Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Onni Pörhölä

Kuva sotilassoittajasta.

Kehittymässä soittajana palveluksen aikana

Karl Koli

Jääkäri Tobias Schenk kokee sotilassoittajan palvelustehtävän hyödyttävän myös reserviin siirryttäessä. Palveluksen aikana hän on hankkinut unohtumattomia kokemuksia.

Jääkäri Tobias Schenk, Panssariprikaati, varusmiessoittokunta, TJ 92

"Palvelen sotilassoittajana Puolustusvoimien varusmiessoittokunnassa pianistina Parolan panssariprikaatissa. 

Hain sotilassoittajaksi ennen palveluksen alkua. Osallistuin pääsykokeisiin, joiden jälkeen minut valittiin mukaan soittokuntaan. Alokasaika Parolassa oli minulle samanlainen kuin muillekin varusmiehille, jonka jälkeen siirryin sitten soittamaan ja treenaamaan muita sotilassoittajan taitoja. 

Tyypillinen palveluspäivä on sellainen, että aamupäivällä harjoitellaan kivääriesiintymistaitoja sekä paraatikäytäntöjä. Iltapäivän palvelus on sitten enemmän soittopainotteista. Päivän palveluksen jälkeinen vapaa-aika kuluu myös aika pitkälti soittamisen parissa. Vapaa-aikaa meillä ei ole kovinkaan paljoa ja välillä saattaa olla todella stressaavaa, kun on paljon harjoiteltavaa. Se ei kuitenkaan hajota, sillä saan tehdä sellaisia hommia, mistä todella tykkään. 

Olen päässyt palvelusaikana myös ylläpitämään sotilastaitojani. Meillä oli noin kolme viikkoa sitten viikon mittainen jääkäriharjoitusleiri, jossa treenattiin jääkärin perustaitoja metsässä sekä rakennetulla alueella. Se oli ihan mukavaa vaihtelua soittamiselle. 

Palveluksessa parasta on ehdottomasti meidän soittoporukkamme. Meitä yhdistää sama kiinnostuksen kohde, eikä kukaan siksi ärsytä toisia. Paljon en näissä hommissa ole TJ:tä laskeskellut, sillä tämä on niin mukavaa. Paras yksittäinen kokemus on ollut Puolustusvoimien parhaillaan käynnissä oleva kesäkiertue, jossa olemme päässeet esiintymään ympäri Suomea. En kehu näitä hommia turhaan, vaan nämä ovat ihan oikeasti hienoja ja ainutlaatuisia kokemuksia. 

Loppupalveluksen aikana aion vielä hankkia sellaisia kokemuksia, joita ei siviilistä saa. Pääsemme esimerkiksi heinäkuussa esiintymään Hamina Tattoo -sotilasmusiikkitapahtumaan, jossa esiinnymme useille tuhansille ihmisille. Lähdemme sitten vielä ennen palveluksen päättymistä vierailulle Ranskaan, jossa käymme esittelemässä paraatitaitojamme. 

Suosittelen sotilassoittajan palvelutehtävää kaikille sellaisille, jotka ovat vahvasti musikaalisia ja joilla on halu tehdä musiikkia myös ammatikseen. Tässä kehittyy soittajana ja monet musiikkioppilaitokset arvostavat sotilassoittajan palveluksen suorittanutta hakijaa. Tästä hauskasta palveluksessa on siis myös hyötyä reserviin siirryttäessä!"