Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Konsta Tourunen

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen, pitämässä puhetta Helsingin kaupungintalolla.

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen piti puheen tänään 20. syyskuuta järjestetyissä 237. valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaisissa Helsingin kaupungintalolla.

Kenraali Kivinen: eurooppalaisten on tehtävä enemmän oman turvallisuutensa eteen

Elina Ahde

237. valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaisissa puhuttivat niin Afganistanin tilanne, paikallispuolustuksen uudistaminen kuin tuore puolustusselontekokin.

Tänään 20. syyskuuta Helsingin kaupungintalolla järjestettiin 237. valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaiset. Puolustusministeri Antti Kaikkonen piti tilaisuudessa avajaispuheen. Myös puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen sekä Helsingin kaupungin pormestari Juhana Vartiainen esittivät tervehdyksensä. 

Tervehdyspuheessaan kenraali Kivinen avasi suunnitelmia paikallispuolustuksen uudistamiseen liittyen. 

– Uudistuksen myötä paikallisjoukkojen tehtäväkenttä laajenee ja vaatimustaso nousee, minkä lisäksi viranomaisyhteistyön merkitys ja reserviläisten rooli korostuvat poikkeusoloihin varautumisessa. Uudistus vahvistaa kykyämme ennaltaehkäistä ja torjua myös laaja-alaista vaikuttamista koko maan alueella, Kivinen kertoi puheessaan.

Myös Afganistanin tilanne puhutti tilaisuudessa. Afganistanin nopea tilannekehitys muistutti kenraali Kivisen mukaan siitä, että kansallisvaltioiden pitää kyetä kriisien alkuvaiheessa toimimaan omineen.

– Afganistanin ja muutkin viimeaikaiset tapahtumat tulevat aiheuttamaan pohdintaa myös Euroopan unionissa, kuten olemme viime päivinä todistaneet. On selvää, että eurooppalaisten on tehtävä enemmän oman turvallisuutensa eteen, Kivinen arvioi.

Kutsu maanpuolustuskurssille on suuri kunnia

Puolustusvoimat järjestää valtakunnallisia maanpuolustuskursseja neljä kertaa vuodessa, joille valitaan osallistujat yhteiskunnan eri sektorien toimialoilta. Osallistujat ovat yhteiskunnan kokonaisturvallisuuden kannalta merkityksellisissä tehtävissä. Maanpuolustuskurssin tavoitteena on edistää eri sektorien toimintaa poikkeusoloissa sekä edistää kurssille osallistuvien, kokonaisturvallisuuden eri aloilla työskentelevien verkostoitumista. 
 
Kaksi maanpuolustuskurssille osallistuvaa henkilöä, Päivi Kerkola lääketeollisuudesta sekä Jenni Herrala puolustusministeriöstä, kertovat ajatuksiaan hyvissä tunnelmissa.

237. valtakunnalliselle maanpuolustuskurssille osallistuvat Päivi Kerkola (kuvassa) ja Jenni Herrala olivat mielissään saadessaan kutsun kurssille.
Kuva: Konsta Tourunen

– Oli iloinen yllätys saada kutsu maanpuolustuskurssille, Kerkola kertoo. 

Valtakunnalliselle maanpuolustuskurssille ei pääse kuka tahansa. Osallistujat valitaan sen perusteella, missä tehtävissä ehdokas työskentelee ja kuinka merkittävä tehtävä on yhteiskunnan kokonaisturvallisuuden kannalta. Ehdokkaat saattavat joutua odottamaan vuosia jonotuslistalla, kunnes ovet itse kurssille aukeavat. 

– Odotan kurssilta kokonaisturvallisuuden osaamisen syventämistä, Herrala vastaa. 

Valtakunnallisen maanpuolustuskurssin opetussuunnitelmaan kuuluu asiantuntijoiden pitämiä luentoja, ryhmätyöskentelyä ja harjoitustöitä. Tämän lisäksi osallistuvat pääsevät vierailemaan muun muassa eduskunnassa, turvallisuusviranomaisten organisaatioissa ja Puolustusvoimien joukko-osastoissa. 

– Esimieheni Irlannissa ei tiennyt, mikä maanpuolustuskurssi edes on. On hienoa, että yhteiskuntaa osallistetaan laajasti, sillä tällaista kurssia ei ole muissa maissa, Kerkola kertoo. 

Avajaistilaisuuden tallenne on katsottavissa Puolustusvoimien Youtube-kanavalta.