Käytöstä poistetun materiaalin elinkaari jatkuu siviilissä
Puolustusvoimien materiaalia kaupattiin eteenpäin yhteensä 544 huutokohteen verran Millog Oy:n Kalkun toimipaikalla 4.– 5. lokakuuta. Kyseessä oli kaksipäiväinen puolustusvoimien hylätyn materiaalin huutokauppa.
On viileä ja pilvinen aamu. Ilmassa tuoksuu hernekeitto ja munkit. Satoja ihmisiä on kokoontunut maastovärityksen omaavien tavaroiden ympärille. Land Roverit, Masit ja perävaunut on kasattu siisteihin riveihin. Ringin keskeltä kuuluu tasaisin välein huudahduksia, johon ringistä tiuhaan tahtiin äänekkäästi vastataan. Silmiinpistävistä yhtäläisyyksistä huolimatta emme kuitenkaan ole varuskunta-alueella kuljetuskomppanian tiloissa, vaan Tampereella Petsanpuistossa, jossa on käynnissä puolustusvoimien käytöstä poistetun materiaalin huutokauppa.
Puolustusvoimien huutokauppoja on viime vuosina järjestetty kolme neljä kertaa. Huutokauppojen määrä riippuu mitä suurimmilta määrin siitä, kuinka paljon materiaalia poistuu puolustusvoimien käytöstä ja onko käytöstä poistettu tavaraa järkevä myydä, kertoo Millog Oy:n jälkikäsittelypäällikkö Heikki Välimäki, joka on työskennellyt jo viidellä eri vuosikymmenellä huutokauppojen parissa:
– Kun joukko-osastoja lopetettiin ja tavaraa kertyi, saattoi huutokauppoja olla vuodessa, jopa seitsemän kertaa.
Huutokaupassa nähdään moninaista ajoneuvokalustoa, työkoneita, korjaamokoneita ja kriisinhallintamateriaalin ylijäämää. Talouspuolen materiaalin, kuten vanhojen kenttäkeittimien määrä on vuosikymmenen saatossa vähentynyt hylkäysten ja myynnin seurauksena. Kävijän huomion huutokaupassa herättää erityisesti suurikokoinen kuljetuskalusto. Kaikelle tavaralle löytyy kuitenkin oma ostajakuntansa.
– Huutokauppa on alkanut hyvin ja tavara on mennyt markkinahintaan. Toisen päivän alussa myydään pienempää materiaalia, jolla on huutokauppayleisön joukossa oma ostajakuntansa. Puolentoista tunnin päästä alue tulee olemaan mustana yleisöstä raskaan kaluston myynnin alkaessa, kertoo Välimäki.
Puolustusvoimien kohteita huutokaupassa on yhteensä 544. Huutokauppojen arvo pyörii 500 000 euron molemmilla puolin. Huudettavien kohteiden suuresta määrästä huolimatta korkean arvon tuotteet luovat merkittävän osan huutokaupan tuotosta.
– Vaikka huutokohteita on paljon ei huutokaupassa ole tällä kertaa arvoluokaltaan merkittäviä kohteita muutamaa kohdetta kuljetuspuolelta lukuun ottamatta.
Samaan tapaan kuin kaikilla muillakin huutokaupoilla, löytyy myös puolustusvoimien huutokaupoista omat vetonaulansa, jotka vaikuttavat huutokaupan kävijämäärään houkuttelemalla kävijöitä huutamaan kauempaakin.
– Tällä kertaa huutokaupan vetonaulat ovat Mercedes-Benz MB-TRAC traktori, Caterpillar moottorityökone ja Mitsubishi Canter kuorma-auto, kertoo Välimäki.
Kysyimme Välimäeltä valistunutta veikkausta korkeimmasta huudosta:
– Todennäköisesti MB -Trac traktori tai Caterpillar pyöräkuorma-auto. Hankala sanoa, sillä vaikka kone olisi heikossa hapessa saattavat muualla yksittäisetkin komponentit maksaa jopa 20 tuhatta euroa. Henkilö, jolla kyseinen laite ennestään on saattaa siten huutaa korkeitakin summia, Veikkaukseni kuitenkin on MB- Trac.
