoritteet loukkaantuneen taisteluliivin riisumisesta kylkiasentoon laittamiseen pyörivät normaalisti Kivisen saapuessa taustalle seuraamaan. Loppukeskustelussa varusmiesten kanssa nousi esille maastoruoan syöminen poikkeusoloista johtuen. Kivinen kertoi ymmärtävänsä, että maastossa syömistä voi olla vaikeaa ymmärtää, kun varuskuntaravintola sijaitsee vieressä.

– Mahdollisen kriisin aikana ruokailu on kuitenkin epäsäännöllistä ja ruokalaa ei silloin ole, Kivinen muistutti.  

Vierailun aikana kenraali kävi keskustelua myös henkilökunnan kanssa Puolustusvoimien ajankohtaisesta tilanteesta. Kivinen sanoo, että kysymyksiä henkilökunnalta tuli niin joukko-osaston jokapäiväistä elämää koskien, kuin myös muista Puolustusvoimien asioista.

Kivinen kertoo joukko-osastotarkastusten aikana tarkkailevansa erityisesti varusmiesten ja henkilökunnan henkistä virettä ja asennetta palvelukseen. Myös asenne oli kenraalin mukaan kunnossa niin Rannikkoprikaatissa kuin Kaartin jääkärirykmentissäkin. Joukkojen yhteishenkikin näytti kohonneen poikkeusolojen seurauksena. 

– Se ilmeni keskusteluista, joita varusmiesten kanssa kävin. Keskustelimme myös palveluksen sujumisesta korona-aikana. Siinäkin yleisvire oli se, että kaikki ymmärtävät, miksi normaalista palveluksesta poikkeavia toimenpiteitä on tehty.

Kivinen kyseli varusmiesten mietteitä harjoitusten jälkeen. 

Kivinen muistuttaa myös sotilaskoulutuksen eroavaisuuksista koulussa tapahtuvaan oppimiseen. Toiminnallisissa harjoitteissa toisto on välttämätöntä mahdollisimman hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi.

– Kouluttajan täytyy kuitenkin osata tehdä se niin, että toiminta on motivoivaa.

Koronapandemian vuoksi Kivisen kalenteri on keventynyt kansainvälisten kokousten osalta, joten joukko-osastojen tarkastamiselle on ollut enemmän aikaa.

– Olen niitä jo keväällä tehnyt ja jatkan tässä loppukesästä ja syksyllä, Kivinen toteaa.