Huutokaupan korkein huuto tuli kuin tulikin Mercedes Benz MB- Trac 1600- Turbo - 443166-4X4/2650, 89 traktorista, joka lunastettiin lopulta 26 500 eurolla.
Puolustusvoimien huutokaupan kävijät tulevat laajalta rintamalta. Kaksi päivää kestävän huutokaupan kävijämäärä pyörii 1000 ja 2000 kävijän välillä. Samanaikaisesti huutokauppaa seuraamassa saattaa olla jopa 900 kävijää.
– Porukkaa käy huutamassa Suomesta aina Rovaniemeltä asti. Virosta, Latviasta ja Keski-Euroopasta puolestaan tullaan hakemaan tiettyjä kohteita. Muun muassa saksalaiset tulevat tiettyjen volkkareiden perässä, toteaa Välimäki.
Huolimatta siitä, että huutokaupat yhdistetään tyypillisesti keski-ikäisiin miehiin on huutokauppayleisö varsin kirjava joukko, joka koostuu edustajista kaikista ikäryhmistä. Moni on saattanut käydä seuraamassa huutokauppaa usealla eri vuosikymmenellä.
– Täällä käy sakkia, joka on käynyt tekemässä huutokauppoja viidellä eri vuosikymmenellä ja vanhin kuudella vuosikymmenellä, kertoo Välimäki.
Vaikka huutokaupassa myytävä materiaali on poistunut puolustusvoimien käytöstä saattaa tavaroilla olla jäljellä vielä useita vuosia siviilikäytössä ennen lopullista käytöstä poistoa
Suomen täyttäessä nyt sata vuotta valikoitui huutokaupan teemaksi luonnollisesti Suomi 100. Huutokaupan sadas huutokohde huuto numero 100 oli jo 50 luvulla käytössä ollut vanha tavarapyörä, joka saattaa olla peräisin 40 luvulta saakka. Pyörästä käytiin tiukka kamppailu, joka jatkui aina 850 euroon saakka. Kamppailussa pitemmän korren vetäneelle huutokohteen uudelle omistajalle tarjottiin Suomi 100 vuotta -kakkukahvit.
– Huudon jälkeen pyörä olisi vielä halutta lunastaa uudelta omistajalta 1000 eurolla, kertoo Välimäki.
Vaikka huutokaupassa myytävä materiaali on poistunut puolustusvoimien käytöstä saattaa tavaroilla olla jäljellä vielä useita vuosia siviilikäytössä ennen lopullista käytöstä poistoa. Mitä tahansa ei huutokauppaankaan kelpuuteta myytäväksi, jos sillä ei ole kysyntää. Puolustusvoimien hylkäyspäätöksessä määritellään materiaalin jälkikäsittelytapa, joka voi olla muun muassa myynti, purku varaosiksi puolustusvoimien käyttöön, energiajäte tai metalliromu.
– Metalliromu, jota ei muuten ole tarkoitusta kierrättää menee puolustusvoimien romusopimuksen mukaan kierrätyksen kautta puolustusvoimien romusopimuskumppanille.
Puolustusvoimat tekevät romusopimuksen muutamaksi vuodeksi kerrallaan toimijan kanssa, joka voi hoitaa homman valtakunnallisesti, toteaa Välimäki. Tällä hetkellä Kuusakoski vastaa toiminnasta, mutta ensi vuoden alussa urakka tullaan kilpailuttamaan uudelleen kolmeksi vuodeksi.
Varsinaisen huutokaupan lisäksi huutokauppa-alueelta on mahdollista ostaa puolustusvoimien kiinteähintaista materiaalia paikalle pystytetystä SA-kaupasta. Tarjolla on vaatetusmateriaalia, kuten sarkatakkeja, karvalakkeja ja päällystakkeja, jonka lisäksi on mahdollista ostaa pienmateriaalia, kuten yksittäisiä työkaluja ja käsityökoneita. SA-kaupassa myynnissä olevat tavarat ovat kiinteästi hinnoiteltavissa hinnoittelun tapahtuessa puolustusvoimien hinnaston mukaisesti.